Hrana ili opasna hemikalija?

1

Najviše slučajeva trovanja sa smrtonosnim ishodom u Srbiji je uzrokovano hemikalijom koju veliki broj građana stavlja u hranu – koncentrovanom sirćetnom kiselinom, koju često nazivamo esencija.

Esencija.wmv_000022911

Toksikolog dr Tomislav Režić iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja pri VMA kaže da do nenamernog trovanja najčešće dolazi greškom i to prvenstveno iz želje da se, nakon pripreme zimnice, sačuva neiskorišćena kiselina i to po mogućstvu u što manjem pakovanju, pa građani esenciju presipaju u manju ambalažu. Tako se iz želje da se uštedi najviše sto ili dvesta dinara dovode u opasnost prvenstveno deca, koju promenjena ambalaža ne asocira na opasnu hemikaliju. Kako Dr Tomislav Režić iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja pri VMA kaže:

„Može ih podsećati na neko gazirano piće, omiljeni sok i tome slično.“

U udruženju Alternativa za bezbednije hemikalije smatraju da verovatno i zbog toga što se sirćetna kislenina svakodnevno koristi u razblaženom obliku kao sirće, građani nisu svesni koliko je ta kiselina zapravo opasna. Marija Aranđelović iz Alhema ističe:

 „Ukoliko se proguta esencija dolazi do nagrizanja jednaka što je praćeno jakim bolom u grudima, bolom u ždrelu i jednjaku. Zapravo, dolazi do pojave pojačanog lučenja pljuvačke, praćeno je povraćanjem gustog sadržaja sukrvičastog. Kao krajnja posledica unošenja esencije u organizam može se javiti perforacija, odnosno probijanje jednjaka. Ukoliko i ne dođe do smrtnog ishoda posledice koje gutanje esencije ostavlja za sobom su trajne.

U udruženju Alternativa za bezbednije hemikalije ističu da se esencija prodaje u neadekvatnom pakovanju. To je posledica činjenice da se esencija po domaćim propisima tretira kao dodatak hrani, iako je opasna kao, na primer, sona kiselina. U ALHemu smatraju da esenciju ne treba prodavati u pakovanju namenjenom prodaji hrane, već pakovanju koje odgovora svojstvima esencije kao hemikalije. Na etiketi je potrebno ukazati na opasna korozivna svojstva i insistirati na zaštitnom čepu i taktilnom upozorenju radi zaštite ranjivih grupa, kao što su deca i slabovide osobe.

„Ukoliko bi esencija u prodaji se nalazila u ambalaži koja je adekvatna i na sebi imala zatvarač kao i ostale opasne hemikalije drastično bi se mogao smanjiti broj trovanja ovakvom hemikalijom.“-Zaključuje Marija Aranđelović.

Kod nas je učešće trovanja esencijom u ukupnom broju trovanja čak 800 puta veće nego u SAD-u. Aktivistkinje ALhema i dr. Režić sa VMA smatraju da bi i kod nas broj slučajeva trovanja sirćetnom kiselinom bio sličan kao i u Zapadnim zemljama, kada bi i kod nas ta opasna supstanca bila prodavana na način i u pakovanju primerenom za distribuciju opasnih hemikalija. U Italiji se esencija može kupiti samo u apotekama i to u jasno obeleženoj ambalaži koja ukazuje na to da se radi o opasnoj hemikaliji.

Esencija.wmv_000141498

Dr Režić ističe da roditelji često greše kada pokušavaju da pomognu detetu koje se otrovalo, pa preporučuje da se pre nego što se bilo šta uradi, prvo pozove hitna pomoć i posavetuje sa njima, a zatim i Nacionalni centar za kontrolu trovanja:

„Naš je broj dostupan svima 011/36-08-440. U relativno kratkom vremenskom periodu uvek će od strane stručne osobe odnosno lekara kliničkog toksikologa svako moći makar da dobije osnovnu informaciju šta činiti.“- Ističe dr Tomislav Režić iz centra za toksikologiju VMA.

Ako dođe do trovanja esencijom dr Režić kaže da ne treba izazivati povraćanje. Treba isprati usta većom količinom vode, nekoliko puta. Nakon ispiranja usta popiti ne više od 2 dl vode. Nikako ne treba piti mleko ili gazirana pića. Nakon isteka 60 minuta od momenta izloženosti ne sme se unositi bilo kakva tečnost.

Svi sagovornici ističu da, ako već čuvate esenciju u svojoj kući, ne bi trebalo da je presipate u manje ili bilo koje drugo pakovanje, jer je upravo to najčešći uzrok slučajnog trovanja ovom kiselinom.

Podelite