Nova veš mašina, duže pranje

0

Jedna od prednosti novije bele tehnike je manja potrošanja energije. Kod veš mašina ušteda je postignuta prvenstveno smanjivanjem potrošnje vode sa 120 do 170 litara, na 50 do 90 litara po pranju. Međutim, iz ugla kupca povećana energetska efikasnost često postaje mana, jer prodavci ne informišu potrošače da se promenio način na koji mašine peru i da ih treba koristiti drugačije.

Gordana Milić iz Bijeljine tvrdi da nova Gorenje veš mašina koju je kupila pere duže nego njena stara. Kako nam je rekla najveći problem je to što nikada ne može da predvidi koliko će pranje trajati. Gordana tvrdi da:

„Mašina kada dođe do kraja da odradi centrifugu umesto predviđenih 14 minuta koje piše na mašinu da je zadano zna nekad da traje 40 minuta“.

Gordana tvrdi da veš mašina sama od sebe na displeju povećava vreme koje pokazuje koliko je ostalo do kraja pranja:

„Ono se okreće, vraća, popravlja vreme. Dođe do osam minuta pa se ponovo vraća na 10 minuta pa osam i ja u više slučajeva to ne mogu to da isčekam. Ručno izvadim veš, iscedim i rascedim kao da je i nemam na kraju.“

Gorenje UKS Ves Masina.wmv_000032117

Takođe, naša sagovornica je kako kaže u uputstvu pročitala da do problema dolazi zbog sistema za kontrolu stabilnosti koji se skraćeno naziva UKS.

„Ustvari to je produženje tog vremena piše pod stavkom smetnje i onda kasnije obrazloženje iz kog razloga se to produžava zbog produženja tog UKS sistema što ja ne razumem, to verovatno znaju u upravi“- Žali se Gordana.

Po Gordanim rečima pri kupovini aparata prodavac joj nije rekao da mašina ima UKS sistem, niti čemu on služi. Kako ona kaže, da je to znala, donela bi drugačiju odluku.

Kako vlasnica Gorenje veš mašine kaže: „Ja je ne bi kupila jer meni taj sistem ne treba. Meni treba da odradi ako sam ja zadala sat, sat i po, nebitno i na to vreme toliko računam da ću sebi za to vreme isprogramirati , uraditi, raširiti, ići drugim poslom a ne sada ja sjedeti, čekati da se ona smiluje da tako kažem da odradi taj deo“.

Predstavnike Gorenje servisa u Bosni i Hercegovini smo pitali da li je tačna Gordanina tvrdnja da zbog UKS sistema dolazi do produžavanja trajanja pranja. Serviseri su potvrdili da je u pravu ali su i, nakon pregleda mašine, rekli da funkcioniše pravilno. Kako nam je rekao Emir Aganlić UKS sistem pravilno raspoređuje veš u bubnju da bi se smanjile vibracije tokom centrifuge i pranja. Kod novih mašina je to znato bitnije nego na starijim modelima kod kojih se, prilikom centrifuge, bubanj okretao oko 400 puta u minutu.

“Sada mašine imaju do 1.400 obrtaja tako da je ogromna razlika u samim vibracijama koje jako utiču na dugotrajnost aparata eksploatacijom, te vibracije ako se ne uklone UKS-om vremenom dovode to toga da dođe do oštećivanja samog kućišta aparata“- Navodi Aganlić.

Gorenje UKS Ves Masina.wmv_000029880

Kako u Gorenju kažu UKS sistem najviše produžava trajanje pranja kada korisnik ne stavi dovoljno veša u mašinu, što je po mišljenu servisera i Gordanin slučaj. UKS tada radi duže da bi ravnomerno rasporedio veš. Kako nam je Emir rekao bez UKS-a mašina bi sigurno kraće radila, ali bi dolazilo do drugih neprijatnosti za korisnika.

Emir Aganlić dodaje:“Drugi problem koji bi se javio je sigurno taj da bi sa ovako malom količinom veša mašina prilikom odrađivanja centrifuge počela da se trese, skače lupa ako je neravna podloga u kupatilu onda bi došlo i do pomeranja mašine što bi moglo da izazove kvarove na aparatu.”

Da bi mašina normalno radila potrebno je napuniti bar dve trećine bubnja vešom. Milan Radić iz Gorenje servisa kaže da su najčešće greške pri korišćenju novih mašina stavljanje nedovoljne količina veša, previše sredstava za pranje ili korišćenje koncetrovanih omekšivača koji nisu razblaženi vodom:

„Taj koncentrat pošto je suviše gust ne može da ode na tkaninu i u procesu pranja da dovede do toga da veš lepo miriše.“- Navodi Radić.

Gorenje UKS Ves Masina.wmv_000248977

Njegov kolega Aleksandar Dimitrijević ističe da do prevelike upotrebe deterdženta često dolazi i u situaciji kada neko želi da opere veoma prljavu odeću ili tvrdokorne fleke, pa misli da će bolji rezultat postići ako sipa više praška. Po mišljenu servisera Gorenja to je potpuno nepotrebno. Zbog i do tri puta manje količine vode koju nove mašine koriste, stavljanje više sredstava za pranje može da dovede i do pojave tragova praška na opranoj odeći. Kada su u pitanju fleke, umesto povećanja količine praška u celom pranju potrebno je povećati koncetraciju sredstava za pranje samo na problematičnim mestima. Aleksandar Dimitrijević iz Gorenja dodaje:

„Nanošenjem hemikalija, to jest tečnosti ili da li je u praškastom obliku, da li je u tečnom obliku na površinu fleke koja je napravljena i potrebno je malo istrljati tom hemikalijom mesto, ubaciti u mašinu za pranje.“

U prodaji se više neće pojavljivati mašine koje rade na isti način kao ranije, jer je u Evropskoj uniji zabranjena prodaja veš mašina koje ne ispunjavaju uslove minimum A+ energetske klase. U narednom periodu će biti puno problema sa veš mašinama, jer je mnogim proizvođačima teško da u isto vreme smanje količinu vode i energije koju mašine koriste i postignu kvalitet i brzinu pranja koje kupci očekuju. Kupovina skupe mašine najviše energetske klase nije uvek najbolja odluka, jer one često peru lošije nego jeftinije mašine niže klase. Preporučujemo da pre kupovine pogledate rezultate uporednih testova preko 60 modela veš mašina, koje su sprovele potrošačke organizacije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Rezultate možete da vidite na internet stranicama test.de ili which.co.uk. Pristup podacima košta pet evra odnosno jednu funtu.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

Ostavite komentar