Kako razlikovati lažni „Samsung Galaxy S4“ od pravog?

0

Pored falsifikata u industriji tekstila, koji su Srbiju preplavili krajem prošlog veka, od skoro se prodaju i falsifikati vrhunskih telefona, koji koštaju i preko 50.000 dinara.

Još od devedesetih godina prošlog veka poznato je da je naše tržište preplavljeno falsifikovanim tekstilnim proizvodima, a od skoro se mogu naći falsifikati telefona svetski poznatih proizvođača. Ove replike, kako ih najčešće reklamiraju na sajtovima, su toliko verne originalu da je za prosečnog potrošača nemoguća misija da na prvi, ali i na deseti pogled, uoči razliku.

Naš sagovornik Ivan, koji je tražio da mu zaštitimo identitet, je preko interneta kupio, navodno, gotovo nov mobilni telefon, misleći da je tom kupovinom i uštedeo i dobio šta je želeo. Kaže da se za kupovinu preko oglasa opredelio zbog toga što nije imao dovoljno novca za novi uređaj.
„Kupio sam „Samsung Galaxy S 4“ preko sajta Mobilni svet po ceni od 250 evra od gospodina Nedžada iz Tutina“, kaže Ivan i dodaje da je u redovnoj prodaji cena tog telefona oko 320 evra. Zbog logične razlike u ceni i činjenice da nije mogao ni da zamisli da se i vrhunski telefoni falsifikuju, nije posumnjao da je u pitanju prevara.

Oglas za telefon na sajtu mobilnisvet.com je bio vrlo sažet.
„U oglasu ne pišu podaci pošiljaoca, niti adresa, već samo osnovni podaci o telefonu, koliko je star i odakle potiče. U mom slučaju, telefon je iz inostranstva, neotvoren, a vlasnik je iz Tutina“, objašnjava Ivan sadržinu oglasa.

U telefonskom razgovoru sa vlasnikom saznaje da on ne ume da rukuje telefonom, koji je iz inostranstva dobio na poklon, i da zbog toga želi da ga proda. Međutim, Ivan nije ni slutio da iza te priče stoji prevara. Kurirska služba, koja mu je isporučila telefon, nije dozvolila da proveri sadržaj pošiljke u skladu sa pravilima firme,. Na Ivanovo insistiranje dozvoljeno mu je da dođe u magacin.
„Mogao sam samo da otvorim i vidim da li je telefon ili cigla, citiram gospodina koji je tamo radio. Pre otvaranja sam, naravno, morao da dam novac“, kaže Ivan.

Na prvi pogled je stekao utisak da je s telefonom sve u redu. Tek kad ga je kod kuće bolje pregledao, počeo je da shvata da je 250 evra, zapravo, dao za odličan falsifikat telefona „Samsung Galaxy S 4“.
„Prvo što mi je zapalo za oko je zadnji deo telefona. Pre svega, poklopac baterije je bio blago oštećen, a onda sam primetio da blic ne radi kako treba, a samim tim i displej i onda sam počeo da sumnjam“, priča Ivan.

Sumnju je ubrzo potvrdio instaliranjem aplikacije u telefonu.
„ Analizira hardver i detaljno ispisuje podatke o samom telefonu, odnosno o njegovim karakteristikama. Iz tih parametara se vidi da je memorija mnogo manja jer se memorija telefona, rezolucija i ekran ne poklapaju s originalnim telefonom“, govori Ivan o razlikama.

On se ubrzo obratio čoveku od kojeg je kupio telefon za objašnjenje.
„Odgovorio mi je da nije znao i obećao da će mi, čim mu legne novac na račun, isti vratiti, a da mu ja pošaljem telefon. Međutim, kad mu je, najverovatnije, stigao novac, on je jednostavno isključio telefon“; kaže Ivan.

Pokušavajući da Ivanu pomognemo, obratili smo se sajtu Mobilni svet. Odgovorili su nam:
„Na sajtu mobilnisvet.com je detaljno objašnjeno, i na vidljivo mesto postavljeno, obaveštenje svim korisnicima malih oglasa. Da je gospodin ispoštovao preporuke, problem se ne bi verovatno ni desio“.

Međutim, nismo sigurni da problema ne bi bilo, naročito jer su i predstavnici kompanije „Samsung“ za Adriatic regiju saglasni da je reč o odličnoj kopiji, ali i da se ne bave sajtovima na kojima se prodaje polovna roba ili kopije njihovih uređaja. Njihov stav je da se takve prevare ne bi dešavale kada bi potrošači mobilne aparate kupovali u ovlašćenim radnjama. Razlika između originalnog i falsifikovanog „Samsunga“ je, po njihovom mišljenju, najvidljivija na samom pakovanju, koje se često i ne prodaje uz polovne telefone.
„Razlika između originalnog i drugih pakovanja jeste boja samog kartona i izrada originalne kutije koja se nalazi u mojoj desnoj ruci. S druge strane, obeležja na samoj kutiji i natpis evropskog modela nismo zatekli na kutiji kopije“, objašnjava Ivan Minčić iz „Samsunga“.

Original "Samsung Galaxy S 4 (s desne strane) i falsifikat (s leve strane).

Original „Samsung Galaxy S 4 (s desne strane) i falsifikat (s leve strane).

Jedan od dva telefona koja vidite na ekranu je falsifikat. Mi, na prvi pogled, ali ni posle kraćeg pregleda, nismo učili razliku. Falsifikat se inače nalazi sa leve strane.
Koliko je kod nas prodaja falsifikovanih telefona uzela maha vidi se po velikom broju oglasa na više sajtova u kojima se nude takozvane replike raznih uređaja. Iako je to nezakonito, kod nas se prodaja replika obavlja prilično otvoreno, pa se stiče utisak da nadležni državni organi ne ulažu previše napora kako bi sprečili takve aktivnosti.
Jedini način na koji kupci mogu da budu sigurni šta su kupili jeste da kupovinu obavljaju samo kod ovlašćenog prodavca ili na prodajnom mestu nekog od operatora mobilne telefonije. Problem je u tome što veliki broj građana ne može da priušti nove uređaje, zbog čega se i odlučuju za kupovinu na raznoraznim sajtovima.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar