Kolika je garancija na (ne)potrošni adapter

0

Olivera Marković je prošle godine kupila „Goclever“ tablet u „Super veru“. Sve do momenta kada se pokvario adapter napona, smatrala je da, u prve dve godine, ima pravo i na besplatnu popravku punjača. Međutim, ispostavilo se da to nije tako.

“ Otišli smo u ovlašćeni servis, gde su mi rekli da garancija važi samo za tablet, ne i za adapter. Kao razlog su naveli da je adapter potrošna roba, ali ne i objašnjenje zbog čega je to tako“, kaže Olivera i dodaje da je u servisu obaveštena da garancija na adapter godinu dana. S obzirom na to da je period od 12 meseci od dana kada Olivera kupila tablet uređaj, u servisu su je obavestili o ceni novog adaptera.

„Cena je oko 1.280 dinara. Međutim, ukoliko ja kupim taj adapter, garancija na njega traje samo tri meseca. Znači, još jedna nelogičnost i pitanje zbog čega je adapter i da li je potrošna roba, i ukoliko jeste, zašto u garantnom listu to nije naznačeno“, priča naša sagovornica, vidno iznenađena odgovorom radnika iz ovlašćenog servisa.

Pitali smo našu sagovornicu zbog čega misli da nije logično da se adapter smatra potrošnom robom.

„Nema pomičnih delova, s obzirom na to da je reč o elektronskom uređaju, koji u sebi ima integralna kola. Ne vidim razliku između laptopa ili nekog drugog uređaja“, objašnjava Olivera.

U „CT Computers“-u, „ComTrade“-ovoj kompaniji, koja se bavi uvozom i distribuiranjem „Goclever“ proizvoda, kažu da se adapter ne svrstava u potrošnu robu jer se vremenom ne troši.

„Adapter za mobilne uređaje se tretira kao dodatna oprema“, kažu iz te kompanije.

Čudno je da u „ComTrade“-u adapter smatraju dodatnom opremom jer je tablet, baš kao i laptop ili mobilni telefon, praktično neupotrebljiv bez njega. Shodno tome, taj deo se nikako ne može smatrati dodatnom opremom.

Olivera dozvoljava i mogućnost da ona nije u pravu i da je adapter dodatna oprema, ali ističe:

“ Ako jeste to tako, sigurna sam da negde to treba da bude i naglašeno i da ja, kao kupac, o tome budem informisana“.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija su nam rekli da su oni, upravo, da ne bi došlo do takvih situacija, propisali Zakonom o zaštiti potrošača da potrošač mora da bude obavešten za koje delove kupljene robe važi saobraznost od dve godine, a za koje ne.

“ Potrošač o tome treba da bude obavešten pre nego što donese ekonomsku odluku o kupovini“, kažu iz nadležnog Ministarstva.

Međutim, Zakon ne propisuje na koji je način trgovac dužan da potrošača obavesti o tome za koje delove važi, odnosno ne važi, saobraznost robe u trajanju od dve godine. Zbog toga svaki trgovac može na više načina da tumači kako treba da ispuni obavezu informisanja. U „Comtrade“-u tvrde da svoje kupce obaveštavaju u skladu sa Zakonom i da u garantnom listu stoji adekvatno obaveštenje.

“ Trgovac je odgovoran za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača, sem za potrošni materijal i onu vrstu proizvoda koja po svojoj prirodi i svojstvima ne može trajati dve godine“, kažu iz „ComTrade“-a.

Da li je Vama na osnovu ove rečenice jasno da za adapter važi kraći rok, a za tablet standardni rok od dve godine? Ispada da bi prosečan kupac trebalo da zna kakva su svojstva uređaja i adaptera koji idu uz njih i da li za punjač važi opšti rok od dve godine ili neki skraćeni.

Nejasno je i na osnovu čega je utvrđeno da garancija na adapter treba da bude godinu dana. Adapter ima istu svrhu i slične karakteristike kao i transformator u televizoru, s tim što se transformator nalazi u sklopu televizora, pa je obuhvaćen saobraznošću od dve godine. Nadležni u „ComTrade“-ovoj kompaniji „CT Computers“ objašnjavaju da je zakonito da za ispravnost adaptera garantuju samo godinu dana, a kao razlog navode:

“ Adapter za mobilne uređaje je svakodnevno izložen mehaničkim uticajima i varijacijama električnog napona, zbog čega se smatra da je to razuman rok za trajanje saobraznosti“.

Objašnjenje da je normalno da je trajanje saobraznosti manje jer je adapter izložen mehaničkim uticajima se isto tako može odnositi i na tablet ili bilo koji mobilni uređaj.

Izgleda da trgovci i uvoznici imaju priličnu slobodu da skraćuju opšti rok u kojem su odgovorni za ispravno funkcionisanje uređaja. Zbog nedorečenosti u Zakonu jedino što treba da urade je da negde uvrste opštu rečenicu o trajanju saobraznosti, pa onda ne moraju ni da se plaše Zakonom zaprećene kazne od 300.000 do dva miliona dinara, u slučaju da nisu informisali kupce pre prodaje o trajanju garancije tj. roka u kojem odgovaraju za saobraznost.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar