Ni deca ometena u razvoju nisu zaštićena od mešetarenja trgovaca

0

Prodavci često kasne sa isporukom robe, pa takvi slučajevi nisu nikome iznenađenje. Ipak, kada dođe do višemesečnog kašnjenja u isporuči didaktičnog  i pomoćnog materijala za decu sa smetnjama u razvoju takvi slučajevi su posebno neprijatni. U takvoj situaciji su se našla deca iz doma za decu i omladinu ometenu u razvoju iz Veternika kod Novog Sada.

Za njih je uz finansijsku pomoć ambasade kraljevine Norveške organizacija Tifci još u aprilu 2013. godine pokrenula projekat za unapređenje nastave za decu predškolskog uzrasta uz pomagala koja bi trebalo da im omoguće da lakše savladaju gradivo. Kako nam je objasnila Milica Jeremić mnoga deca bez te opreme ne mogu adekvatno da učestvuju u nastavi.

Kako Milica Jeremić kaže:

„Osobe koje su intelektualno na nivou lake mentalne retardacije mogu da prate određene nastavne sadržaje koji su im prilagođeni, ali ne mogu da govore i toliko su motorički oštećene da ne mogu da vrate informacije. Uz pomoć specijalnog uređaja-switcha koji čita pokrete lica deteta, na osnovu čega imam povratnu informaciju da li je dete usvojilo sadržaj koji mu je saopšten“.
Po rečima Tadije Đurovića, pri izboru robe NVO Tifci nije imalo izbora. Robu se naručili od kompanije Gloria Ferrari, jedine kompanije koja se u Srbiji bavi distribucijom takve opreme. Zbog prethodnog iskustva i želje da oprema stigne na vreme za početak školske godine robu su naručili i platili još u junu.

„I ranije smo imali problema sa ovom firmom, pa smo robu naručili mnogo ranije nego što planirali da počnemo da je koristimo, od prvog septembra kada počinje školska godina. Hteli smo da dobijemo robu robu u toku leta, kako je stajalo u ugovoru u roku od 15 dana od datuma plaćanja. Međutim mi robu nismo ni dan danas dobili, a prvi septembar je odavno prošao. „- Kaže Đurović

Milica nam je objasnila zašto je bilo važno da robu dobiju tokom leta:

„Bilo je bitno da se deca i vaspitači pre početka školske godine upoznaju sa opremom i prilagode je deci, da bi sve bilo spremno pre početka školske godine. Tako da bi deca mogla od prvog dana škole da usvajaju školske sadržaje koji su im namenjeni.“

Milica takođe primećuje da deca nisu ravnodušna po pitanju kašnjenja opreme i ističe da je njoj posebno neprijatno što je i razumljivo s obzirom da je ona obećala deci da će njihov uspeh biti nagrađen tako što će dobiti opremu koja će im olakšati praćenje i učestovanje u nastavi. Kako ona tvrdi:

„Deca se osećaju iskorišćenim i izdatim. Ona su pokazala izuzetne rezultate prethodne školske godine bez obzira na njihova oštećenja i probleme. Leto nam se svodilo na to da ćemo dobiti opremu putem koje ćemo moći da pomognemo deci da iskoriste svoje kapacitete.“

didakticki materijal 4

Kako su nam Milica i Tadija rekli nije im preostalo ništa drugo nego da probaju da isporuku ubrzaju upornim pozivima upućenim direktoru i vlasniku Glorije Ferari Nebojši Markoviću. Milica dodaje:

„Svaki put kada se gospodin Marković javi ima izgovor da je na carini, da ne može da priča, da robu samo što nije ocarinio i da roba samo što nam nije stigla. Poslednji razgovor je bio veoma neprijatan, u tom razgovoru je naveo kako smo mi dosadni i kako nismo jedini njegovi kupci. Između ostalog je naveo i da ima ličnih problema, tako da isporuka naše robe nije prioritet za njega“.

Milica i Tadija su se pribojavali da će i oni lićno imati posledica ako im roba ne bude isporučena. Tadija Đurović kaže:

„Poseban problem je što ovo nije naš novac, već je u pitanju donacija kraljevine Norveške, to jest ambasade Norveške u Srbiji. Ukoliko se desi da ne isporučimo artikle za koje smo dobili donaciju onda moramo vratiti novac donatoru. Gloria Ferari još uvek nije isporučila robu, a sumnjamo da će nam vratiti novac.“

Nakon što smo stupili u kontakt sa gospodinom Nebojšom Markovićem, direktorom i vlasnikom Glorije Ferari jedan artikal je odmah isporučen, a ostatak novca je tokom iste sedmice vratio. Pored toga, Nebojša Marković je na ime penala zbog kašnjenja vratio 30% više novca nego što je primio za artikle koje nije još isporučio. U pismenom odgovoru Nebojša Marković nam je saopštio sledeće:

„Greška sa kašnjenjem robe je naša. Napominjem da je ovo četvrto kašnjenje robe za osam godina distribucije asistivne tehnologije. Nismo ispoštovali proceduru prilikom slanja ponude, i to nam se više neće dogoditi.“

Kako nam je Tadija rekao nakon povraćaja novca iznenadio ga je poziv Nebojše Markovića.

„Gospodin Marković nas je zvao oko sedam dana posle što nam je vratio novac. Rekao je da je roba stigla i da može da nam je pošalje, mi smo prihvatili, i roba je konačno stigla posle tri meseca.“ – Izjavio je Tadija Đurović

Tadija je preuzeo robu, a kako nam je rekao Nebojša mu je ustupio robu na poverenje bez uslovljavanja ponovnim plaćanjem. Da li je do kašnjenja došlo usled problema sa carinjenjem ili nečeg drugog nikada nećemo saznati. Ono što je na kraju bitno je to da deca za koju je roba namenjena više ne trpe posledice zbog kašnjenja sa isporukom didaktične opreme.

 
Podelite

Ostavite komentar