Šta znače obojeni kvadrati na dnu tuba?

0

Kvadrati različitih boja na dnu proizvoda koji se pakuju u tubu ne pružaju informaciju o sastavu proizvoda potrošačima već pružaju informaciju koja je bitna tokom proizvodnje.

Crni, crveni, plavi i zeleni kvadrat na dnu pakovanja za zubnu pastu, kako su pojedini mediji objavili, pružaju informaciju potrošaču o njenom sastavu.

Tako crni kvadrat govori da u sastav proizvoda idu isključivo hemikalije, crveni da, pored hemikalija, pasta za zube sadrži i nešto prirodnih materija, plavi ukazuje na kombinaciju prirodnih materija i lekova, dok je zeleni, kao i uvek, oznaka zdravog, to jest upotrebe prirodnih materija u procesu proizvodnje.

Ta informacija je netačna, a činjenica da je kao takva plasirana u medijima, ilustruje koliko su oni podložni glasinama i dezinformacijama koje kruže društvenim mrežama. Navedeni kvadrati na dnu ne nalaze se samo na zubnim pastama, već na svim proizvodima koji se pakuju u tubu i to ne kao podatak za potrošače, već kao informacija za mašinu za pakovanje.

Boja na pastama i kremama.wmv_000072439

Kvadrat ili obojena traka na tubi označavaju mesto gde mašina treba da zaseče i zatvori tubu. Na većini proizvoda boja oznake za mašinu ista je kao i boja slova na njima. Najčešće se koristi crna, što sigurno ne znači da se unutar tube nalaze samo hemikalije, jer je na većini pasta za zube, gelova za čišćenje lica i tečnih pudera crna najčešće i boja slova na pakovanju. U to se možete uveriti i sami ako obratite pažnju na više proizvoda iz sličnog asortimana.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

Ostavite komentar