Beskonačan rok isporuke za nameštaj

1

Mali broj potrošača se pre kupovine informiše o tome da li je firma kojoj uplaćuju novac za robu ili usluge u finansijskim problemima iako to lako mogu da učine. Zbog toga kupci mogu doći u situaciju da ostanu i bez novca i proizvoda koji su platili. To se upravo desilo Nikoli Andriću iz Beograda.

On kaže da nije ni posumnjao da bi moglo da bude bilo kakvih problema kad je odlučio da kupi nameštaj po meri u studiju Prvanović.

,,Suprugina koleginica je radila nameštaj preko studija Prvanović u naselju Vojvode Stepe i pogledali smo na internetu, imaju jako pristojan sajt tako da smo se na osnovu toga odlučili da uzmemo od njih nameštaj“, kaže Nikola.

Nikola kaže da su Miroslava Prvanovića, direktora te firme za izradu nameštaja, kontaktirali krajem marta kako bi im izradili dečiju sobu. Prema Nikolinim rečima, on je došao u njihov stan i  ,,napravio neki crtež kako bi to trebalo da izgleda, na osnovu tog crteža proračunao je materijal i ruke i rekao nam je kolika će cena biti i koliki je avans. Kod sebe je imao ugovor, potvrdu o avansu i sve je to potpisano, prilično je to delovalo ubedljivo“.

Nikola je u gotovini dao Miroslavu Prvanović 500 evra na ime avansa za nameštaj i, prema dogovoru, dečija soba je trebalo da bude gotova za mesec dana. Međutim, ,,početkom maja smo ga kontaktirali radi isporuke nameštaja, ali on se javio rekao da ima neke probleme i da će se javiti u narednih 15, 20 dana“.

Miroslav Prvanović je kasnije, kako Nikola tvrdi, prestao da se javlja na telefon i komunicirao sa njima putem sms poruka u kojima je tvrdio da će isporučiti nameštaj.

,,I tako iz dana u dan, iz meseca u mesec, došli smo do septembra meseca i ništa se nije desilo sa sobom“, kaže on.

Budući da se bližila školska godina i radni sto za đaka prvaka je bilo neophodno nabaviti, Nikola kaže da su morali da se izlože dodatnom trošku.

,, Ovo nas je i finansijski dosta koštalo a obzirom da, smo dali avans, a bili smo primorani i da uzmemo sobu na drugom mestu i ponovo damo novac da bi deci obezbedili uslove za školovanje“, navodi Nikola.

Nikola kaže da je na adresu firme Studio Prvanović posle četiri meseca uzaludnog čekanja poslao zahtev da mu vrate novac, ali ,, posle 7 dana pismo nam je vraćeno kao nepostojeća adresa odnosno ne nalazi se firma na toj adresi“.

Podneo je prijavu tržišnoj inspekciji. Inspektor je na terenu mogao samo da konstatuje ono što je Nikola već znao, to jest da, kako se navodi u odgovoru inspekcije, ,,na pomenutoj adresi nije zatečen nikakav maloprodajni objekat, kao ni salon nameštaja, niti službene prostorije firme. Na pozvani broj telefona, koji se nalazi u podacima APR-a, kao i na sajtu Studio Prvanović, uključuje se automat, izabrali ste nepostojeći broj“.

I mi smo pokušali da kontaktiramo Miroslava Prvanovića putem mejla i telefona, a onda i da ga pronađemo na adresi firme i salona, ali bez uspeha. Iako se u reklamama za Studio Prvanović navodi da ta firma bavi projektovanjem nameštaja još od 1992. godine, proverom u APR-u može se videti da je ta firma koja je osnovana 1992. ugašena 2010. godine jer više od 1.100 dana nije izmirivala svoje obaveza. Dug firme u trenutku gaženja je bio oko 400.000 dinara. Miroslav Prvanović 2011. godine osniva novu firmu sa gotovo istim nazivom. Nikola kaže da pre uplate avansa nije detaljno proveravao podatke o firmi.

,,Mi smo pogledali na početku podatke kod APR-a gde je pisalo da je firma aktivna, a kasnije kad je već došlo do problema proverili smo i kod Narodne banke gde je pisalo da je račun firme u blokadi od oktobra 2014 godine“, kaže on.

Na sajtu Narodne banke se može naći podatak da je Studio Prvanović skoro godinu dana u blokadi za iznos veći od 2.250.000 dinara. Da je ovu informaciju Nikola znao pre nego zaključenja posla sigurno ne bi dao novac unapred. Svi kupci koji kupuju nameštaj po meri ili drugu robu za koju prodavci traže novac unapred bi trebalo da na sajtu Narodne banke i Agencije za privredne registre provere da li je prodavac eventualno u finansijskim teškoćama. Na internet prezentaciji Narodne banke u delu prinudna naplata se može izvršiti pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati pomoću broja računa, poreskog ili matičnog broja. Čak i bez provere na internetu jednostavno možete da se sazna da li je račun prodavac u blokadi.

Treba insistirati da se novac uplati na račun. Ako to prodavac odbija to može da ukazuje da je njegov račun u blokadi. Našoj redakciji se javili više kupaca koji smatraju da ih je Miroslav Prvanović prevario. Oni spremaju zajedničku krivičnu prijavu i tužbu. Ukoliko i Vi smatrate da Vas je ista osoba prevarila možete pozvati našu redakciju, a mi ćemo Vam proslediti kontakte osoba koje spremaju tužbu protiv Miroslava Prvanovića.

Podelite

1 коментар

  1. Pingback: Beskonačan rok isporuke za nameštaj | NisCaffe

Ostavite komentar