Da li je akcijska cena zaista najniža?

0

Prilikom planiranja veće kupovine, kupci često prate akcije koje reklamiraju trgovinski lanci smatrajući da će kupovinom po akcijskim cenama uštedeti nešto novca. Međutim, kupovina proizvoda na akciji nije uvek i najpovoljnija kupovina.

Kreatori sajta Cenoteka pokrenuli su android aplikaciju preko koje možete da se informišete o tome kako se kreću cene u više trgovinskih lanaca. Ognjen Grbović iz Cenoteke kaže da se cene mogu uporediti preko takozvanog bar kod skenera.

,,Bar kod skener pruža potrošačima mogućnost da na licu mesta u trgovinskom objektu vide da li je uzeti proizvod zaista povoljan ili ne zato što skeniranjem bar koda izlaze cene u svim trgovinskim lancima koje sajt cenoteka.rs prati“, kaže on.

Preko ove aplikacije moguće je i ukucati ime proizvoda i videti kolika je njegova cena u supermarketima Maxi i Idea, lancima marketa DIS, Roda i hipermarketu Tempo. Ognjen Grbović navodi da potrošači mogu da budu zavedeni akcijama koje reklamiraju marketi jer, kako tvrdi, ,,neretko se dešava da je cena nekog proizvoda u nekom trgovinskom objektu koja je na akciji skuplja nego u nekom drugom trgovinskom objektu“.

Da akcijska cena nije uvek i najniža cena uverili smo se kada smo otišli u obližnje supermarkete Idea i Maxi. Idea je oglasila da Milka čokolada sa keksom može da se kupi po akcijskoj ceni od 99,99 dinara, dok isti artikal u susednom Maksiju košta 20 dinara manje. Ovakvo oglašavanje akcija nije u suprotnosti ni sa Zakonom o zaštiti potrošača, ni sa Zakonom o oglašavanju jer ovim propisima nije utvrđeno da akcija znači isto što i najniža cena na tržištu.

Naravno, praćenje akcija nekada zaista može da uštedi novac. Kako stoji na sajtu Cenoteke, akcijska cena jednog kilograma slanine Zlatiborac u Ideji je oko 800 dinara niža od redovne cene ovog proizvoda u Maksiju.

Cenoteka aplikacija može da se preuzme besplatno sa sajta cenoteka rs. Potrošačima koji nemaju android telefon uvek ostaje mogućnost da pre kupovine, kod kuće provere gde su pojedini artikli najjeftiniji. Značajne uštede mogu da se ostvare pri kupovini skupljih proizvoda. Poređenjem cena praška za pranje veša lako može da se vidi da se cene razlikuju i do više stotina dinara.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar