Da li je sigurno slati novac u pismu?

1

Stanovnici naše zemlje koji rade u inostranstvu na razne načine pokušavaju da zarađeni novac pošalju svojoj porodici i rođacima u Srbiji. Milisav Stefanović iz Bojnika kod Leskovca je jedan od takvih. On je na privremenom radu u Crnoj Gori, pa svakog meseca šalje novac u Srbiju kako bi njegova porodica imala od čega da plaća račune. Problem je nastao kada je dobio prvu platu koju je trebao da pošalje u Bojnik.

Posta Slanje Novca 30Maj2013.mpeg_000018170

„Trenutno radim u Podgorici i poslao sam u preporučenom pismu novac koji je stigao do Niša i od Niša se gubi svaki trag do Bojnika. Gramaža se gubi od Niša do Bojnika i u pismu je bilo 230 eura, a pismo je stiglo sa samo 20 eura.“ – Žali se Stefanović. Milislav nije želeo da novac iz Podgorice šalje u pismu, ali su mu radnici u crnogorskoj pošti rekli da nema izbora.

„Novac sam poslao ovako, jer su mi u pošti rekli da ne primaju novac i da nemaju još ugovor za slanje novca, pa sam morao ovako da šaljem, jer nisam znao drugi način.“ – Dodaje Milislav Stefanović.

U pošti su nam, u vezi sa ovim slučajem, rekli da: „Slanje novca običnim pismom, preporučenim pismom ili Post ekspresom nije ni bezbedno a ni dozvoljeno“.

Za slanje novca kreirane su posebne usluge Pošte Srbije: „U unutrašnjem poštanskom saobraćaju preporučujemo slanje novca Postnet ili poštanskom uputnicom. U međunarodnom poštanskom saobraćaju za transfer novca u oba smera preporučujemo Western Union uputnicu.“

U pošti tvrde da je žalba koju je Miroslav uložio odbijena, jer je neispravnost pošiljke konstatovana nakon izvršene dostave i u dostavnoj pošti Bojnik je sačinjen Zapisnik o neispravnosti pošiljke, u kojem je konstatovano da je pošiljka uručena bez vidljivih znakova oštećenja, što je i bio osnov da pošta donese Rešenje o odbijanju zahteva za naknadu štete. Napominjemo da je navedenu konstataciju, primalac, Stefanović Slobodanka, potvrdila svojim potpisom.

Milislav kaže da nije bilo tako i da je njegova supruga videla da je pismo malo oštećeno, ali je radnik pošte rekao da ona mora prvo da potpiše da je pismo uredno dostavljeno, pa tek onda da ga otvori.

Posta Slanje Novca 30Maj2013.mpeg_000082771

Ovakvo ponašanje službenika pošte je u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama i drugim aktima kojima je definisano da radnici pošte moraju da se ponašaju upravo na takav način. Na sreću korisnika poštanskih usluga, nekada i novac stigne bezbedno do primaoca. Miroslav navodi da ima slučajeva da pismo sa novcem stigne bez problema: „ Kolega je iz Podgorice poslao pismo sa novcem koje je stiglo u Beograd bez problema.“

Ipak, kad već i u samoj Pošti kažu da nije sigurno novac slati pismom, to nikako ne treba činiti za bilo koji iznos koji je veći od provizije koje naplaćuju kompanije specijalizovane za transfer novca u i iz inostranstva.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

1 коментар

  1. Znači onda radnici pošte imaju svako pravo da kradu pisma i posiljke? Pa, bas lepo od njih, vidi se da su to posteni radnici, za svaku pohvalu.

Ostavite komentar