Da li kroksice izazivaju rak?

0

Nedavno su se u našim medijima ponovo pojavile  tvrdnje da su kopije popularnih papuča Kroks koje mogu da se kupe na pijacama verovatno kancerogene. Ove tvrdnje se zasnivaju na istraživanju koje je u nemačkoj državi učinjeno od strane državne televizije WDR 2013. godine. U istraživanju su zaista u nekim kopijama kroksica pronađene kancerogene supstance, ali u dozama koje ne trebaju izazvati preveliku zabrinutost.

00_0040_2011-08-02_160541 pijaca papuce garderoba pinkle.M2T_000001021

Ubrzo posle objavljivanja rezultata istraživanja proizvođač originalnih Kroksica je započeo kampanju u kojoj je naveo da originalnim papučama ne fali ništa i da se originalne kroksice mogu kupiti samo u radnjama koje prodaju ozbiljne brendove.

Iz nemačke laboratorije koja je uradila istraživanje poručuju da se opasni gumenjaci mogu prepoznati po jakom mirisu već pri samoj kupovini, a kao najsigurniju zaštitu nemački naučnici preporučuju čarape. Originalne kroksice ne bi trebale da imaju ikakav miris jer su pravljene od posebnih jedinjenja plastike i gume koje trebaju da sprečavaju širenje neprijatnih mirisa. Ovo može i biti problem za one sa osetljivijom kožom jer može dovesti do alergija.

Država bi putem carinske kontrole i tržišne inspekcije trebala da spreči dolazak ovakvih  potencijalno karcogenih papuča na naše tržište. Ono što je zanimljivo da posle pomenutog istraživanja 2013. godine nije bilo novih istraživanja koja bi potvrdila ili opovrngula tvrdnje u vezi kancerogenosti falsifikata.

Uz ovu vest je propušteno je da se prenese da su Kroksice u prethodnih pet godina dovođenje u vezu sa brojnim nesrećama na pokretnim stepenicama, u kojima su čak i neka deca ostala bez delova stopala. A takođe je bilo i zveštajia i o nesrećama koje su izazvane dok su vozači koristili pomenute Kroksice zaboravljajući da ne nose čvrstu obuću već papuče koje mogu lako skliznuti sa noge.

Predstavnici kompanije su naravno negirali da nesreće imaju veze sa njihovom obućom, već da se radi o jeftinim kineskim kopijama njihovog proizvoda.

Uprkos tome u Americi su se pojavili znaci kojima se zabranjuje upotreba obuće slične kroksicama na pokretnim stepenicama. Doduše nigde nije napomenuto da je konkretno zabranjeno nositi tačno određeni brend.

Da li je to preterano ili ne ostavljamo Vama da procenite.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

 

Podelite

Ostavite komentar