Da li su kade i saloni za detoksikaciju prevare?

0

Prodavci građanima često nude razne čudotvorne proizvode koji će, navodno, pozitivno uticati na njihovo zdravlje. Kupci pristaju da plate i više stotina evra, nakon kratkih i efektnih demonstracija, koje su u stvari vešto maskirani prosti eksperimenti koje smo gotovo svi videli u školi, ili smo ih i sami radili uz pomoć Elektropionira.

Slobodan Stevanović iz Beograda kaže da su ga iz firme B.P. Eurogrupa pozvali telefonom, da zakažu prezentaciju proizvoda Hydrosana u njegovom stanu. Kako kaže, u kadicu koja je priključena na struju, sipali su tri litra vode i so, a nakon toga su mu rekli da u uređaj stavi noge.

,,Pola sata dok sam držao noge u vodi, voda je postala mutna. Prezenter mi je rekao da je to je iz mog tela izašlo. Rekoh, taman posla da ja imam toliku prljavštinu, šta je to sve“, priseća se Slobodan.

Prezenteri su mu, kako Slobodan tvrdi, rekli da kontinuiranim korišćenjem tog proizvoda, koji iz tela izvlači otrovne supstance, može da reši brojne zdravstvene probleme.

,,Oni su obećali da neću morati nijedan lek da koristim, imunitet će da se vrati, masnoće nema, krvni pritisak nema, normalizuje se sve, kao dečko, ali od sedamdeset godina“, kaže Slobodan.

Slobodan je odlučio da ovaj aparat, koji navodno detoksikuje organizam, kupi za ne baš zanemarljivih 78.660 dinara. Ta cena mu je bila prihvatljiva zbog toga što su mu iz Eurogrupe dali mogućnost da taj novac isplati tako što će podići beskamatni kredit i proizvod platiti kroz mesečne rate od 3.760 dinara. Kako kaže, prezenteri su mu objasnili da će osetiti poboljšanje kada voda ,,prestane da bude prljava“.

,,Rekli su mi da proizvod mogu da koriste svi članovi porodice i ja računam to je isplativo“, navodi Slobodan.

Slobodan, međutim, kaže da proizvod koristi već godinu i po dana i da je njegovo zdravstveno stanje isto. On je, kako kaže, počeo da sumnja da zamućenje vode nema nikakve veze sa otrovnim materijama iz njegovog tela, već da sama sonda zamućuje vodu. To smo proverili tako što smo proizvod uključili da radi, bez stavljanja nogu u kadicu. Voda je već tokom prvog minuta počela da menja boju, a nakon 15 minuta je bila smeđa, odnosno braon, što pokazuje da sam proizvod boji vodu.

Slobodan je, kako kaže, uz proizvod dobio tehničko uputstvo u kojem, između ostalog, piše da ,,medicinska istraživanja i svedočenja korisnika govore da HydroSana pomaže tako što: poboljšava limfnu cirkulaciju, stabilizuje imunološki sistem, stabilizuje nivo šećera i holesterola u krvi“.

Zamolili smo predstavnike firme B.P. Eurogrupa da nam objasne koja su to medicinska istraživanja pokazala da HydroSana pomaže u lečenju zdravstvenih tegoba. Takođe smo ih pitali da li žele da u našoj emisiji demonstriraju blagotvorna dejstva Hydrosane. Odgovor nismo dobili.

Stručnjaci širom našeg regiona već duže vreme upozoravaju javnost da su aparati i saloni za detokikaciju samo prevare. U tekstu objavljenom u listu Liječničke novine 2009. godine, profesor doktor Stella Fatović Ferenčić je iznela mišljenje da je to što ljudi veruju u delotvornost takozvane detoksikacije propust školstva jer ne znaju da je kod takvih proizvoda zapravo reč o ,,jednostavnom pokusu s vodom, elektrodama i soli, dakle lekcija o elektrolizi za vrijeme koje dolazi do korodiranja“.

Igor Pašti, docent na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu nam je sa svojim saradnicima pokazao kako pomoću elektrolize voda može da dobije razne boje, pa između ostalog i boju koja se pojavljuje u kadici koju je Slobodan kupio. U prvom slučaju, jednosmernu struju su propustili kroz rastvor koji čine voda i so, a u kome se nalaze elektrode od nikla. U drugom slučaju elektrode su od nikla i gvožđa. Igor objašnjava da boja rastvora zapravo zavisi od materijala od koga su napravljene elektrode.

elektroliza

Demonstracija elektrolize na Hemijskom fakultetu u Beogradu

,,U prvom slučaju na katodi dobijamo vodonik, a na anodi dobijamo kiseonik i oksiduje se nikl tako da dobijemo neki talog koji je zelene boje, a u drugom slučaju dobijamo na katodi vodonik, a na anodi dobijamo neki oksid gvožđa koji je neke tamno braon, narandžaste boje i pada kao talog“, objašnjava Pašti.

Na osnovu ove demonstracije, možemo da pretpostavimo da je, u slučaju Slobodanove HydroSane, došlo do korozije gvožđa, pa je kao rezultat toga voda dobila smeđu boju. Koliko može da se zaradi na ovakvim prevarama, uverili smo se kada smo na sajtu Alibaba pronašli da se HydroSana prodaje za 30 dolara, što znači da je Slobodan za 78 hiljada dinara mogao da kupi 23 ovakve kadice.

Slobodan je podneo reklamaciju u kojoj traži raskid ugovora, odnosno, povraćaj novca. Pošto, kako tvrdi, nije dobio nikakav odgovor od BP Eurogrupe, obratio se Tržišnoj inspekciji. Na Slobodanovo iznenađenje, stigao je odgovor da je ugovor koji je potpisao sa Eurogrupom ugovorni odnos građanskog prava, te je ,,za slučaj spora predviđena nadležnost drugih državnih organa, a ne Tržišne inspekcije“.

Koji su to drugi državni organi, u odgovoru Tržišne inspekcije nije navedeno. Da institucije ništa nisu uradile u vezi sa ovim slučajem i da ta firma i dalje nesmetano prodaje kadice za detoksikaciju i slične proizvode, tvrdi i osoba koja je u B.P. Eurogrupi obavljala posao telefonskog operatera. Prema tvrdnjama te osobe, koja je želela da joj sakrijemo indetitet, niko od operatera nije znao da se firma bavi prevarama dok nisu čuli Slobodanovu priču na televiziji.

,,Vi ne vidite ni jedan jedini proizvod, čak ni slike, nemate ni slike proizvoda, vi samo dobijete tekst i čitate ono što vam je dato“, kaže.

Telefonski operater u toj firmi, kako objašnjava, ima zadatak da poziva i ubedi ljude da se u njihovoj kući održi prezentacija proizvoda Eurogrupe koju, navodno, vrši fizioterapeut.

,,Poželjno je da u priči saznate kolika su im primanja, kako žive, koliko para imaju, da li su potencijalni kupci ili ne, ukoliko nije zapošljen, ne dolazi u obzir, ukoliko nema penziju, ne dolazi u obzir“.

Kako navodi, Eurogrupa, pored kadice za detoksikaciju, prodaje i takozvani Infrabett, za koji njihovi operateri govore da je terapeutska podloga za termoterapiju i fizikalnu terapiju, da emituje infracrvene zrake, te otklanja bolove u zglobovima, kičmi i poboljšava cirkulaciju. Bivša radnica Eurogrupe smatra da je i ovaj proizvod zapravo prevara jer, kako kaže, tu je reč o ,,podlozi za grejanje dušeka koja u principu radi samo tako što vam zagreva dušek bez ikakvih infracrvenih zraka iliti nekih medicinskih svojstava“.

Građani koji su kupili ovaj proizvod mogu da traže povraćaj čitavog novčanog iznosa u roku od 14 dana od dana kada su preuzeli neki od uređaja, ukoliko su ga kupili od prezentera koji je došao u njihovu kuću, na nekoj prezentaciji u restoranu ili ako su ga naručili preko interneta ili telefonom. Postoji čak mogućnost da novac dobijete nazad i do godinu i 14 dana nakon kupovine ukoliko prodavac nije dostavio obrazac za jednostrani raskid ugovora najkasnije prilikom isporuke robe.

Ministarstvo trgovine propisalo je kako treba da izgleda obrazac koji potrošač popunjava i šalje prodavcu ukoliko želi da raskine ugovor tj. da uzme novac nazad. Obrazac možete da pronađete u rubrici ,,Obrasci“ na sajtu Potrosackisavetnik.com. Iako zakon daje pravo da građani traže novac nazad, većina kompanija koje se bave ovakvom prodajom nije baš sklona poštovanju zakona, pa uglavnom ne vraća novac. U takvim slučajevima uvek postoji mogućnost prijave inspekciji i podnošenje tužbi.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar