„Er Srbija“ priznaje štetu ali nadoknadu ne isplaćuje.

0

Avio-kompanije poput „Er Srbije“, Lufthanse i Austria Airlinesa odlažu odštetu putnicima zbog oštećenog ili izgubljenog prtljaga više godina, dok pravo na odštetu ne zastari. Avio-kompanije mogu tako da se ponašaju jer im to dozvoljavju naši ali i zakoni koji važe u EU.

Dijana Tašić je po sletanju na beogradski aerodrom videla da je njen kofer oštećen toliko da ne može da bude popravljen, pa je odmah podnela odštetni zahtev. Odgovor da je njen zahtev prihvaćen iz „Er Srbije“ je stigao posle više od dva meseca. Zakonom je inače predviđeno da avio komapnije moraju da odgovore putnicima u roku od 60 dana. Dijana je prihvatila da joj isplate nadoknadu štete u iznosu od 9.000 dinara iako je to, kako tvrdi, samo oko 40% cene uništenog kofera. Međutim, ispostavilo sa da to što je odštetni zahtev prihvaćen nikako ne znači da ćete dobiti ponuđeni novac.

„Od trenutka kad sam nagovestila da je u redu odobrena reklamacija, tj. iznos, da se slažem sa tim iako je manji prošlo je više od 6 meseci“, tvrdi Dijana. Nadležne iz „Er Srbije“ pitali smo u kom roku isplaćuju novac i zašto Dijani još nisu uplatili sredstva? Odgovorili su nam sledeće:

„Sam prenos sredstava obavlja se u roku od 7-30 dana, ukoliko su bankovni podaci koje je gost naveo tačni. Gošći nije isplaćena nadoknada zbog toga što nije dostavila neophodne bankarske podatke“

Dijana ističe da je dostavila tražene podatke i da joj niko iz „Er Srbije“ nikada nije rekao da je problem to što nije dostavila podatke o svom računu, iako je više puta elektronskom poštom pitala nadležne u „Er Srbiji“ zašto joj još nisu uplatili obećani iznos. Ona misli da njen primer ilustruje koliko loše „Er Srbija“ prima i obrađuje reklamacije. Njoj je zasmetalo što, kako kaže:

Dijana Tašić

„Ne postoji nikakav kontakt telefon ili osoba koja zadužena za tako nešto. Ako postoji do nje se ne može doći. Prepiska se vrši isključivo elektronski. Do današnjeg dana ja ne uspevam da dođem ni do odgovorne osobe niti do naplate oštećenja.“

Na kraju je rešenje problema za Dijanu bilo povoljnije nego da je odmah dobila novac.  Nadležni u „Er Srbiji“ su odlučili da Dijani isplate nešto više 17.000 dinara što je znatno veći iznos od prvobitno ponuđenih 9.000. Dijana je svoj kofer platila oko 22.000 dinara pa smo nadležne u „Er Srbiji“ pitali zašto svojim putnicima ne isplaćuju iznos u skladu sa cenom po kojoj je kofer kupljen? Odgovorili su nam da se:

„Visina kompenzacije određuje se na osnovu deklarisane vrednosti i realne vrednosti na tržištu. Svaki proizvod gubi svoju originalnu cenu od momenta kupovine. Iznos sa računa umanjuje se u odnosu na starost predmeta tj. izračunava se amortizacija.“

Dijana kaže da je sada zadovoljna iznosom koji je dobila, jer je kofer u trenutku oštećenja bio star malo više od godinu i po dana. Međutim, kako nam je rekla, nikako ne može da razume zašto je trebalo toliko vremena da se problem reši.

„Od trenutka podnošenja reklamacije do konačne isplate prošlo je više od godinu dana. Godinu i dva meseca“, objašnjava Dijana.

Air Serbia šalter

„Er Srbija“ nije jedina koja odštetu isplaćuje posle 14 meseci. Dragan Cico je takođe čekao više od godinu dana da dobije odštetu od Lufthanze. Njegov kofer je oštećen tokom povratnog leta iz Los Anđelesa. Novac je dobio tek nakon što smo nadležnima u Lufthanzi poslali pitanja u vezi sa njegovim slučajem. Dragan nam je rekao da mu isplaćeno 250 evra na ime štete i 150 evra kao znak izvinjenja, što misli da je mnogo više nego što je trebalo, jer njegov kofer ne vredi ni približno toliko.

„Po mojoj proceni taj kofer vredi oko 50 evra.“, ističe on.

Slično iskustvo je imao i Romić Đurić iz Pančeva kome Austrijan airlines nije isplatio štetu duže od dve godine.

Avio kompanije se tako ponašaju jer im propisi kod nas, ali i na nivou Evropske unije to dozvoljavaju. Naime, rokovi u okviru kojih avio kompanije moraju da isplate štetu nisu propisani, ali zato postoje rokovi za putnike. Iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva ističu da:

„Putnik treba da odštetni zahtev podnese u roku od sedam dana. Rok počinje da teče od dana kada je prtljag predat putniku“.

Na našem sajtu potrosacisavetnik.com nalazi se uputstvo o tome kako možete da ostvarite svoja prava na nadoknadu štete ako je vaš prtljag izgubljen, oštećen, ili ako ste imali neki drugi problem u vezi sa korišćenjem usluga avio-kompanija.

Podrška Action SEE EU Kraljevina Švedska

Podelite

Ostavite komentar