Kako EPS kažnjava samovlasno priključenje na sistem?

1

Dužnici Elektrodistribucije koji su zbog neplaćenih računa isključeni sa sistema sve češće se ponovo sami priključuju smatrajući da EPS, ako uredno prijave potrošnju, ne može dodatno da ih kazni.

Gledalac koji se, kako to u EPS-u kažu, samovlasno priključio na sistem, pitao nas je da li Elektrodistribucija ima pravo da mu naplati 130.000 dinara jer je, nakon što je isključen, brojilo sam priključio na sistem. Gledalac smatra da to nije u redu jer je EPS-u redovno prijavljivao potrošnju.

Iz preduzeća Elektroprivreda Srbije navode da se samovlasno priključenje na sistem smatra neovlašćenom potrošnjom tj. krađom električne energije, pa je Elektrodistribucija ,,dužna da objekat krajnjeg kupca isključi sa sistema i uradi obračun neovlašćeno utrošene električne energije, a krajnjem kupcu dostavi ovaj obračun. Takođe, operator distributivnog sistema je dužan da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog izvršenja krivičnog dela Krađa propisanog Krivičnim zakonikom Republike Srbije”.

Kazna za neovlašćenu potrošnju električne energije zaista može da dostigne 130.000 dinara jer, u skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, Elektrodistribucija korisniku može da naplati neovlašćeno korišćenje struje za period od godinu dana.

Osim toga, korisnik, po krivičnoj prijavi za krađu električne energije, može da dobije, kako se u odgovoru Elektrodistribucije navodi, ,,novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine, dok je za izvršenje krivičnog dela Teška krađa propisana kazna zatvora od jedne do osam godina. Ako je ovo delo izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe ili ako vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara, raspon kazne je zatvor od dve do deset godina”.

Da bi se legalno priključio na sistem, korisnik mora da izmiri svoje obaveze prema Elektrodistribuciji odnosno, kako navode iz EPS-a, ,,za ponovno priključenje krajnji kupac pribavlja odobrenje za priključenje u skladu sa Zakonom o energetici”.

Ovo u stvari znači da nakon isključenja ponovo mora da se pokrene postupak priključenja na mrežu, kao kada se prvi put uvodi električna energija.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

  1. Bojan Miljus -

    Dobar dan , zeleo bih da prijavim neovlasceno prikljucenje na Vase brojilo koje trase evo skoro pa 9 meseci koliko sam ja upoznat. U pitanju je stan u bloku 45 , uisi Dr. Ivana Ribara , zanima me gde i na koji broj bih mogao da prijavim ovu protiv zakonitu radnju?!
    Unapred zahvalan , Bojan Mijus

    P.S. Molio bih Vas da me kontaktirate putem mejla , ili na sledeci mobilni telefon : 0641715401 , i da zadrzite moju diskreciju kao zagarantovanu . Hvala Vam lepo .

Ostavite komentar