Kako to što nemate jedan pečat može da Vas košta milion dinara?

0

Korisnici komunalnih usluga se prilikom menjanja adrese prebivališta često ne odjave sa stare, pa im preduzeća koja pružaju usluge i dalje ispostavljaju račune. Međutim, ima korisnika koji se odjave i o tome obaveste preduzeća, ali ne mogu da dokažu da su to učinili na vreme.

Dragana Sretenović iz Beograda je posle više od deset godina od prodaje stana dobila dopis od sudskoga izvršitelja da duguje preko milion dinara na ime neplaćenih računa za nekretninu koja u njenom vlasništvu nije već 16 godina.
„Stan sam prodala i „Infostanu“ sam prijavila da sam kupila novi i uradila sam sve što je bilo potrebno. Kada sam na šalterima „Infostana“ pitala da li treba još nešto da završim oni su rekli ne“, kaže Dragana.

Međutim, 2012. godine Dragana saznaje da ima neizmirene račune iz 2010. godine, iako je stan prodala još pre više od decenije.
„Ja odlazim u „Infostan“, dajem ponovo kupoprodajni ugovor i ponovo im objašnjavam da ja više nisam vlasnik. Međutim, niko mi u tom trenutku ne govori da dug nije samo za 2010. godinu, nego da je dug mnogo veći. Tom prilikom mi je rečeno da sam situaciju regulisala time što sam donela kupoprodajni ugovor“, kaže Dragana.

Posle nešto više od godinu dana, na Draganinu adresu stiže novo obaveštenje o dugovanju.
„Ja ponovo dobijam da dugujem i za 2012. godinu, ali me ovog puta juri privatni sudski izvršitelj. Kada sam otišla u „Infostan“ da vidim o čemu se radi i da vidim koliko je to zapravo duga, cifra je bila poprilično visoka. Naravno, novi vlasnik se uopšte nije prijavio u novokupljenom stanu, nije promenio račune i nazive na svoje ime i odatle potiče taj problem“, objašnjava naša sagovornica.

Kupac Draganinog stana je do 2003. godine izmirivao obaveze prema „Infostanu“. Posle toga, neizmireni računi se nagomilavali, a kako je na njima stajalo ime Dragane Sretenović, dug je pripisan isključivo njoj. U „Infostanu“ kažu:
„Naše preduzeće je prvi put dobilo kuporpodajni ugovor poštom, kada je i urađena promena vlasnika od 1.12.2012. godine. Do pomenutog datuma ni kupac ni prodavac nisu obavestili „Infostan“ o promeni vlasnika“.

Dragana tvrdi suprotno.
„Mene niko nije obavestio šta ja to još treba da uradim. Sada, posle 16 godina, šalterski službenik mi kaže da moram da znam jer to je po zakonu. S moje strane je napravljen propust što se ja, navodno, nisam odjavila, a ja njima uporno tvrdim da se jesam odjavila. Onda mi traže papir, a oni ne izdaju te papire“, priča Dragana.
Kada smo „Infostan“ pitali koja je procedura za odjavljivanje korisnika s određene adrese i koji papir dokazuje da je procedura ispoštovana, odgovoreno nam je:
„Svaki korisnik koji dostavi kupoprodajni ugovor zbog promene vlasnika, na svom primerku dobija zavodni pečat Infostana i potpis referenta, što je dokaz da je uredno dostavljen kupoprodajni ugovor“.

Dragana tvrdi da je kupoprodajni ugovor donela na uvid, ali da pečat nikada nije dobila. Čak ni 2012. godine, kada ju je „Infostan“ konačno odjavio sa adrese iz prethodnog stana, Dragana kaže da nije dobila ni pečat, ni potpis referenta. Teško je dokazati ko je napravio propust, ali Draganin dug i dalje postoji.
„Glavnica duga je oko 200.000, a sa kamatama to izlazi na milion, možda čak i malo jače“, kaže Sretenović.

Na Zaključak o izvršenju Dragana je uložila prigovor.
„Jedino što sam mogla da uradim je da se obratim advokatu jer sam videla da ne mogu sama da se izborim sa problemom. Advokat je i sudu i sudskom izvršitelju predao prigovor, ali do suda još nisam stigla“, objašnjava Dragana.

Pokušala je i da stupi u kontakt sa Beljom Berišom, čovekom kome je prodala stan i čije dugove „Infostan“ potražuje na njenoj adresi. Međutim, advokat vlasnika stana kontaktirao je Draganu prošle godine. Doduše, ne zbog izmirenja duga. Dragana tom prilikom saznaje da Belj Beriša za sve te godine nije stanovao u tom stanu, već su stanovali njegov sin i snaja.
„Tu je sad došlo do nekih porodičnih problema u koje ne želim da ulazim i oni zbog tih problema, verovatno, nisu ni plaćali račune“, kaže nam Dragana.

Kada smo pokušali da stupimo u kontakt s Beljom Berišom, od njegovog advokata smo dobili informaciju da mu je klijent na Kosovu i da zbog toga nije u mogućnosti da ga pozove. Advokat nam je jedino dostavio sudsku tužbu koju je njegov klijent podneo protiv snaje, a u vezi sa neizmirenim računima prema Elektrodistribuciji Beograd i „Infostanu“. Kada smo „Infostan“ pitali da li mogu da privremeno stopiraju naplatu svojih potraživanja prema Dragani Sretenović, dok nadležni sud ne utvrdi ko duguje novac, rečeno nam je:
„Od momenta pokretanja prinudne naplate za izvršenje su, u zavisnosti od perioda, nadležni sud, odnosno profesionalni izvršitelji“.

Draganu će to što nema zavodni pečat i potpis referenta na kupoprodajnom ugovoru možda koštati preko milion dinara.
Tokom prethodnih godina, obratio nam se veliki broj građana koji su u istoj situaciji kao Dragana, što ukazuje na to da je zaista neophodno da, posle svake prodaje nekretnine, prodavac Elektro-distribuciji i komunalnim preduzećima dostavi dokaz o promeni vlasništva.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar