Koje su prednosti koncentrovanih deterdženata?

0

Na našem tržištu se sve češće srećemo sa raznim markama kompakt deterdženata i omekšivača za pranje veša. Kako Jelena Pejčinović iz udruženja proizvođača kozmetike i deterdženata Kozmodet kaže da kompakt deterdžent za veš donosi niz pogodnosti potrošačima:

„Kompaktni praškovi se doziraju manje nego što je do sada bio slučaj. Maksimalno doziranje je 100 grama i shodno tome potrošači donose kući manje vreće deterdženata jer su deterdženti u manjoj ambalaži nego što je to bio slučaj sa standardnim deterdžentima za veš. Potrebno im je manje mesta za skladištenje i manje im je doziranje“.

Naravno, smanjivanja težine deterdženta koristi i očuvanju okoline, a koristi imaju i proizvođači, jer i njima treba manje goriva da transportuju deterdžent od fabrike do nas, manje skladišnog prostora i tako dalje.Kompakt ili koncetrovane proizvode možete da prepoznate po tome što na ambalaži imaju poseban logo, koji je zaštićen.

Simbol koji označava kompakt prašak

Simbol koji označava kompakt prašak

Nas kao korisnike takvih deterdženata najviše interesuje da li takvi deterdženti peru podjednako efikasno kao i klasični, na koje smo navikli. Jelena Pejčinović ističe da:

„Kompaktni deterdženti peru jednako dobro kao i standardni deterdženti za veš sa manjom dozom postiže se ista efikasnost pranja.“

Kako su nam u Gorenju rekli, korišćenje veće doze kompakt deterdženta ili omekšivača, naročito u novijim mašinama, može da dovede čak i do toga da je veš lošije opran. Naime, novije mašine za pranje veša troše mnogo manje vode nego stare, pa se samim tim koncetrovani deterdženti i omekšivači rastvaraju u manjoj količini vode. Kako Milan Radić iz Gorenja kaže:

„U pregradi za omekšivač gde bi stranka po uputstvu trebala da sipa razblaženi omekšivač a ne koncentrat stranke u mnogo slučajeva koriste koncentrat. Po principu spojenih sudova taj koncentrat pošto je suviše gust ne može da ode na bubanj i tkaninu i da se u procesu pranja taj veš dobije lep miris, te time gubi svoju funkciju omekivača“.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

Ostavite komentar