Koliko je sigurno kupovati nekretnine od Građevinske direkcije Srbije

0

Dragan Rajković je samo jedan u nizu ljudi, koji smatraju da su kupovinom stana ili lokala od firme, čiji je osnivač Vlada Republike Srbije, izbegli sve moguće komplikacije – kašnjenje sa primopredajom, loše izvedene radove ili da u jednom momentu saznaju da nisu i jedini vlasnici svoje nekretnine.

Dragan Rajković je prošle godine odlučio da kupi stan i lokal u beogradskom naselju Stepa Stepanović. Bio je siguran da neće imati problema s kašnjenjem, loše izvedenim radovima ili prodajom istog stana više puta različitim kupcima jer iza celog projekta stoji država.

Prema ugovoru, primopredaja lokala je planirana za 26. jul 2013. godine. Međutim, lokal ni posle više od deset meseci kašnjenja nije predat vlasniku, niti je doveden u stanje koje je Dragan očekivao.

„Lokal sam zatekao sa razvaljenim vratima, nije okrečen, plafon nije izmalterisan kompletno, dole nema keramike“, objašnjava Dragan.

On se Direkciji obratio zahtevom da otklone nedostatke. Očekivao je da će makar zameniti vrata. Kako naš sagovornik tvrdi, svi njegovi zahtevi su odbijeni, uz usmeno obrazloženje koje ga je dodatno iznenadilo.

Rečeno mu je da Građevinska direkcija Srbije lokale ne predaje sređene jer nemaju uvid u to čime će se kupac baviti. Dragan smatra da nije korektno što to nije naznačeno u ugovoru jer bi to bitno uticalo na njegovu konačnu odluku.

„Onda ne bih prihvatio vaš lokal. Možda bih kupio na drugom mestu“, kaže Dragan.

U ugovoru koji je Dragan sklopio sa Direkcijom, zaista, ne piše u kojoj fazi izgradnje će stanovi i lokali biti predati, pa svaka strana može da tumači ugovor na svoj način.
Znatno veći problem od stanja u kojem se lokal nalazi je, kako Dragan tvrdi, to što mu Građevinska direkcija nije predala lokal na korišćenje, iako je to odavno mogla da učini. Ipak, to ne znači da njegov lokal nije bio korišćen. Građevinska direkcija ga je privremeno ustupila trećem licu.

„Ovde boravi neka firma „Banković“, građevinska firma koja radi za Direkciju, imaju magacin unutra, radnici ne dozvoljavaju da se snimi, sad ne znam“, priča nam Dragan.
Nadležne u Direkciji smo pitali da li su i na osnovu čega lokal dali na korišćenje drugima.

„U lokalu se trenutno nalazi oprema izvođača radova koji je gradio objekat i sada vrši popravke na objektu, njima je već dat nalog da lokal isprazne od lica i stvari“, objašnjavaju iz Građevinske direkcije.

GDS_Dragan

Dragan ne može da prihvati ni obrazloženje koje je Građevinska direkcija dala za kašnjenje. Naime, pre predaje neophodno je bilo da se potpiše aneks ugovora, jer je lokal ima nešto veću površinu nego što je u ugovoru bilo navedeno. Aneks ugovora je potpisan tek u maju 2014. godine, iako u Direkciji tvrde da su oni svu dokumentaciju i aneks pripremili za potpisivanje još 16. januara. U Direkciji tvrde da aneks nije potpisan 16. januara samo zato što nisu uspeli da stupe u kontakt sa kupcem putem telefona. Dragan ne veruje da je to tačno, jer su ga zaposleni u Građevinskoj direkcije više puta zvali u vezi sa stanom koji je kupio od njih, pa ne shvata kako njihove kolege, koje su zadužene za prodaju lokala, nisu mogle da stupe u kontakt sa njim. Pored toga, Dragan tvrdi i da je više puta lično odlazio u prostorije Građevinske direkcije.

„Ja sam 20. januara bio kod njih, pribavljao neku dokumentaciju za PDV, pa onda 3. marta, ali mi niko nije ništa rekao. U aprilu sam urgirao u vezi sa lokalom. Tek 5. ili 6. aprila, ne znam tačno, bio sam pozvan da potpišem aneks, što sam odbio“, kaže Dragan i kao razlog navodi to što lokal nije sređen.

Direkcija je odbila da u zahtevu za naknadu štete obračuna i period kašnjenja primopredaje od januara do aprila, sa obrazloženjem da oni nisu krivi za to što nisu uspeli da stupe u kontakt sa kupcem. Dragan je na kraju potpisao aneks i primopredaja je trebalo da bude izvršena, ali je u toku primopredaje došlo do dostatnih nesporazuma.

„Čovek koji je trebalo da mi da ključeve od lokala je potpisao zapisnik. Pitao me za primedbu, gde sam rekao da želim da u zapisnik uđe da lokal primam u sivoj fazi. Međutim, rekao mi je da ta primedba ne može da uđe u zapisnik“, kaže Dragan. On je želeo da u zapisnik uđe i da je lokal bez podne keramike i neokrečen. Kako tvrdi, ni to mu nije dozvoljeno.
Naposletku, Draganu je rečeno da ili primi lokal ili da se u zapisnik unese da vlasnik odbija primopredaju, ali da će morati da plati dodatne troškove.

Kada smo Građevinsku direkciju pitali zbog čega nije izvršena primopredaja lokala i zašto kupcu nije bilo dozvoljeno da u zapisnik unese primedbe, odgovoreno nam je:

„Gospodin Rajković je danas bio u Direkciji i nesporazum i nerazumevanje oko primopredaje i zapisnika je rešen, a u dogovoru sa njim biće izvršena primopredaja poslovnog objekta u narednih par dana“.

Naš sagovornik je posle jedanaest meseci dočekao primopredaju lokala. Međutim, on i dalje smatra da GDS nije ispoštovala svoje ugovorne obaveze i da zbog loše sročenog ugovora nije znao šta tačno dobija.

Proverili smo da li se praksa firme koja vrši prodaju stanova u naselju Belville, „Blok 67 Associates d.o.o.“ podudara sa praksom GDS-a kada je reč o definisanju sive faze u samom ugovoru.
Ugovorom je jasno definisan nivo završne obrade. Ukoliko je u pitanju siva faza, u ugovoru će biti definisana da je siva faza i šta ona tačno podrazumeva.

„Dakle, vi dobijate doslovno natur zidove. To su sivi zidovi, dobijate cementnu košuljicu na kojoj ćete, po potrebi, u zavisnosti od delatnosti koju ćete obavljati u lokalu, postaviti parket, laminat ili keramiku“, kažu iz „Blok 67 Associates d.o.o.“ i dodaju da bi u njihovom slučaju kupatilo bilo opremljeno sanitarijom i keramikom.

Dodatni problem je i to što Građevinska direkcija Srbije, daje neprimereno nisku nadoknadu svojim kupcima u slučaju kašnjenja. Za naselje Stepa Stepanović nadoknada iznosi samo četiri evra po kvadratu na mesečnom nivou. Direkcija isplaćuje isti iznos za naknadu štete, bez obzira koju vrstu nepokretnosti ste kupili i bez obzira na to što su lokali skuplji od stanova za više od 600 evra po kvadratu.

Kupci poput Slobodanke Atanovske Zarić i njene sestre tvrde da im nije jasno ni kako Direkcija obračunava period za koji sleduje nadoknada. Kako Slobodanka tvrdi, u ugovoru je bilo napisano da će najkasnije do 2. aprila dobiti ključeve od stana u ruke. Međutim, primopredaja je izvršena tek 24. jula.

„ U pitanju je 112 dana kašnjenja. U odštetnom zahtevu piše da za taj period treba da dobijemo 359 evra. U samom dopisu se kaže da se dobija odšteta četiri evra po kvadratnom metru kupljenog stana, što u mom slučaju iznosi 197 evra mesečno. Ako to izračunamo za naših 112 dana, to bi trebalo da bude 736 evra, a ne 359“, objašnjava Slobodanka.

Pored kašnjenja i relativno sitnih grešaka, Građevinska direkcija Srbije je pravila i nedopustive propuste, kao što je, recimo, prodaja istog stana više puta različitim kupcima.
Zato ne čudi što, posle svega, naši sagovornici kažu da niko ne treba da očekuje da će sve biti urađeno korektno samo zato što stanove prodaje Građevinska direkcija Srbije.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar