Koliko zaista koštaju proizvodi koje nam nude telefonom

0

Većina potrošača nije upoznata s nabavnom cenom proizvoda koje im trgovci nude telefonom, zbog čega ih plate i do deset puta više.

Ilija Srdić iz Čelareva je na, ne baš prijatan način, saznao da je prodajna cena proizvoda koje nam trgovci nude telefonom preko deset puta veća od nabavne. Njega je nazvala operaterka firme „Hermes trejd“ iz Niša.

„ Dotična Milica Stojanović me zvala na fiksni telefon i ponudila kreme. Rekao sam joj da imam problem sa kolenom zbog preloma. Preporučila mi je kremu „Gavez“, kaže Ilija. Operaterka mu je rekla da će ga zvati za petnaest dana da proveri kako krema deluje.

„Ti ćeš meni još zahvaliti kako je to dobra krema“, prepričava Ilija razgovor s operaterkom, koji ga je ubedio da kupi kremu.
Poručeni proizvod je stigao brzom poštom po ceni od 3.500 dinara.

„ Prvu ratu platiš kad dobiješ, 1.500 dinara, ostale dve na obustavu od penzije“, objašnjava Ilija. Cena mu nije predstavljala problem jer je mislio da odgovara kvalitetu. Međutim, kutija ga je iznenadila.

„Kad sam otvorio kremu, video sam da piše firma „Herbalia“, proizvodi Odžaci Miloša Oblića bb. Broj telefona je bio precrtan, što mi je odmah unelo sumnju“, kaže Ilija. Zamolio je sestrića da pronađe firmu iz Odžaka na internetu i tom prilikom saznaje da ista krema košta 200 dinara. Ilija je ubrzo kontaktirao sa vlasnikom firme „Herbalia“.

Ilija

Krema koju je Ilija kupio nakon telefonske prezentacije po višestruko većoj ceni

„ Zvao sam tog gospodina da ga pitam da li radi s firmom „Hermes trejd“ iz Niša. Rekao mi je da prodaju robu preko interneta. Meni je mrak pao na oči, muka me uhvatila jer sam video da je prevara“, priča Ilija. Odlučio je da pozove i operaterku i ironično joj se zahvali na kremi koju mu je prodala.

„ Vidim da si prevarant, 1.500 dinara sam ti dao, ali nemoj da mi obustavljaš ove dve rate. Međutim, ona to nije zaustavila“, kaže nam Ilija.

Obratili smo se firmi „Hermes trejd“ iz Niša i pitali da nam obrazlože čime opravdavaju tako visoku cenu kreme „Gavez“.

„ U prodajnu cenu robe, osim nabavne cene, koja sadrži troškove transporta i pdv-a, uračunati su i troškovi lične prezentacije proizvoda, trgovačka marža i troškovi transporta“, odgovorili su iz „Hermes trejda“.

Takođe su nam odgovorili da je kupac bio upoznat sa uslovima prodaje pre kupovine i da je, u slučaju da se predomislio, mogao da, u zakonski određenom roku, zatraži jednostrani raskid ugovora. Kada smo pitali na koji način svoje kupce obaveštavaju o tome, rečeno nam je da svaki kupac u paketu dobija obrazac za jednostrani raskid ugovora.

Ilija tvrdi da je, prilikom preuzimanja robe, potpisao administrativnu zabranu i priložio penzioni ček, ali da pomenuti obrazac nikada nije dobio, niti račun za kupljeni proizvod.
Kontaktirali smo i sa Jovanom Zecom, proizvođačem kreme „Gavez“.

„ Izvestan vremenski period smo svesni da se vrši preprodaja naših proizvoda po višim cenama, ali nismo bili u mogućnosti da na to utičemo“, tvrdi vlasnik firme. On dodaje i da je takvo ponašanje „Hermes trejda“ nanelo štetu njegovoj firmi.

„ Dovodi nas u vezu sa celim događajem samo zbog toga što smo proizvođači iste kreme. Sutra će to biti proizvod neke druge firme. U potpunosti razumemo ogorčenje ljudi koji su kremu od 200 dinara platili 3.500 dinara“, kaže Zec.

Po zakonima, svaka kompanija, pa i „Hermes trejd“, ima pravo da proizvod preproda po bilo kojoj ceni, ukoliko kupac na to pristane. Jedini način da se potrošači zaštite je, da pre kupovine, provere koliko zaista proizvodi koštaju pretragom na internetu.

Primera radi, na kineskom sajtu Alibaba, lako može da se vidi da lažni „Kosmodisk“ , koji je takođe prodavan telefonom, košta od 2.8 do 3.5 dolara, odnosno, između 250 i 300 dinara. Kupcima u Srbiji i okolnim zemljama nuđen je za „samo“ 2.000 dinara, a prodavci su isticali da je to jedinstvena prilika jer „Kosmodisk“, inače, košta oko 6.300 dinara.

Alibaba sajt

Jasno je da treba dobro da razmislimo pre nego što prihvatimo bilo koju ponudu, koju dobijamo telefonom.

 

 

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar