Šta sve treba da znate o postupku izvršenja?

0

Mnogi građani i dalje veruju da će izbegavanjem prijema takozvane ,,plave“ koverte od izvršitelja izbeći i plaćanje duga.

Potpredsednica Komore izvršitelja Svetlana Manić rekla nam je da je reč o zabludi jer ukoliko izvršitelj ne uspe da uruči zaključak o izvršenju lično, on to može učiniti preko oglasne table suda.

,,Nakon dve neuspele dostave, izvršitelj uručuje zaključak preko oglasne table suda. Kada zaključak uruči dužniku lično ili preko oglasne table suda, on može nakon toga doneti zaključak o sprovođenju izvršenja“, kaže izvršiteljka Manić.

Ako građani izbegavaju prijem zaključka o izvršenju, kako navodi Manić, oni se tako odriču mnogih mogućnosti da se zaštite od prisilne naplate neosnovanih dugovanja. Pre svega, građani u tom slučaju gube šansu da ulože prigovor na zaključak.

,,Ukoliko mu zaključak izvršitelja nije uručen lično, nego samo preko oglasne table suda, u tom slučaju on nema saznanja da se protiv njega vodi bilo kakav postupak i naravno da ne može ni da uloži prigovor“, objašnjava Manić.

Ipak, kako dodaje, dužnik može u kasnijoj fazi postupka da uloži zahtev za otklanjanje nepravilnosti, kako navodi, ,,ukoliko smatra da je u postupku sprovođenja izvršenja bilo nepravilnosti, pa i nepravilnost prilikom dostavljanja, o čemu će odlučivati sud“.

Zakonom je određen rok u kome se može uložiti prigovor na zaključak o izvršenju, a taj rok je, prema rečima Manić, pet radnih dana.

,,Kada dobije zaključak o izvršenju, izvršni dužnik može u roku od 5 radnih dana da uloži prigovor. Prigovor podnosi izvršitelju koji je doneo zaključak, a praktično taj prigovor se upućuje sudu na odluku“, navodi ona.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar