Gem collection prilka da zaradite ili izgubite puno novca?

0

Veliki broj građana žali se da ih je firma „Nju vorld progres“ obmanula i prodala im četiri knjige „Uspešan čovek“ za 2.300 evra. Predstavnici firme ističu da oni nisu piramidalna organizacija, niti da nude nešto nerealno svojim saradnicima, kao i da njihova usluga vredi i više od 2.300 evra.

U prethodnih nekoliko meseci, veliki broj građana je tražio pomoć, jer ih je, firma „Nju vorld progres EU“ navodno obmanula i prodala im četiri knjige „Uspešan čovek“ za 2.300 evra. Predstavnici pomenute firme smatraju da njihova usluga vredi i mnogo više od 2.300 evra.

Retko ko je želeo da svoju priču ispriča pred kamerama, jer se plaše kako će njihova okolina reagovati kada čuje kako su bili naivni. Prva osoba koja je imala hrabrosti da javno govori o svom iskustvu je Dragiša Stojanović iz Kragujevca.

Dragiša Stojanović objašnjava da ga je početkom godine kontaktirala prijateljica i rekla da je našla odličan posao u jednoj britanskoj firmi i da će zaraditi velike pare.

„Pošto sam joj ja davno pomogao ona je rekla da me je pozvala da uđem u posao, zato što je rešila da mi se oduži“, priča Dragiša.

Bojana Rapajić i Đura Adžić iz Smedereva, takođe, kažu da su ih u „Gem Kolekšn“ uveli prijatelji. Bojanu prijateljica, sa kojom je bliska već 40 godina, a Đuru kolega sa posla, sa kojim radi već 15 godina.

Sve troje kažu da su njihovi prijatelji bili veoma tajnoviti u pogledu prirode posla, ali da su sve vreme isticali kako će zaraditi sume koje ne mogu ni da sanjaju.

„Nikad nije pričao čime se bavi firma i šta treba da se radi, već je govorio da mi to preporučuje samo zato što sam mu prijatelj i da samo ja to mogu da radim“, kaže Đura.

Dragiši su na jednom sastanku sa saradnicima „Nju vorld progresa“ u hotelu „Srbija“ obrazložili zbog čega ne mogu odmah da mu objasne o kakvom je poslu reč.

Dragiša, Bojana i Đura su saznali o čemu je reč tek kada su došli u hotel na, kako u firmi „Nju vorld progres“ kažu, javnu ponudu njihove usluge. U Dragišinom slučaju, to je bio hotel na Oplencu i kako nam je rekao, bio je iznenađen prizorom u svečanoj sali.

Tokom četvoročasovnog predavanja, prisutnima je, između ostalog, objašnjeno kako mogu da zarade, ako uspešno preporuče usluge „Nju vorld progresa“ svojim poznanicima.

„Od prvog prijatelja imate 540 evra. Od drugog isto toliko, a od svakog sledećeg imate 900 evra. To je njihova šema. Potrebno je da uvedete tri prijatelja i tu se završava prvi krug. Tada možete da ne ponudite više nikog i da i dalje ostvarujete priliv novca. Tako se krug nastavlja, pošto svako koga ste uveli, ukoliko želi da i on zaradi, mora da nađe druga dva čoveka“, objašnjava Dragiša.

Da bi stekli pravo da preporučuju usluge „Nju vorld progresa“, naši sagovornici su bili u obavezi da uplate 2.290 evra. Niko od njih to nije učinio na samom seminaru, već nekoliko dana kasnije, na nagovor svojih prijatelja.

U slučaju Bojane Rapajić, to je bila njena dugogodišnja prijateljica. „Ujutru me zvala da dođem na kafu i tada mi se pohvalila kako je zaradila pare i kako će da kupi stan za sina. Posle toga mi je rekla kako ću taj novac da vratim za tri meseca“, kaže Bojana.

Rekla je drugarici da ima neki novac koji samo stoji i, kako kaže, uslov da ga uloži jeste da posao ne bude nezakonit.

Bojana je, nažalost, morala da podigne kredit kako bi skupila traženih 2.290 evra, a kako nam je rekla, smatra da je, za uzvrat, praktično dobila samo knjige.

I ostali naši sagovornici smatraju da su dobili samo knjige, ali u „Nju vorld progresu“ tvrde da su njihovi kupci dobro upoznati sa onim što kupuju i da to nikako nisu samo knjige.

Direktor „Nju vorld progresa“ Vladimir Dražić kaže da svi kupci mogu da poslušaju njihovu prezentaciju u hotelu „Dunav“ u Požarevcu, a na toj prezentaciji se jasno kroz četiri sata objašnjava čemu služi knjiga „Uspešan čovek“, a uz tu knjigu se dobija i kurs.

Princip „multilevela“

Prema njegovim rečima ta firma ne isplaćuje zaradu, ali korisnici mogu da zarade ako rade po principu „multilevela“. Pored toga, kako kaže Dražić, sve osobe na prezentaciji imaju rok od tri dana da se izjasne o programu.

Pored toga, nadležni u ovoj kompaniji ističu da oni nisu piramidalna organizacija, niti da nude nešto nerealno svojim saradnicima, kako je to činila, recimo, „Dafiment banka“.

Stanislav Drašković iz „Nju vorld progresa EU“ ističe da u svakoj piramidalnoj organizaciji imate obećanje da morate dati određenu svotu novca i onda treba da čekate određeni period vremena nakon kojeg dobijate pet ili deset odsto zbog svog ulaganja.

„Svim našim budućim kupcima jasno se stavlja do znanja da niko ovde ne može da zaradi ni jedan jedini dinar ako se ne angažuje oko toga“, objašnjava Drašković.

U toj firmi tvrde da saradnici njihove firme imaju priliku da solidno zarade i da oni posluju po principu multilevela.

„Naša firma ne posluje poput drugih miltilevel kompanija. Mi ne prodajemo šerpe ili neka materijalna dobra. Ono što mi nudimo je intelektualna svojina. Jedna edukacija. Znači svaki kupac knjige dobija program koji može da koristi po sopstvenom slobodnom vremenu, do kraja života. Koliko će ko od kupaca da je koristi, to je njihova stvar“, ističe Drašković.

Međutim, Dragiša Stojanović tvrdi da on nije kupio usluge koje spominju u „Nju vorld progresu“, već da je uplatio samo četiri knjige. Na uplatnici koju Dragiša poseduje zaista piše da je uplata za knjige.

Sa uplatnice, ali i fiskalnog računa vidi se da je 248.355 dinara uplaćeno za komplet knjiga, a ne vidi se da je Dragiša uplatio obrazovni i kulturni program.

Sa druge strane, Dragiša, a ni ostali nisu poricali da im je „Nju vorld progres“ ponudio priliku da zarade novac preporučujući njihov program i usluge. Takođe, nije im uskraćivano pravo da posećuju seminare.

Dragiša kaže da je on usluge „Nju vorld progresa“ i ponudio svojim prijateljima.

„Kada sam završio razgovor sa svojim prijateljima i posle toga upoređivao kako je tekao prvi razgovor sa mnom, zapravo video sam sebe. Istog trenutka sm pozvao svoje prijatelje i rekao im da od posla nema ništa“, objašnjava Dragiša.

Oni su, kako kaže, uplatili 1.600 dinara za sigurnosnu proveru.

„Rekao sam im da ću im sutradan vratiti pare koje su uplatili. To sam i uradio. Nazvao sam i tražio novac nazad. Iz firme su mi poručili da nema šanse da im pare budu vraćene“, priča Dragiša.

Predstavnici „Nju vorld progresa“ tvrde da postoji mogućnost da se novac vrati nezadovoljnim korisnicima, ali su na jednom primeru objasnili zašto kupci, samo zbog toga što ne koriste usluge koje su platili, ne mogu da očekuju povraćaj novca.

„U slučaju da sam navijač nekog kluba i da kupim godišnju kartu i onda se desi da sledeće nedelje ne mogu da idem zbog zdravstvenih problema, pa onda opet nedelju posle toga ne mogu da idem zbog nekog drugog razloga, ja ne mogu da zbog neprisustvovanja utakmicama da tražim povraćaj novca“, kaže direktor „Nju vorld progresa“ Vladimir Dražić.

Da li će Drašiša i ostali građani uspeti da povrate 2.290 evra, koje su, kako kažu, dali praktično za knjige, ostaje još da se vidi.

Neosporno je da „Nju vorld progres“, baš kao i druge kompanije koje posluju po principu multilevela, nude priliku za solidnu zaradu, ali treba biti svestan da to nije ni malo lak posao.

Da jeste već bismo, u svojoj okolini, imali mnoge naše poznanike koji zarađuju po više hiljada evra mesečno. Istina je, zapravo, da pojedinci koji su spremni da budu nemilosrdni prodavci, imaju priliku da zarade.

Podelite

Ostavite komentar