Vodoinstalaterska popravka samo 14.000 dinara

11

Kada dođe do havarije, potrošači često ne znaju kako da pronađu pouzdanog majstora koji neće papreno naplatiti svoje usluge. Događa se i da potrošači plate usluge koje bi, bez naknade, izvršilo javno preduzeće. Ljiljana Milovanović iz Beograda kaže da, kada je primetila da voda kaplje ispod sudopere, nije imala drugog izbora nego da pozove broj vodinstalatera koji je imala pri ruci, a koji joj je na kraju naplatio 14.000 dinara za otpušavanje cevi.

,,Imala sam vizit kartu koju sam pronašla ranije u poštanskom sandučetu i računajući da je to firma odgovorna i stručna za svoj posao“, kaže Ljiljana.

Osim toga, Ljiljana je mislila da je otpušavanje cevi neće skupo koštati jer je ,,pisalo da je za odgušenje cevi cena po dogovoru, zato sam se i odlučila da njih pozovem“.

Ljiljana kaže da je vodoinstalater došao i konstatovao da je odvodna cev tj. vertikala u kuhinji zapušena i da će doći za sat vremena sa spravom koja to otpušava. Ali, kako kaže, ,,tom prilikom mi nije rekao koliko bi to koštalo jer, da sam znala, ja bih mu platila dolazak i ne bih ga više ni pozvala da se vraća i donosi tu mašinu“.

Dvojica majstora su, kako kaže, došla nešto kasnije i na njeno iznenađenje ,,rekli su da će da otpuše vertikalu celu. Kad sam ja pitala zašto celu vertikalu, objasnili su mi da nema smisla da otpuše samo moju česmu da moje posle zagušenje ide drugim komšijama i da im napravi problem“, kaže Ljiljana.

Blanko račun

Ona navodi da su majstori za sat vremena otpušili cev i pozvali je da potpiše račun.

,,Račun je bio blanko i tražio je ličnu kartu na šta sam ja, to jest moja ćerka, reagovala da smatra da nema potrebe da unosi podatke iz moje lične karte. Majstor je rekao da to mora, onda sam ja još jedanput pitala koliko će koštati to, potpisujem račun, a ne znam cenu za radove koje su izveli, on mi je rekao samo ja da potpišem, on će izvaditi cenovnik pa će on to sve obračunati šta je rađeno i onda će mi reći koliko košta“.

Predračun za koji gospođa Milovanović tvrdi da je potpisala pre unošenja cene izvedenih radova

Predračun za koji gospođa Milovanović tvrdi da je potpisala pre unošenja cene izvedenih radova

 

Ljiljana kaže da je potpisala predračun, račun i na kraju ugovor i dalje ne znajući koliko će platiti vodoinstalaterske usluge.

,,Ja sam uzela to da potpišem vrlo naivno i, kada sam potpisala, on je obračunao i na račun stavio cenu od 14.000 dinara“, navodi Ljiljana.

Na računu je navedeno da je cena dolaska 500 dinara, odgušenje cevi po vertikali zgrade 12.000 dinara i demontaža i ponovna montaža sifona 1.500 dinara. Ljiljana u tom trenutku nije imala toliko novca kod sebe, a, kako kaže, ,,rekao je majstor da će on čekati da nađemo pare“.

Kako bi platili uslugu vodoinstalatera, Ljiljana kaže da je njena ćerka morala da podigne novac iz banke i uđe u minus. Tek kada su majstori otišli, ona je pročitala ugovor za pružanje usluga gde je pod tačkom 1 navedeno, kako Ljiljana kaže, ,,da su oni dužni prilikom dolaska u stan da me obaveste koje će radove izvesti i koliko će to da košta što oni nisu uopšte uradili“.

Ljiljana je, međutim, potpisala predračun koji joj je izdala vodoinstalaterska firma ,,Slap 2“ i time potvrdila da je naručila usluge po cenama koje su navedene u tom dokumentu. Kako se u predračunu navodi: ,,Potvrđujem da sam u potpunosti obavešten sa cenama i kvalitetom usluga vodoinstalaterske radnje Slap 2 putem cenovnika koji mi je dat na uvid“.

Ljiljana je uputila reklamaciju firmi ,,Slap 2“ tvrdeći da je 14.000 dinara previsoka cena i da nisu svi radovi izvedeni adekvatno jer ,,rekli su mi da su uradili vertikalu, otpušili do prizemlja, sad, koliko je to tačno ja ne znam,  kaže mi komšinica da je česma  i dalje zapušena“.

U odgovoru na Ljiljaninu reklamaciju piše da nema osnova za korigovanje izvršene usluge jer je ,,sporna usluga izvršena u skladu sa vašom saglasnošću za šta nesumnjivo ukazuje poslovna dokumentacija koju ste potpisali“.

Ljiljana kaže da je pozvala i Tržišnu inspekciju, ali ,,iz mog izlaganja preko telefona rekli su da oni ne mogu tu ništa da preduzmu“.

Nepotreban trošak

Ono što je najveći problem u vezi sa plaćanjem usluge odgušenja vertikale je taj što Ljiljana tu uslugu nije ni morala da plati. Naime, nju vrše javna preduzeća koja se bave održavanjem stambenih zgrada na osnovu ugovora sa skupštinama stanara. Praktično Ljliljana kroz redovne račune već plaća ,,Gradskom stambenom“ preduzeću uslugu održavanja zgrade, a kako su nam potvrdili u tom preduzeću ,,odgušenje kuhinjske vertikale obuhvaćeno stavkom ,održavanje zgrade’ koja se nalazi na objedinjenoj uplatnici JKP Infostan“.

Iz JKP ,,Stan“ koje održava stambene zgrade u Novom Sadu su takođe potvrdili da usluga koju je Ljiljana platila spada u redovno održavanje zgrade koje građani plaćaju preko računa koje im šalje preduzeće ,,Informatika“. Više vodinstalatera koje smo pozvali su nam rekli da tu uslugu naplaćuju između dve i tri hiljade dinara.

Jedino od vodoinstalaterske radnje ,,Slap 2” koja je Ljiljani naplatila 12.000 odgušenje vertikale nismo dobili informaciju koliko košta usluga odgušivanja cevi, niti su nam poslali cenovnik iako smo elektronskom poštom tražili da nam ga pošalju.

Ukoliko dođe do začepljena vertikalnih cevi u zgradi, stanari bi prvo trebalo da pozovu dežurnu službu preduzeća koje održava stambene zgrade jer njihove usluge već plaćaju preko mesečnih računa. Ako su im ipak potrebne usluge vodoinstalatera potrošači bi morali da prvo da ih pitaju koliko košta njihov dolazak i utvrđivanje kvara. Saglasnost da majstorima da izvrše popravku treba dati tek nakon što majstori daju prihvatljivu cenu.

 

Podelite

11 коментара

 1. Ovo nije usamljen slucaj, i mi smo doziveli identicnu situaciju sa istom „firmom“.

  Inspekcija bi trebalo da nas zastiti od ovakvih kriminalaca!!!!

 2. Identicna situacija se deila i nama sa istom „firmom“.

  Inspekcija bi trebalo da nas zastoto od ovakvih kriminalaca!!!!

 3. SRAMOTA!

  OPREZ LJUDI!

  SLAP 2 su PREVARANTI i LOPOVI!!!

  NEMOJ TE IH ANGAŽOVATI ILI IM NEMOJTE PLATITI!!!

  IZMIŠLJAJU I DODAJU NEPOSTOJEĆE TROŠKOVE!!!

 4. ljiljana popovic -

  Poštovani, molila bih vas za savet. U mojoj stambenoj zgradi koju vodi privatna agencija kao zastupnik skupštine stanara te se privatno angažuje firma za vodovosne/kanalizacione usluge. Problem je da se ispod mog kupatila koje je naslonjeno na komšijijinu kuhinju u garažama ispod pojavili vlaga od očigledno cevi vertikale koja negde curi jer je bočni zid od dve garaze i plafon u uglu i dobrim delom duž celog bočnog zida kuda ide cev mokar. Pošto je ispod moje kade sve suvo i zamenjena silikonska kraka na spoju kade i pločica / a i onda je ispod kade bilo sve suvo/, molila bih vas da mi kažete da li se tu radi o vertikali i kako se u tom slučaju tretira popravka i ko snosi troškove?. Tu se može predpostaviti da je vertikala gde su istalacije odvoda za kadu, tu je i wc šolja i lavabo., Znam da je potrebno videti na licu mesta, ali bih vam bila zahvalna da me uputite kako i kojim adresama da se obratim , jer je očigledno da skuppština stanara odnosno porfesionalni predsednik ne reaguje i uglavnom se izbegava da plati ili učestvuje u delu troškova sobzirom da je očigledno vertikalna cev u pitanju. Mi stanari smo ostavljeni na milost i nemilost procena i određivanja cena na koje ne možemo da utiičemo. Hvala unapred za savet. Ljiljana iz Novog Sada.

 5. Eto i mene opljackase danas, isti broj telefona kao na flajeru sa videa, ali firma se zove „Domar Dj“ a ne „Slap 2“.
  Izbegavajte u sirokom luku!!!

  • Danas su mi uzeli za 20min 12.000din za ogušavanje sevi u kupatilu još kukaju kako su trebali da uče školu da ne bi radili tako teške poslove, a zarade 100€ za 20min. Ja sam učio šole i fakultete i usavršavao se ali nikad nisam zaradio 100€ za 20 min posla i ako sam u IT industriji gde su plate iznad proseka.

   Moja preporuka izbegavajte LJUBIŠA BABIĆA VODOINSTALATER „OVLAŠĆENA ZANATSKA RADNJA ZA RAD NA ERENU“ 011/4053892 060/5454883- IZVEGAVAJTE GA !!!

 6. Upravo sam prevarena od strane „majstora“ sa istog broja telefona. Komsinica je imala letak a kako je situacija bila urgentna, pozvali smo. Predstavio se kao Nikola, momak od oko 30ak godina. Nismo trazile racun, a ova skola nas je kostala 6000 dinara (otpusavanje). Problem nismo resili, voda je nastavila da curi.
  CUVAJTE SE!

 7. Dusan Trajkovic -

  Juce sam bio prevaren od strane iste ekipe,sad se firma predstavlja papiricima na kojima pise Ljubisa,naplatili su mi 10000 din za otpusavanje cevi. Nista nisu uradili i dalje je zapuseni,sad se ne javljaju na telefon. Promenili su broj mobilnog ,sad je 0604100537. Fiksni broj na papiricu je isti kao u jednom od prethodnih komentara.

 8. Isto iskustvo je imala moja komsinica stara baka . Zvala je vodoinstalatere sa vizit karte iz sanduceta ..zamenili su joj dva ventila i naplatili 10000 dinara pritom nisu ostavili nikakav racun …Kada sam ih drugi dan zvala da obrazloze toliki racun i dostave racun na uvid bili su jako drski i bezobrazni …kasnije se vise nisu javljali na telefon …

Ostavite komentar