Vodoinstalaterska popravka samo 14.000 dinara

35

Kada dođe do havarije, potrošači često ne znaju kako da pronađu pouzdanog majstora koji neće papreno naplatiti svoje usluge. Događa se i da potrošači plate usluge koje bi, bez naknade, izvršilo javno preduzeće. Ljiljana Milovanović iz Beograda kaže da, kada je primetila da voda kaplje ispod sudopere, nije imala drugog izbora nego da pozove broj vodinstalatera koji je imala pri ruci, a koji joj je na kraju naplatio 14.000 dinara za otpušavanje cevi.

,,Imala sam vizit kartu koju sam pronašla ranije u poštanskom sandučetu i računajući da je to firma odgovorna i stručna za svoj posao“, kaže Ljiljana.

Osim toga, Ljiljana je mislila da je otpušavanje cevi neće skupo koštati jer je ,,pisalo da je za odgušenje cevi cena po dogovoru, zato sam se i odlučila da njih pozovem“.

Ljiljana kaže da je vodoinstalater došao i konstatovao da je odvodna cev tj. vertikala u kuhinji zapušena i da će doći za sat vremena sa spravom koja to otpušava. Ali, kako kaže, ,,tom prilikom mi nije rekao koliko bi to koštalo jer, da sam znala, ja bih mu platila dolazak i ne bih ga više ni pozvala da se vraća i donosi tu mašinu“.

Dvojica majstora su, kako kaže, došla nešto kasnije i na njeno iznenađenje ,,rekli su da će da otpuše vertikalu celu. Kad sam ja pitala zašto celu vertikalu, objasnili su mi da nema smisla da otpuše samo moju česmu da moje posle zagušenje ide drugim komšijama i da im napravi problem“, kaže Ljiljana.

Blanko račun

Ona navodi da su majstori za sat vremena otpušili cev i pozvali je da potpiše račun.

,,Račun je bio blanko i tražio je ličnu kartu na šta sam ja, to jest moja ćerka, reagovala da smatra da nema potrebe da unosi podatke iz moje lične karte. Majstor je rekao da to mora, onda sam ja još jedanput pitala koliko će koštati to, potpisujem račun, a ne znam cenu za radove koje su izveli, on mi je rekao samo ja da potpišem, on će izvaditi cenovnik pa će on to sve obračunati šta je rađeno i onda će mi reći koliko košta“.

Predračun za koji gospođa Milovanović tvrdi da je potpisala pre unošenja cene izvedenih radova

Predračun za koji gospođa Milovanović tvrdi da je potpisala pre unošenja cene izvedenih radova

 

Ljiljana kaže da je potpisala predračun, račun i na kraju ugovor i dalje ne znajući koliko će platiti vodoinstalaterske usluge.

,,Ja sam uzela to da potpišem vrlo naivno i, kada sam potpisala, on je obračunao i na račun stavio cenu od 14.000 dinara“, navodi Ljiljana.

Na računu je navedeno da je cena dolaska 500 dinara, odgušenje cevi po vertikali zgrade 12.000 dinara i demontaža i ponovna montaža sifona 1.500 dinara. Ljiljana u tom trenutku nije imala toliko novca kod sebe, a, kako kaže, ,,rekao je majstor da će on čekati da nađemo pare“.

Kako bi platili uslugu vodoinstalatera, Ljiljana kaže da je njena ćerka morala da podigne novac iz banke i uđe u minus. Tek kada su majstori otišli, ona je pročitala ugovor za pružanje usluga gde je pod tačkom 1 navedeno, kako Ljiljana kaže, ,,da su oni dužni prilikom dolaska u stan da me obaveste koje će radove izvesti i koliko će to da košta što oni nisu uopšte uradili“.

Ljiljana je, međutim, potpisala predračun koji joj je izdala vodoinstalaterska firma ,,Slap 2“ i time potvrdila da je naručila usluge po cenama koje su navedene u tom dokumentu. Kako se u predračunu navodi: ,,Potvrđujem da sam u potpunosti obavešten sa cenama i kvalitetom usluga vodoinstalaterske radnje Slap 2 putem cenovnika koji mi je dat na uvid“.

Ljiljana je uputila reklamaciju firmi ,,Slap 2“ tvrdeći da je 14.000 dinara previsoka cena i da nisu svi radovi izvedeni adekvatno jer ,,rekli su mi da su uradili vertikalu, otpušili do prizemlja, sad, koliko je to tačno ja ne znam,  kaže mi komšinica da je česma  i dalje zapušena“.

U odgovoru na Ljiljaninu reklamaciju piše da nema osnova za korigovanje izvršene usluge jer je ,,sporna usluga izvršena u skladu sa vašom saglasnošću za šta nesumnjivo ukazuje poslovna dokumentacija koju ste potpisali“.

Ljiljana kaže da je pozvala i Tržišnu inspekciju, ali ,,iz mog izlaganja preko telefona rekli su da oni ne mogu tu ništa da preduzmu“.

Nepotreban trošak

Ono što je najveći problem u vezi sa plaćanjem usluge odgušenja vertikale je taj što Ljiljana tu uslugu nije ni morala da plati. Naime, nju vrše javna preduzeća koja se bave održavanjem stambenih zgrada na osnovu ugovora sa skupštinama stanara. Praktično Ljliljana kroz redovne račune već plaća ,,Gradskom stambenom“ preduzeću uslugu održavanja zgrade, a kako su nam potvrdili u tom preduzeću ,,odgušenje kuhinjske vertikale obuhvaćeno stavkom ,održavanje zgrade’ koja se nalazi na objedinjenoj uplatnici JKP Infostan“.

Iz JKP ,,Stan“ koje održava stambene zgrade u Novom Sadu su takođe potvrdili da usluga koju je Ljiljana platila spada u redovno održavanje zgrade koje građani plaćaju preko računa koje im šalje preduzeće ,,Informatika“. Više vodinstalatera koje smo pozvali su nam rekli da tu uslugu naplaćuju između dve i tri hiljade dinara.

Jedino od vodoinstalaterske radnje ,,Slap 2” koja je Ljiljani naplatila 12.000 odgušenje vertikale nismo dobili informaciju koliko košta usluga odgušivanja cevi, niti su nam poslali cenovnik iako smo elektronskom poštom tražili da nam ga pošalju.

Ukoliko dođe do začepljena vertikalnih cevi u zgradi, stanari bi prvo trebalo da pozovu dežurnu službu preduzeća koje održava stambene zgrade jer njihove usluge već plaćaju preko mesečnih računa. Ako su im ipak potrebne usluge vodoinstalatera potrošači bi morali da prvo da ih pitaju koliko košta njihov dolazak i utvrđivanje kvara. Saglasnost da majstorima da izvrše popravku treba dati tek nakon što majstori daju prihvatljivu cenu.

 

Podelite

35 коментара

 1. Ovo nije usamljen slucaj, i mi smo doziveli identicnu situaciju sa istom „firmom“.

  Inspekcija bi trebalo da nas zastiti od ovakvih kriminalaca!!!!

 2. Identicna situacija se deila i nama sa istom „firmom“.

  Inspekcija bi trebalo da nas zastoto od ovakvih kriminalaca!!!!

 3. SRAMOTA!

  OPREZ LJUDI!

  SLAP 2 su PREVARANTI i LOPOVI!!!

  NEMOJ TE IH ANGAŽOVATI ILI IM NEMOJTE PLATITI!!!

  IZMIŠLJAJU I DODAJU NEPOSTOJEĆE TROŠKOVE!!!

 4. ljiljana popovic -

  Poštovani, molila bih vas za savet. U mojoj stambenoj zgradi koju vodi privatna agencija kao zastupnik skupštine stanara te se privatno angažuje firma za vodovosne/kanalizacione usluge. Problem je da se ispod mog kupatila koje je naslonjeno na komšijijinu kuhinju u garažama ispod pojavili vlaga od očigledno cevi vertikale koja negde curi jer je bočni zid od dve garaze i plafon u uglu i dobrim delom duž celog bočnog zida kuda ide cev mokar. Pošto je ispod moje kade sve suvo i zamenjena silikonska kraka na spoju kade i pločica / a i onda je ispod kade bilo sve suvo/, molila bih vas da mi kažete da li se tu radi o vertikali i kako se u tom slučaju tretira popravka i ko snosi troškove?. Tu se može predpostaviti da je vertikala gde su istalacije odvoda za kadu, tu je i wc šolja i lavabo., Znam da je potrebno videti na licu mesta, ali bih vam bila zahvalna da me uputite kako i kojim adresama da se obratim , jer je očigledno da skuppština stanara odnosno porfesionalni predsednik ne reaguje i uglavnom se izbegava da plati ili učestvuje u delu troškova sobzirom da je očigledno vertikalna cev u pitanju. Mi stanari smo ostavljeni na milost i nemilost procena i određivanja cena na koje ne možemo da utiičemo. Hvala unapred za savet. Ljiljana iz Novog Sada.

 5. Eto i mene opljackase danas, isti broj telefona kao na flajeru sa videa, ali firma se zove „Domar Dj“ a ne „Slap 2“.
  Izbegavajte u sirokom luku!!!

  • Danas su mi uzeli za 20min 12.000din za ogušavanje sevi u kupatilu još kukaju kako su trebali da uče školu da ne bi radili tako teške poslove, a zarade 100€ za 20min. Ja sam učio šole i fakultete i usavršavao se ali nikad nisam zaradio 100€ za 20 min posla i ako sam u IT industriji gde su plate iznad proseka.

   Moja preporuka izbegavajte LJUBIŠA BABIĆA VODOINSTALATER „OVLAŠĆENA ZANATSKA RADNJA ZA RAD NA ERENU“ 011/4053892 060/5454883- IZVEGAVAJTE GA !!!

   • Nena Vukojevic -

    Meni se na žalost desilo isto sa firmom koja se reklamira kao firma Simonovic iz Mirijeva, Beograd iako na računu pise Marija Pokolic, Ustanicka 189, MB 65384680, PIB 111401413. Počela je da mi curi sudopera, pokušala sam da zovem našeg uobicajenog vodoinstalatera koji se nije javljao. Firma Simonovic se reklamira kao lokalna poslovna firma ‘vec 10 godina sa vama’. Naplatili su mi 17,500 za izmedju pola data i sat vremena posla. Pustili su sajlu kroz cev i zamenili sifon. Zvala sam njihovu firmu i rekla sam im da ako naplaćuju toliko treba da potrošačima kažu cenu unapred. Osoba sa druge strane telefona je povisenim glasom krivila mene. Ja sa u stvari u sred svega nisam snašla i mislila sam da imam posla sa lokalnom firmom kojoj se moze verovati. Na njihovom računu naravno ima dosta teksta da je korisnik u potpunosti upoznat sa cenovnikom usluga. Nikakav cenovnik nije ponudjen. Izbegavajte ove prevarante.

    • Nena Vukojevic -

     Ispravka: firma Simonović se reklamira kai 14 godina da vama bez ijedne reklamacije. Jos mi je receno da sam ja trebala da se dogovorim sa majstorima unapred i da ako nisam htela da obave posao samo platim dolazak. Na njihovim sajtu pise da ne naplaćuju dolazak. Tada mi je receno da samo ne naplaćuju dolazak ako rade, ako ne rade naplaćuju sto isti tako nije navedeno gde pise da je dolazak besplatan. Račun se sastoji iz tri dela, na prvom pise ponuda koju ne vidite do kraja kada placate, druga se zove ugovor i treća je potvrda da ste platili. Sve su pokrili da bi vas sprečili da se branite. Njihov dispečer koji je pričao povišenim glasom je meni pretio da snima razgovor i moze da me tuzi. Sta reci.

   • Nena Vukojevic -

    Mislim da takvi majstori stalno menjaju ime i broj telefona pod kojim funkcionišu jer znaju da se brzo pročuju po zlu. Firma koja je mene opljačkala se zove Sumonovic, na računu pise Marija Pokolić a rukopis je isti kao na računu iz originalne priče.

  • Ovo je zaista strasno!Moji roditelji su doziveli identičnu situaciju. U pitanju je vodoinstalaterska radnja PR“Protok“.. Izgleda da tih prevaranata ima vise a ja se samo pitam ko ce da zastiti ljude (pogotovo penzionere) od ovakvih lesinara???😡

   • Pozdrav svima.
    Juce sam imala iskustvo sa firmom Pr Protok. Za zamenu dva ventila i navodnu ugradnju nekog metalnog dela (rekli su mi da se to zove muf) uzeli su mi 16.500 dinara. S tim sto ni ta usluga nije izvrsena kako treba, pa sam morala da pozovem sluzbu za reklamacije. Da skratim pricu, raspitala sam se kod ostalih vodoinstalatera o ceni i vrsta kvara, definitivno je u pitanju prevara.
    S obzirom da nisam raspolozena da se ganjam sudski sa njima, predlazem da javno iznosimo ovakve situacije, kad god je moguce.
    Ako neko ima slicna iskustva ja sam raspolozena da ih sakupimo i javno iznesemo ako treba i u medijima. Moja email adresa je marijanazloporubovic@gmail.com

 6. Upravo sam prevarena od strane „majstora“ sa istog broja telefona. Komsinica je imala letak a kako je situacija bila urgentna, pozvali smo. Predstavio se kao Nikola, momak od oko 30ak godina. Nismo trazile racun, a ova skola nas je kostala 6000 dinara (otpusavanje). Problem nismo resili, voda je nastavila da curi.
  CUVAJTE SE!

 7. Dusan Trajkovic -

  Juce sam bio prevaren od strane iste ekipe,sad se firma predstavlja papiricima na kojima pise Ljubisa,naplatili su mi 10000 din za otpusavanje cevi. Nista nisu uradili i dalje je zapuseni,sad se ne javljaju na telefon. Promenili su broj mobilnog ,sad je 0604100537. Fiksni broj na papiricu je isti kao u jednom od prethodnih komentara.

 8. Isto iskustvo je imala moja komsinica stara baka . Zvala je vodoinstalatere sa vizit karte iz sanduceta ..zamenili su joj dva ventila i naplatili 10000 dinara pritom nisu ostavili nikakav racun …Kada sam ih drugi dan zvala da obrazloze toliki racun i dostave racun na uvid bili su jako drski i bezobrazni …kasnije se vise nisu javljali na telefon …

 9. Ljubica Mitrovic -

  H r o n o l o s k i d o g a dj a j j e d n e s l a v i n e
  – NI SLUCAJNO sa – Izvodjac radova PR”PROTOK” -tel. 063 351-009
  09.09.2019 god.
  – Oko 17 h sam razgovala sa Miletom kako bih se dogovorila u vezi radova koji bi trebali da mi se urade /ugradnja nove slavine u kuhini i zamena 3 ventila/. Kada sam ga pitala koju slavinu da kupim odgovorio me da oni imaju slavine i da cu ja moci da odaberem koja mi se dopada.
  – U 17:45 je dsao majstor / Stefan ili Srdjan/ napisao je ponudu na 13.800 din ugovo3 i sporazum pod datumom 10.07.2019 a bio je 09.09.2019 god
  – Uradio je ponudu na iznos od 1388 din i trazio mi je avans od 6.000 din. Rekao je da ce ukupan racun biti 17.000 din i da cu razliku platiti kada radovi budu zavrseni, ali mi nije prezentovao sta spada u tu razliku izmedju 17.000 i 13.800 koliko je iznosio predracun. Nije mi rekao koliko kosta slavina.
  _Skinuo je slavinu i rekao da ce doci za pola sata jer ide u magacin po slavinu i ventile/ to je bilo oko 18:15 h/ Medjutim on nije dosao vec je u 21 h dosao drugi majstor a ja sam se za to vreme borila sa vodom koja je nepredidno tekla.
  – drugi majstor namesta tri ventila i donosi slavinu koja mi neodgovara jer ima malu lulu i jako je visoka u odnosu na sudoperu , nezna se koja je marka slavinie a nisam dobila ni garanciju za slavinu. nisam imala mogucnosti da izaberem drugu kao sto je bio dogovor sa Miletom.
  Po zavrsetku posla je trebalo da mi da racun /ja ni sada neznam koliko kosta slavina / na 17.000 din. Majstor je samo trazio da mu dam razliku u iznosu od 11.000 din i da nije u njegovom domenu da mi on da racun niti da racuna bilo sta. Ja sam u jednom trenutku negodovala , on se cuo sa kolegom Draganom dao mi je slusalicu i Dragan je rekao da moram da platim a da cu racun dobiti sutra kada dodje majstor da promeni lulu na slavini.. Bila sam u neprijatnoj situaciji i platila sam jos 11.000 hiljada .
  – ZNACI- : ponuda glasi na 13.800 din
  dala dam avans 6.000 din
  po zavrsetku posla sam dala jos 11.000 din
  – Nije mi jasno zasto su mi naplatili 17.000 din kada je ponuda na 13.800 /za izvrsene radove i nigde nepise koliko kosta slavina.
  – Kada je majstor otisao primetila sam da mi slavina curi. Nazvala sam ga ali je njegov odgovor bio da to vise nije u njegovoj nadleznosti vec da zovem reklamacije.

  10.09.2019 god.

  – Ujutru u 08:30 h zovem reklamacije /majstor Mica/ i receno mi je da ce doci za 2 h ali majstor nije dosao vec je javio da ce doci posle 12 h. Kako nije dosao niti se javio ja sam ga pozvala .Rekla sam mu da slavina i dalje curi , gotovo je nemoguce sa tako visokom slavinom prati sudove i ili raditi bilo koje druge radnje / voda iz slavine pada kao slap, da treba da se stavi veca lula ili da se promeni slatina /takav je bio dogovor/. Dok sam htela da operem casu primetila sam da na slavini gde je oznaka crveno tece hladna voda a kada se okrene na plavo tece topla voda. NA SVE TO MAJSTOR MICA JE ODGOVORIO DA NEMOZE DA DODJE DANAS: Kada sam kasnije ponovo htela da vidim sta cemo telefon mu je bio iskljucen ili mi je rekao da ga nazovem za par minuta, medjuti kada sam ga nazvala on se nije javio.
  – Zelim da napomenem da sam insistirala da mi se da racun / Kako bih videla prave cene usluga kao i cenu slavine i da se promeni slavina koja ocigledno nije odgovarala.
  -Zelim da napomenem da sam trazila da mi se da bar potvrda na kojoj ce se videti da sam usluge i slavinu isplatila u celosti. Majstor mi je odgovorio da to nije u njegovoj nadleznosti
  – Da napomenem da sam razgovarala sa vise majstora /tako su me prebacivali iz cool-centra iako sam trazila da stupim u kontakt sa nekim od sefova/ i od svakog sam dobila odgovor da nije u njihovoj nadleznosti da daju racun niti bilo kakav obracun.
  – Samo mi nije jasno kako je prvi majstor /Stefan ili Srdjan/ koji je dosao u roku od 20 mni. po pozivu uradio predracun na 13.800 din , a meni su naplatili 17.000 din / za slavinu neznam koliko kosta, niti koje je marke a nisam dobila ni garanciju na slavinu.
  – 11 i 12 septembar- Majstor obecava da ce doci ali se niti javlja niti dolazi.
  Definitino neznam sta se ovde desava.
  13 septembar
  Konacno dolazi majstor ali je jedino uspeo da zaustavi da ne curi slavina.
  Zahtevala sam da mi se promeni slavina ali to nisu zeleli da ucine, vec zovu sefa Dragana koji mi hladno kaze da idem i da sama kupim sama novu slavinu .
  Ovo vam ppise prevarena gradjanka prema kojoj se niste poneli onako kako pise u vasem ugovoru po clanu 2/ UGOVOR IZVODJACA RADOVA “PR Protok”/

 10. dara novi beograd -

  nije sve u ceni .. ni najmanja cena na znaci da je sve kako treba .. meni su problem sa sifonom resili momci iz aqua speed vodoinstalateri beograd i ja sam ih castila jer sam sve vreme pratila kako rade..

 11. Sa majstorima se mora biti oprezan, ja sam imala problem sa zvizdanjem bojlera pozvala sam broj sa letka koji mi je bio u sanducetu szr Agua Speed dosao je majstor koji je rekao da su u pitanju ventili dva za vodu i jedan od bojlera i zamena kosta 2500,00 po komadu s obzirom da se ne razumem u te radove a i uplasila sam se od prskanja bojlera pristala sam.Racun je bio 8700,00 dinara nije mi izdao racun a nisam ni trazila jer sam jedva cekala da ga ispratim jer je bio i prilicno nepristojan.Kad sam ispricala koliko sam platila prijateljima svima je bilo smesno kako me je prevario.U zemlji Srbiji svi se moramo razumeti u sve poslove da bi se zastitili od prevaranata treba da ih je sramota i neka im na cast te pare koje ja sa fakultetskom diplomom tesko zaradim.

 12. Slavica Stanković -

  Za popravku bojlera pozvala sam telefon sa portala koji nema nikakve veze sa firmom. Kada je majstor došao, i dostavio mi račun i ugovor, ispostavilo se da je to gore pomenuta firma Protok.
  Naravno, scenario je isti, kao i u prethodnim opisima…
  Veća cena od ugovorene, izmišljanje radova…
  Lepo je što se mi svi žalimo, ali ova firma i dalje radi isto, i to krijući se iza portala za oglašavanje!

 13. Evo i ja da dodam par ‘lepih reci’ o doticnoj firmi PR Protok.
  24.03.2020. u drzavi vanredno stanje, meni pregori jedan od glavnih osiguraca za stan. Napolju policijski cas, a ja nemam struju u skoro celom stanu.
  Nadjem na internetu broj (prvi na koji naletim, totalno neiskusno..).
  Dodje covek i naplati mi 10.000 dinara za zamenu osiguraca i jednog prekidaca!
  Ljudi, BEŽITE OD ‘PR PROTOK’ ŠTO DALJE, TO JE BANDA KOJA ZARADJUJE NA LJUDSKOJ MUCI!!!

 14. Takodje prevaren od strane Protok Pr. Uzeli sto evra, kvar nisu popravili. Shvatili smo tek posto su otisli i od tada nikad vise nisu dosli iako su obecavali svaki put kad smo zvali a zvali smo ih svaki dan i to po vise puta. Da li je neko za grupnu tuzbu? Podelimo troslove…

 15. Dragica Živković -

  Firma PR „PROTOK“ Beograd, Petra Konjovića 12v je prevarantska firma. Bežite dalje od njih.
  Odrali su nas sa naplatom-19.000,00 dinara za otpušavanje sudopere.

 16. Mnogi kao I ja tek pronadju ovaj clanak kada je prekasno. Hajde da stavimo na nase i komsijske ulaze mali letak sa vezom za ovaj sajt i sa kratkim opisom zasto. Tako cemo mozda postedeti druge onoga sto se nama desilo.

 17. MILENKO RADANOVIC PR PROTOK VODOINSTALATER bezite od njih, opasni prevaranti. Za zamenu 2 cevi duzine od 3 metra, zamena 3 ventila i stavljanje silikona na kadu uzeli su starijoj zeni 55000 dinara. Videli stariju zenu i papreno joj naplatili. Ovakvima treba zabraniti da rade zauvek. ZAOBILAZITE IH!

 18. MILENKO RADANOVIC PR PROTOK VODOINSTALATER bezite od njih, opasni prevaranti. Za zamenu 2 cevi duzine od 3 metra, zamena 3 ventila i stavljanje silikona na kadu uzeli su starijoj zeni 55000 dinara. Videli stariju zenu i papreno joj naplatili. Ovakvima treba zabraniti da rade zauvek. ZAOBILAZITE IH u SIROKOM LUKU

 19. Bežite od MUF -

  MUF i gori i skuplji od Prokopa, klinci lažu i varaju, pojma nemaju da rade. Lažu da su lokalni, reklamiraju se na grupnim sajtovima za vodoinstalatere. MUF piše na računu, kriju ime. Ali ne ostajem dužan!

Ostavite komentar