Kako najlakše proveriti ko je vlasnik nepokretnosti?

8

Često se dešava da kupci nekretnina budu veoma neprijatno iznenađeni kada se ispostavi da je prodavac stana ili kuće prećutao par detalja. Da bi građanima olakšao proveru nepokretnosti i sprečio neprijatne situacije Republički geodetski zavod je uveo besplatni internet servis E-katastar.

Putem sledećeg linka možete pristupiti servisu Ekatastar:

http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx

Kako Maja Radović iz RGZ-a kaže:

„U okviru ovog javnog servisa moguće je pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele. „Podaci koji se nalaze u aplikaciji E-katastar ažuriraju se jednom nedeljno i oni su sa ažurnošću od nedelju dana u potpunosti identični sa sadržajem podataka koji se nalaze u katastru nepokretnosti“

E-katastru može da se pristupi sa naslovne strane sajta Republičkog geodetskog zavoda. Kada uđete u elektronski katastar potrebno je da izaberete opciju „javni pristup“. Zatim je potrebno da izaberete opštinu na kojoj se nalazi nepokretnost, a nakon toga pretragu možete da vršite ili po broju parcele ili jednostavnom pretragom po adresi. Maju Radović smo pitali i zašto nije omogućena pretraga i po drugim kriterijumima, kad za to već postoje softverska rešenja.

„Radi zaštite građana nije moguće pretraživati podatke u javnom uvidu na osnovu imena i prezimena niti po matičnom broju.“- Dodaje Maja Radović.

Da biste bili sigurni da je vlasništvo čisto trebalo bi da proverite da zemljište na kojem se nalazi kuća ili zgrada nema tereta ili zabeležbi. Potom je potrebno da proverite i da li i sam objekat koji želite da kupite ima nekih tereta ili zabeležbi.

E-Katastar.wmv_000018381

„U okviru E katastara u delu gde se nalaze tereti na nepokrenosti često može da stoji da tereta nema, ali u segmentu koji se nalazi odmah ispod gde stoji zabeležba može biti navedeno nekoliko predmeta koji su zabeleženi kao recimo žalbe na taj… neki predmet koji se vodi u vezi sa tom nepokretnošću ili pak može biti zabeležno da postoji neki proces pred sudom ili nešto slično.“

„Kada postoji zabeležba moguće je prometovati nekretninom, ali treba imati u vidu da u tom slučaju taj promet nosi određene rizike.“

Na primer, Radeta Radanović je kupio stan od Eurobanke na javnoj aukciji suda za koji na sajtu E-katastra piše da nema tereta. Ipak, Radeta ne može da se uknjiži kao vlasnik, jer postoji zabeležba o sporu u vezi sa stanom koji je želeo da kupi, a koja je vidljiva na E-katastru.

„Stranka koja se odluči za kupovinu stana na  kojoj postoji zabeležba recimo o postojanju nekog spora pred sudom mora da ima u vidu da će ishod tog spora uticati eventualno na njeno vlasništvo nad stanom koji je kupila.“-Navodi Radović.

E-Katastar.wmv_000223551

U slučaju Radete Radanovića to znači da će tek kada državni organi odluče po ranijoj žalbi u vezi sa stanom koji je kupio znati da li će moći da se upiše kao vlasnik stana ili ne.

Kako Maja Radović iz RGZ-a kaže, kada se radi o eventualnom dokazivanju vlasništva putem E-katastra podaci koje biste eventualno odštampali sa sajta ne mogu da služe kao zvaničan dokument:

„Ta dokumenta, da tako kažemo nisu pravno validna. Ona samo daju uvid u podatke.“

Ako kupujete stan ili kuću ne morate da platite nekome da proveri nekretninu umesto Vas. To očigledno možete i sami brzo da učinite tako što ćete da posetite sajt Republičkog geodetskog zavoda. Ako se odlučite da kupite nekretninu, još uvek je potrebno da uzmete izvod iz lista nepokretnosti. Na taj način ćete imati zvaničan dokument izdat od strane države koji može da bude dokaz u slučaju da je potrebno dokazivati vlasništvo. Ako na izvodu ili na sajtu postoji bilo šta upisano u delu Tereti ili Zabeležbe pre kupovine takve nekretnine potrebno je da konsultujete nekoga ko je stručan.

 

Podelite

8 коментара

 1. Da li možete da proverite ko je vlasnik nepokretnosti u Čačku u ulici Skopska 1/1 stan broj 26 pošto ne uspevam da nađem podatak na ovoj stranici, hvala

 2. Sajt ne radi kako treba. Kad odaberet opštinu Medijana u Nišu, ne pojavljuje se dalje meni niti dozvoljava da idete dalje upoisivanjem ulice.

  ISPRAVITE OVO

 3. Sajt ne radi kako treba, koju god adresu da ukucam, izbacuje da nema nepokretnosti, sto nije istina….

 4. Dragiša Obradović -

  Uknjižen sam na stan 2001. godine na jednosobnom stanu u ulici Primorskoj 17 stan 13.
  U zk.ul. 2326 KO Beograd 2
  na kat. Parceli 1509/1, sa dosadašnjeg vlasnika Minjević Maše iz Beograda
  Upisanr na B strani pod rednim brojem 19 u korist OBRADOVIĆ DRAGIŠE iz Požarevca
  Međutim pregledom na internetu katastar.rgz.gov.rs ispostavilo se sa stoji ime Vesna Đoković,
  koje je to muvanje.
  Unapred se zahvaljujem

 5. 18.aprila 2018godine pokusao sam da proverim ko je vlasnik jedne parcele I prilikom ukucavanja „pretrazi“posto sam predhodno ukucao sifru I broj parcele kao sto sam I do sada radio izbaci da nisam pravilno ukucao broj parcele treba broj parcele/podbroj parcele I kad probam podbroj jednostavno ne ukucava.U cemu je fora.Unapred zahvalan

 6. Mnogo ljudi ovde traži pomoć umesto na sajtu e-katastra:

  Ukratko, informacije o katastru će biti prikazane ako postoji bilo kakav unos u bazi e-katastra.

  Prvi korak je stranica:
  https://proveraadrese.geosrbija.rs/adresa#

  gde unosite traženu adresu birajući iz već predefinisanih naziva opština i ulica i dnu strane se ispisuje broj parcele
  za traženi objekat.

  Drugi korak je stranica:
  https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspx

  gde izaberete željeni grad ili mesto i potom kliknete na traženu opštinu, nakon čega se otvara nova strana
  na kojoj uneste broj parcele koji ste zapisali u prvom koraku i unesete kod sa slike pored i naravno klik na dugme Prikaži.

  Srećno!

Ostavite komentar