Dizajnerski rok od 182 dana za isporuku Sofa24 nameštaja

0

Bojan Gorenčevski je više od tri meseca čekao ogledalo koje je naručio od firme Insomnia Interiors, čiji se maloprodajni objekat Sofa24 nalazi u tržnom centru Zemun Park.

Preuzeto sa: sofa24.rs

Ogledalo koje je Bojan Gorečevski naručio

-„Uplatio sam avans od 8.000 dinara, 6.6.2016. godine, što je 50% od ukupne cene. Obećano nam je da ogledalo stigne 15. jula. Nama tog datuma ništa nije stiglo, pa su onda rekli da će početkom avgusta doći ogledalo. Supruga i ja ih nismo ni zvali početkom avgusta, nazvali smo ih početkom septembra. Pitali smo za ogledalo, a oni su rekli da je ogledalo stiglo, ali da mi nismo uplatili ostatak novca.“ – Navodi Bojan Gorenčevski.

Bojan je preostali iznos uplatio, međutim, umesto ogledala stiglo je iznenađenje.

-„Onda su me oni nazvali i rekli da ogledalo nije stiglo i da su se oni zbunili. Ja sam rekao, pa vratite mi novac. Rekli su ne, poslaćemo vam ogledalo u oktobru. Ja sam rekao da ne želim više ogledalo, a oni su rekli da će me nazvati menadžer koji me nikad nije nazvao.“

Bojan Gorečevski

Bojan Gorečevski

 

Bojan je mislio da ima pravo da dobije novac nazad, jer je istekao rok od 30 dana za isporuku koji je propisan Zakonom o zaštiti potrošača. Međutim, kad je hteo da podnese zahtev za povraćaj novca video je da je u ugovoru navedeno da je rok isporuke od 6 do 12 nedelja i da je moguće produžiti vreme isporuke zbog izmena koje traži kupac. Međutim, u Bojanovom slučaju, ovo nije bio validan razlog kašnjenja isporuke.

-„Nije posebnih dimenzija. Taj ram, to staklo je bilo u ponudi.“

Ipak, u ugovoru je navedeno da ako se isporuka ne može izvršiti u roku od 14 nedelja po isteku prvobitnog roka isporuke, kupac može raskinuti ugovor. Ovo znači da kupac može tražiti novac nazad tek posle 26 sedmica. Nadležni iz kompanije Insomnia Interiors nisu odgovorili na naša pitanja, samo su nas informisali da su Bojanu novac vratili.

Ukoliko dođe do prekoračenja roka isporuke, na trgovca se može izvršiti pritisak pomoću Tržišne inspekcije koja može da kazni trgovca novčanom kaznom u iznosu od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara. Inspekcija ne može da naloži da Vam vrate novac ili isporuče robu ali je trgovcu bolje da to učini nego da plati kaznu.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

Ostavite komentar