Koje su mane šporeta sa staklokeramičkom pločom?

0

Veliki broj potrošača kupuje šporete sa staklokeramičkim pločama zbog njihovih prednosti u odnosu na stare ringle. Međutim, te prednosti često postaju mane, jer se staklokeramičke ploče održavaju drugačije od starih ringli. Pojedine supstance, kao što je šećer, na primer, mogu da izazovu oštećenje staklokeramičke ploče. Isto to može da vam se desi i upotrebom neadekvatnog posuđa.

Emajlirano posuđe nikako ne bi smelo da se koristi na staklokeramičkim pločama.
„Na takvom posuđu može da dođe do lepljenja same posude za grejno telo, odnosno, staklokeramičku ploču. Pitanje je samo na kojoj temperaturi je rađeno emajliranje te posude da bi se izbegao problem“, objašnjava Aleksandar Dimitrijević iz kompanije „Gorenje“.

Kupovina novog šporeta može od vas da zahteva i kupovinu novog posuđa i to, ne samo zbog vrste posuđa, već i zbog njegove veličine.
„Ono mora biti istog prečnika kao grejno telo jer se tako najbolje prenosi energija na samu posudu. Posuđe mora imati ravno dno“, kaže Dimitrijević i dodaje da na deklaraciji proizvođača posuđa treba da bude napisano: Namenjeno za upotrebu na aparatima sa staklokemaričkim pločama.

Ukoliko nemate adekvatno posuđe, kupovina šporeta sa staklokeramičkom pločom podrazumeva dodatne troškove. Međutim, prednost ovakve kupovine je ušteda energije.
„Sklop grejnih tela je takav da imaju period paljenja i gašenja, samim tim i postizanje određene temperature. Kod klasičnih šporeta ringla konstantno radi na podeoku koji je korisnik zadao“, objašnjavaju u „Gorenju“.

Međutim, kada je reč o grejnim površinama i na koji način ih treba održavati, razlika je ogromna. Neadekvatno održavanje šporeta sa staklokeramičkom pločom može da dovede do pucanja iste. Naročito treba obratiti pažnju na šećer i tečnosti koje ga u sebi sadrže u velikoj količini. Ukoliko se na ploči uključi ringla na kojoj je ostao šećer i potom se stavi posuda, posle nekog vremena, dolazi do kristalizacije i često trajnih posledica.
„Kada korisnik odvaja posudu od ploče, često se desi da se odvoji jedan deo stakla i da dođe do oštećenja same ploče“, kaže Dimitrijević.

Ako se na staklokeramičkim pločama koristi posuđe sa manjim prečnikom od grejnih tela, vremenom nastaju oštećenja.
„Najčešće se dešava da ljudi koriste džezvu za kuvanje kafe i da mahinalno uključuju najveću grejnu površinu. Slični problemi se mogu javiti prilikom upotrebe posuđa, kojima je dno uvučeno“, kaže Dimitrijević i dalje objašnjava da se isijavanjem toplote stvori krug, a površina iznad ringle na tom grejnom telu može da promeni boju.

Međutim, treba napomenuti da ovde nije reč o funkcionalnom problemu na aparatu, već estetskom.
„Ozbiljan problem može da nastane kada posuda ne naleže pravilno na grejnu površinu. U tački u kojoj se posuda naslanja na ringlu dolazi do isijavanja. Kompletna energija je usmerena u tu tačku što može da dovede do pucanja ploče u tom delu“, kaže nam naš sagovornik iz „Gorenja“.

Većina potrošača veruje da su staklokeramičke ploče lako lomljive. Srećom, ploče su prilično otporne na udarce. Ploča svakako neće pući od, recimo, umerenih udaraca džezvom. Da li će ploča pući ili ne zavisi od težine i oblika tela koje padne na ploču.
„Svako padanje tela s određene visine može i ne mora prouzrokovati oštećenje na samom staklu. Pitanje je kakvo je to telo, da li se više puta desilo da nešto padne na ploču i da li je ploča već oštećena“, kaže nam Dimitrijević.

On objašnjava da oštećenja uglavnom nastaju kada nešto udari u ploču, bez obzira da li je to tegla, šerpa ili nešto drugo. U svakom slučaju, jak udarac u jednu tačku ili kada je površina tog udarca mala, dolazi do oštećenja. Kada je površina veća, a vi, na primer, ispustite šerpu, ne mora se desiti da ploča pukne.

Da bismo se uverili u realnu izdržljivost staklokeramike, udarali smo je ravnijom stranom čekića. Ploča je bez značajnih oštećenja izdržala veći broj umerenih udaraca. Međutim, staklokeramička ploča ima „Ahilovu petu“.
„ Ona se nalazi uvek na krajevima ploče. Kada se desi da nešto padne sa visine ili udari u ivicu ploče, jednostavno, tu jeste slaba tačka i može se desiti da dođe do širenja pukotine na ostatak ploče“, objašnjava Dimitrijević.

Prikaz pucanja staklokeramičke ploče. Najosetljivije tačke  nalaze se na ivicama ploče.

Prikaz pucanja staklokeramičke ploče. Najosetljivije tačke nalaze se na ivicama ploče.

Mehanička oštećenja staklokeramičke ploče, ogrebotine ili odvajanje delova stakla usled kristalizacije šećerom ili tečnostima, koje imaju visoku koncentraciju šećera, ne podležu garanciji ni jednog proizvođača.

Imajući u vidu da je cena nove ploče često jednaka polovini vrednosti novog šporeta i da ima mnogo razlika u odnosu na korištenje starih ringli, pre upotrebe novog šporeta, zaista, treba pročitati uputstvo za upotrebu.

Pored nekih nedostataka u odnosu na stare ringle, staklokeramiče ploče imaju i jednu značajnu prednost. Korištenjem najmanje brze ringle na staklokeramičkoj ploči štedite i do 25 odsto energije, dok veće grejne površine donose uštedu od 10 odsto.

Podelite

Ostavite komentar