Fejsbuk prevara

0

Sa povećanjem broja korisnika interneta povećao se i broj prevaranata koji koriste nove tehnologije kako bi od nas izvukli novac. Fejsbuk, koji samo u Srbiji ima više od tri miliona profila, je jedan od najlakših načina da prevaranti lako dođu do velikog broja potencijalnih žrtava. Naša, sagovornica koja je želela da joj sakrijemo identitet, je nasela na jednu od prevara, iako je bila obazriva i nije se nimalo lakomisleno opredelila da kupi odeću od osobe koja se na Fejsbuku predstavljala kao Tamara Opačić.

Kako naša sagovornica kaže: „Pratila sam taj profil duže vreme. Čak možda i više od godinu dana. Ta osoba je izbacivala artikle koje ima. I u opisu je stajalo kako može da se poruči, na koji način se plaća i da je rok isporuke od osam do deset dana“. Naša sagovornica je bila podozriva i zato što je od nje traženo da novac uplati unapred.„Pri dopisivanju sa tom osobom sam se oslobodila tog straha jer je ona mene dugo uveravala da robu zaista isporučuje, i da ukoliko želim da se uverim da je to tako da naručim nešto što je jeftinije. Naprimer do deset ili dvadeset evra kako bi se uverila da će ona to meni zaista isporučiti“.

Pored toga Tamara, kako je sebe predstavlja na Fejsbuku je i sa par ličnih detalja pokušala da pridobije poverenje naše sagovornice.„Kada smo se dopisivali bila je vrla nesposredna, čak je želela i da zna koliko sam meseci trudna, bila je društveno raspoložena, da samnom komunicira o svemu ne bi li me privolela da kupim robu. Rekla je da je poreklom iz Kikinde, da trenutno živi sa partnerom u Vrbasu. Pre je živela u Subotici. Rekla je odakle su joj otac i majka poreklom i tako neke stvari. Naravno, ispostavilo se da su njeni i moji roditelji iz istog mesta poreklom. Da li je to slučajnost ili ne, to je sad manje važno“.- Dodaje naš anonimni sagovornik.

Pošto se ispostavilo da su zemljakinje Tamara je spustila cenu, a osim geografskih, prodavačica je našla i još poneki razlog što našoj sagovornici hoće da spusti cenu sa 18.000 dinara za dva artikla.„Ona je na kraju meni vrlo simpatično rekla da zato što sam trudna i zato što sam joj simpatična da će mi cenu sniziti na 14.500 dinara, jer tih 500 dinara koje uzima pošta kao neku proviziju. To je ispod 15.000 dinara“.Nakon što je dogovor oko cene postignut, prevarantkinja je i našoj sagovornici ponudila da plaćanje izvrši na najjednostavniji način.

Oštećeni potrošač kaže; „Ona je meni poslala samo broj mobilnog telefona i rekla da se to uplaćuje u bilo kojoj pošti i kada njoj bude stigla poruka da je novac legao putem tog računa. Da će ona naručiti te stvari iz inostranstva kako ih inače i naručuje, odakle i te stvari jesu poreklom. I da će, kada stvari stignu na njenu adresu, ona će ih poslati na moju adresu. Dala mi je ime i prezime, zove se Tamara Opačić, ili se bar meni tako predstavila. Uplatila sam taj novac, ona mi se javila nakon toga. Rekla je da je novac legao, i da će naručiti te stvari sada, i da će mi roba stići vrlo brzo. Nakon toga ta osoba mi se više nikad nije odgovorila na poruke niti javila na pozive.“

Ipak, na jednu poruku naše sagovornice, prevarantkinja je odgovorila.„Kad sam joj rekla da ću je prijaviti za to, ona mi je čak i rekla da su pretnje potpuno besmislene, i da mogu na to da zaboravim“.Osobe koje se bave ovakvim prevarama na internetu se ne plaše mnogo državnih organa jer je iznos, po pravilu manji od minimalnog iznosa za koji državni organi preduzimaju gonjenje po službenoj dužnosti.

Ovome u prilog ide i iskustvo, Gorana koji je kupio mobilni telefon preko sajta Limundo, a koji je takođe poslao novac putem PostNet uputnice. O njegovom problemu smo ranije već emitovali prilog.Njegovu krivičnu prijavau protiv Dušana Antonijevića, kako se navodno zove osoba koja je podigla novac, je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu odbilo jer kako kažu u MUP-u: koji glasi:

„Prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.“ Na kraju je i ova prevara ostala nekažnjena.

Nakon što joj je postalo jasno da je prevarena naša sagovornica nije mogla odmah, nakon što je postalo jasno da je prevarena, da reaguje jer je bila u poslednjem mesecu trudnoće. Ubrzo nakon porođaja je prvo otišla u Poštu kako bi dobila podatke o osobi koja je preuzela novac, međutim od radnice pošte je dobila informaciju koja ju je iznenadila.„Došla je šefica, rekla je kako oni nemaju pravo da daju te podatke. Da ja eventualno mogu ponovo da dobijem potvrdu da je taj novac neko podigao. Eventualno mogu da dobijem potvrdu gde je podignut taj novac, i to je sve“.U prethodnim slučajevima koje smo obradili Pošta je na pismeni zahtev korisnika pružala samo informaciju u kojoj je pošti novac podignut.

U mnogim slučajevima to nije dovoljno jer prevaranti koriste ukradene lične karte.Od Pošte smo tražili da nam obrazlože kako korisnici njihovih usluga mogu da dobiju više informacija i snimak sigurnosne kamere na kojem se vidi ko je novac preuzeo. Međutim, odgovore nismo dobili. Iz iskustva sa ranijim slučajevima znamo da Pošta i većina banaka nisu baš spremni tako lako da daju snimke sa svojih sigurnosnih kamera. Do snimaka po pravilu može da se dođe jedino uz pomoć policije i sudskih organa. Nažalost ni u jednom od većeg broja slučaja sličnih ovom kojem smo Vam upravo predstavili, prevaranti nisu uhvaćeni, pa ispada da se kod nas isplati baviti sitnim prevarama.

Iz MUP-a su nam odgovorili i da:„Krivičnim zakonom Republike Srbije je predviđeno da ukoliko šteta prouzrokovana prevarom ne prelazi iznos od 5.000 dinara, a počinilac je išao za tim da pribavi malo imovinsku korist, odnosno prouzrokouje malu štetu, gonjenje se za ovakvo krivično delo se preduzima po privatnoj tužbi“.

Drugačije rečeno, ako pošta odbija da pruži podatke, a šteta je ispod 5.000 dinara, šanse da uradite bilo šta su gotovo nikakve.I MUP-ovi podaci o najčešćim prevarama na internetu i naši su podudarni. Naime u MUP-u su nam rekli da su najčešće prevare sa kojima se oni sreću:„Na društvenoj mreži Fejsbuk, Limundu i sličnim sajtovima za oglašavanje kupovine i prodaje robe i usluga su prevare gde kupac, na osnovu oglasa koji je postavljen na sajtu poruči željenu i oglašenu robu, a ista mu ne bude isporučena, odnosno isporuči mu se paket sa drugim sadržajem od onog koga je naručio.“

Kad je to već tako dobro je znati da kod nas žene najčešće nasedaju na prevare uvezi jeftine odeće iz inostranstva, muškarci su podloži prevarama u vezi sportskog klađenja, koje funkcionišu preko lažnih profila koji imaju dojavu o rezultatima navodno nameštenih utakmica.

Ako Vas ipak neko prevari u MUP-u kažu da onda:“Građani treba da podnesu krivičnu prijavi Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Posebnom odeljenju za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala, ulica Savska br. 17a i da u prijavi navedu sve raspoložive podatke ( na kom sajtu su pronašli oglas, ukoliko su komunicirali telefonom, da navedu broj telefona lica sa kojim su razgovorali, kao i da prilože potvrde iz kurirske službe preko koje su dobili paket gde je navedeno ime pošiljaoca)“.Pored prevara sa robom sve češće su i prevare koje se zasnivaju na našim saosećanjima prema bolesnoj deci, tako da ne bi trebalo nasedati ni razne tužne priče o deci kojoj nedostaje samo još malo novca kako bi mogla da odu na operaciju koja će im spasti život.

U jednoj od najpoznatijih prevara međunarodnih razmera korišćena je slika Zoi Čembers – devojčice koja je preminula od urođene srčane mane, a čiji su roditelji nakon njene smrti morali da gledaju kako je prvo jedan Jamajčanin koristi fotografiju njihove ćerke kako bi na zaista ružan način zaradio novac. Naime on je uz fotografiju napisao da ako 1.000 korisnika klikne da im se sviđa fotografija, devojčica će dobiti besplatnu operaciju koju naravno obezbeđuje društvo za borbu protiv urođenih srčanih bolesti na čiju strancu se prebacujete čim kliknete na fotografiju devojčice.Kod nas ovakve prevare još nisu česte jer smo siromašni, a i mali broj ljudi koristi naš jezik pa međunarodnim prevarantima još nismo interesantni.

Ipak, sa sve većom upotrebom interneta i kod nas će internet prevare postati sve prefinjenije i deo naše svakodnevnice, stoga uvek treba biti oprezan i nikada ne treba misliti da se prevaranti uspeju da prevare samo lakomislene, to je daleko od istine.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar