Roming cena prava sitnica

0

Automatskim ažuriranjem programa na mobilnim telefonima u romingu, i bez znanja korisnika, račun može dostići astronomske iznose. Pažljivo proveriti šta je uključeno na telefonima pre odlaska u inostranstvo, savetuju operatori.

Prošle godine preko 500.000 građana Srbije letovalo je van granica naše zemlje. Neki od njih se podsete letovanja kad vide suvenire koje su kupili, a oni manje srećni, kad im neki od tri mobilna operatora pošalje ratu za velike račune koje su napravili u romingu.


Takvo gorko podsećanje na letovanje imao je i Miloš Cvjetičanin, kada mu je stigao račun za usluge u romingu sa iznosom od preko 18.000 dinara, prenosi Potrošački savetnik*. Ono što ovaj slučaj čini specifičnim jeste to što je bezmalo čitav iznos posledica automatskog ažuriranja softvera njegovog smart telefona.

Miloš tvrdi da ga, prilikom sklapanja ugovora sa „Telenorom“ niko nije upozorio da njegov telefon ima automatsko ažuriranje softvera. Miloša je a usluga, za koju tvrdi da je nije svojevoljno koristio, koštala celih 10.360 dinara bez poreza.

Kad se na to doda PDV, ceh za navedena četiri dana rominga u Grčkoj je čak 12.224,8 dinara.

Kako Miloš kaže, pre odlaska u Grčku, od „Telenora“ je saznao da je cena korišćenja interneta u romingu oko 70 puta veća nego u Srbiji, pa je odustao od toga.

„Posle sedam-osam dana na moru, dobio sam upozorenje od ‘Telenora’ da mi je račun došao na 8.000 dinara. Bio sa šokiran i zbog toga sam otišao na oflajn mod, a telefon sam nastavio da koristim isključivo za fotografisanje i programe koji postoje na telefonu“, izjavio je Cvjetičanin.

Inače, kada je aktivan profil van mreže, nije moguće upućivati ili primati pozive, niti koristiti druge funkcije koje zahtevaju mrežno pokrivanje. Miloš Cvjetičanin tvrdi da, u njegovom slučaju, oflajn mod tj. profil nije funkcionisao u skladu sa uputstvom koje je dobio uz telefon.

Miloš je bezuspešno pokušao da uloži reklamaciju pre povratka u Srbiju. Nezadovoljan ponudom „Telenora“ da račun izmiri kroz više mesečnih rata, Miloš se obratio organizacijama koje se bave zaštitom potrošača i uspeo da postigne dogovor sa operatorom, navodi Potrošački savetnik.

Stručnjaci upozoravaju da korisnici tzv. pametnih mobilnih telefona moraju dobro da se raspitaju i provere koje se aplikacije na njihovim telefonima samostalno ažuriraju, što uzrokuje protok podataka.

Kako navode u „Telenoru“, tri vrste aplikacija su najčešći uzrok velikih računa u romingu. Među aplikacijama koje najčešće prave ove „slučajne“ internet sesije jeste ažuriranje vremenske prognoze.

Zatim, korisnici često instaliraju aplikacije za satelitsku navigaciju na telefonu, uz uključenu opciju Assisted-GPS. To znači da telefon, dok ne uspostavi vezu sa satelitom, povlači podatke sa obližnjih baznih stanica da bi se ubrzalo lociranje korisnika.

Treća stvar jeste sinhronizacija i-mejl naloga.

„Korisnici primaju mejlove i dok su na putu i ažuriraju se aplikacije koje korisnik ima na telefonu. One se bez znanja samog korisnika povezuju na server sa koga su preuzete i proveravaju da li postoje nove verzije softvera za njih i preuzimaju ih“, objašnjava je Žarko Radovanov iz „Telenora“.

* Emisiju Potrošački savetnik možete pogledati na našem Drugom programu subotom od 21 i nedeljom od 12 časova.

Podelite

Ostavite komentar