Jogurt na kilo, sladoled na litar

1

Svi znamo da se tečnost meri u litrima i da je jogurt tečnost. Ipak, da li ste primetili da se jogurt često prodaje na kilogram, a da se neki drugi proizvodi, u ne baš tečnom stanju, poput sladoleda, prodaju na litar?

To se dešava i pored činjenice da propisi nalažu da ,,količina upakovane hrane mora da bude izražena u litrima ili mililitrima za tečnosti ili kod drugih proizvoda u jedinicama za masu: kilogram ili gram“.

Proizvođači, ipak, mogu da biraju kako će izražavati količinu jogurta, jer je Pravilnikom o kvalitetu proizvoda od mleka definisano da je ,,jogurt u proizvodnji i prometu čvrste ili tečne homogene konzistencije ”. Ovim pravilnikom nije definisano da li je jogurt u tečnom ili čvrstom stanju, to jest, do koje gustine je jogurt tečnost, a preko koje je u čvrstom stanju.

S obzirom na to da se jogurt prodaje u dve merne jedinice, proverili smo da li će potrošači dobiti više jogurta ako kupe 1 litar ili 1 kilogram ovog proizvoda. Pomoću menzure smo izmerili koliko mililitara sadrži jedan kilogram jogurta dva proizvođača. Naše merenje je pokazalo da je 1 kilogram Imlekovog jogurta i jogurta Mlekare Pančevo oko 980 mililitara tog napitka.

U Mlekari Pančevo su objasnili zašto je jedan kilogram jogurta manje od 1 litra.

Kako navode, ,,gustina mleka je veća od vode, to jest, 1 litar mleka je oko 1,03kg“.

U Mlekari Pančevo ističu i da se jogurt izražava u kilogramima, jer ga je teško izmeriti u skladu sa standardima za merenje tečnosti:

,,Da bi se jogurt pravilno izmerio u litrama, temperatura mu mora biti 20 stepeni Celzijusa. Jogurt bi onda trebalo stalno zagrevati do te temperature, pa meriti, te je lakše prilikom pakovanja jogurt meriti u kilogramima”, navode iz ove mlekare.

Ovo objašnjenje je logično, ali ako je istina da se jogurt meri u kilogramima zbog problema sa zagrevanjem, onda nije jasno zašto se i mleko ne meri u kilogramima.

Stiče se utisak da su neki naši proizvođači, ali i proizvođači u Evropskoj uniji, izabrali da koriste onu mernu jedinicu koja kod potrošača stvara utisak da kupuju veću količinu proizvoda.

Srećom, kod nas i dalje postoje proizvođači koji jogurt prodaju na litar, poput šabačke i lozničke mlekare. Merenjem smo utvrdili da se u pakovanjima od litar zaista i nalazi jedan litar proizvoda.

Na internetu lako možete da nađete podatak da je jedan litar jogurta težak 1.030 grama. Upravo zbog tih 30 grama, proizvođači imaju interes da tečnost kao što je jogurt izražavaju u kilogramima.

Zbog svega ovoga pri kupovini jogurta treba imati u vidu da je jogurt, koji je par dinara jeftiniji, a njegova količina je izražena u kilogramima, zapravo skuplji od jogurta proizvođača koji jogurt prodaje na litar.

Merenje sladoleda na litar

sladoled

Jogurt nije jedini proizvod na kome stoji neadekvatna mera za količinu. Isto rade i proizvođači sladoleda, koji količinu izražavaju u mililitrima, čak i kada je u pitanju sladoled na štapiću.

Koliko je povoljnije izražavati težinu sladoleda u mililitrima lako se vidi na primeru pakovanja od 800 ml koje ima svega 360 grama sladoleda. Takođe pakovanje Frikomovog sladoleda od 1.650 mililitara ima tek oko kilogram sladoleda, kada se oduzme težina pakovanja.

Pri kupovini sladoleda uvek treba gledati gramažu jer ona vernije od zapremine pokazuje količinu sladoleda koju zaista dobijate. Problem je samo to što pojedini proizvođači, kao na primer Frikom, na pakovanjima svojih sladoleda ne navode koliko im je masa, već samo kolika je njihova zapremina. Na taj način proizvođači otežavaju potrošačima mogućnost da realno procene koju količinu proizvoda zaista kupuju.

Država lako može da spreči ove manipulacije tako što će da propiše obavezu proizvođačima da količinu izražavaju i u kilogramima, odnosno gramima i u litrima, tj. mililitrima. Dok se proizvođačima takva obaveza ne nametne, potrošači mogu da izvrše pritisak tako što će prvenstveno kupovati proizvode kompanija koje na jasan i logičan način izražavaju količinu proizvoda.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

  1. radoje stefanovic -

    Proizvodjaci dobro znaju sta je litar a sat kilogram.Vic je u tome sto oni NAMERNO,RADI STVARANJA VECE DOBITI,tecnosti (a jogurt je, svakako,tecnost),cija je specificna tezina veca od 1(jedan) izrazavaju u kilogramima.Kako je jedan litar jogurta tezi oko 1,030 kg to znaci da prodajom jednog kg jogurta(kako stoji na ambalazi)mi dobijamo manje od litra jogurta.Ako 1kg jogurta ima 1/1030 =0,9709 litara to znaci da proizvodjaci ,na svakoj flasi stede 30mll pa na svakih 35 flasa stede 1 litar.A Vi cidite kolika je dnevna proizvodnja tj potrosnja.
    kod cvrstih materija,kao sto je sladoled,stvar je obrnuta.Tu nam proizvodjaci,gle cuda,prodaju sladoled u mll(jedinica za merenje tecnosti).
    Sve ovo za nas znaci da nas PROIZVODJACI I TRGOVCI,pored jos stotinu nacina,SVESNO VARAJU I OBMANJUJU.
    Pitanje je zasto to vlast dozvoljava? Zar je tesko precizirati sta je u tecnom a sta u cvrstom stanju.Pustite vi objasnjenje da ne mogu ili nemaju cim da tacno pakuju proizvod.Postoje precizne punnjacice koje jasno doziraju proizvod u tecnom stanju i druge masine koje pakuju proizvod u cvrstom stanju.Haqjde da dignemo glas na jos jednu prevaru.UDRUZIMO SE.DA SE CUJE NAS GLAS

Ostavite komentar