Kada dugujete Telekomu krivi ste dok ne dokažete suprotno

3

Da Telekom Srbije može da naplati uslugu koju nije ni pružio uverili su se Boža i Pavlina Đokić. Oni su dobili rešenje od izvršitelja da plate Telekomu oko 20.000 dinara za fiksni telefon koji nisu koristili, niti su potpisali ugovor za njegovo uvođenje.

Pavlina nam je rekla da su oni 2002. godine podneli zahtev za drugu telefonsku liniju koja tada nije mogla da bude uvedena jer, kako im je rečeno, nije bilo tehničkih mogućnosti. Tek krajem 2012. godine stiglo je obaveštenje da je moguće instalirati telefonski priključak, ali da je pre priključenja neophodno potpisati ugovor.

Kako Pavlina kaže: „U obaveštenju je pisalo da ukoliko se ne odazovemo u roku od 30 dana smatraće se da se odustalo od telefonske linije.“

Đokići se nisu odazvali pozivu za zaključenje ugovora, ali su narednih meseci stizali računi. Kako nam je Pavlina rekla, oni su se više puta žalili i uvek su isticali da ne postoji ugovor. Zato ih je iznenadilo kad su dobili odgovor da je ugovor o korišćenju telefonskog priključka potpisan 26.09.2012. godine.

Đokići su odmah primetili da je ugovor navodno potpisan čak tri nedelje pre nego što je poslat poziv da se on potpiše. Poziv je poslat 17.10.2012. godine.

Pavlina Đokić

„Ponovo se obraćamo pismenim putem Telekomu gde oni obaveštavaju da oni nisu u mogućnosti da nam izdaju kopiju ugovora i da im je jako žao.“, ističe Pavlina.

Umesto ugovora, Đokićima je stigla opomena od izvršitelja, a Prvi osnovi sud je 2017. godine u Beogradu doneo odluku da Đokići treba da plate dug Telekomu, iako ugovor nije postojao, jer u obrazloženju suda piše da:

„Izvršni poverilac podneo je predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave – Izvoda iz poslovnih knjiga u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju.“

Problem za potrošače je to što se Izvod iz poslovnih knjiga Telekoma, komunalnih preduzeća i niza drugih kompanija po Zakonu o izvršenju smatra dokazom da dug postoji i samim tim da je usluga izvršena. Građani moraju da dokazuju da računi koje su dobili od tih preduzeća nisu tačni pa čak i da usluga nije izvršena. Mi smo od Telekoma tražili da dostave kopiju ugovora Đokićima ili da nam kažu zbog čega to neće ili ne mogu. Iz Sektora za brigu o korisnicima odgovorili su nam da:

Telekom Srbija

„Ponovnom detaljnom proverom navoda korisnika, utvrđeno je da nadležna služba za arhiviranje nije uspela po ovom dopisu da nađe ugovor. Imajući u vidu da je korisnik u međuvremenu izmirio potraživanja po tužbi, uplaćeni iznos će biti vraćen.“

Slučaj Đokića nije izolovan. Sličan problem sa Telekomom su imali Slađana Jokić i Miroslav Ristovski. Oni su takođe tvrdili da nikada nisu potpisali ugovor sa Telekomom. Ispostavilo se da je Slađanin potpis falsifikat. U slučaju Miroslava Telekom je sam prihvatio da poništi ugovor, a Slađana je morala da pokrene sudski postupak. Do sličnih problema je dolazilo i VIP-u i Telenoru. Jedini način da se zaštitite u ovakvom slučaju jeste da insistirate da Vam kompanija dostavi ugovor. Ukoliko odbijaju, potrebno je da sačuvate dokaz da ste od kompanije to zatražili. Zatim u sudskom postupku morate da dokazujete da nikad niste potpisali ugovor.

Podelite

3 коментара

  1. Telekomov Call Centar je najbezonrazniji koji sam ikada sreo. Daju mi lazne informacije i zaobilaze odgovore kad ih pitam kada ce doci da urade nesto.

  2. Telekom Srbija nikome nece da izda kopiju ugovora za fixni i internet. Ako sumnjate trazite od njih svoj primerak da vidite dal cete ga dobiti. Lazu da je kao ugovor u nekoj drugoj sluzbi pa nemaju pristupa. Protivzakonita stvar od jedne drzavne firme….

  3. Od marta im pišem Molbu da razmotre umanjenje računa koji je obračunat jer sam u inostranstvu slučajno uključila mobilne podatke, iako nisam koristila ni jednu internet stranu niti mail, što mogu i da vide. Račun je „nakucan“ zbog ažuriranja aplikacija za manje od 2minuta na 15.000dinara. Odgovor do danas nisam dobila iako sam viśe puta pitala kada će mi odgovoriti. Svaki put dobijam automatski odgovor da su primili moj zahtev i da je isti u obradi. Tako evo već 5 meseci.

Ostavite komentar