Kako izbeći proizvode koji izazivaju rak

0

Potrošači često nesvesno kupuju proizvode koji sadrže čak i karcinogene hemikalije, iako im je na raspolaganju zdravija alternativa. Tako, na primer, možete da kupite farbe i lakove koje, po onom što je navedeno na pakovanju, možda u svom sastavu imaju karcinogene supstance, ali, obično u istoj prodavnici, možete da nabavite i proizvode koji ne sadrže te opasne sastojke.

Marija Arnađelović iz udruženja Alternativa za bezbednije Hemikalije – ALHem kaže da su sa namerom da potrošači lakše prepoznaju proizvode koji su opasni po zdravlje uvedeni obavezni slikovni prikazi upozorenja, koji podsećaju na saobraćajne znakove:

GHS-pictogram-silhouette.svg

Piktogram koji ukazuje na opasnost po zdravlje ljudi

„Piktogram sa desne strane ukazuje da proizvod u sebi može sadržati karcinogene hemiklaije ali i supstance koje mogu dovesti do različitih genetskih efekata i oštećenja različitih organa. Takođe ovakav proizvod u sebi može sadržati hemikaliju koja dovodi do oštećenja ploda u majčinoj utrobi ili da sadži hemikalijiu koja onemogućava ostavljanje potomstva.”

Svakako bi trebalo izbegavati kupovinu proizvoda sa takvim, ili bilo kakvim drugim simbolom koji upozorava na opasnost. Potrošači i majstori, zbog cene ili navike, preferiraju korišćenje klasičnih sredstava, iako su ona prepuna opasnih hemikalija.

“Posebno brine ponašanje potrošača i hobi majstora koji pri kupovini farbi, različitih vrsta motornih ulja kao i određene vrste pur pena opredeljuju se za one hemikalije na koje su navikli, a ne koriste bezbednije alternative, i ako su im one na raspolaganju”, navodi Marija Araneđlović iz ALHema.

Da bi i prilikom kupovine farbe trebalo ipak odabrati zdravije proizvode, dobro ilustruje podatak Svetske zdravstvene organizacije da je stopa oboljevanja od raka kod osoba koje se profesionalno bave farbanjem čak 22% veća od prosečne. Ustanovljeno je da dugo izlaganje isparenjima iz farbi i razređivača izaziva stanje koje se naziva „Farbarska demencija“.

Kako izbeći proizvode koji izazivaju rak.mp4_000283231

Zahvaljujući već pomenutim obaveznim slikovnim prikazima opasnosti na etiketama, trebalo bi da je relativno lako izbeći, recimo, farbe koje sadrže hemikalije koje izazivaju rak ili oštećuju pluća. Sve takve farbe bi na pakovanju morale da imaju simbol koji ukazuje na odreređene opasnosti po zdravlje ljudi. U ALHemu kažu da stvari nisu tako jednostavne.

“Ukoliko se na proizvodu ne nalazi ovakav znak upozorenja, to ne znači da hemikalija ne sadrži kancerogene supstance, već da su one prisutne u nižim koncentracijama od onih koje su propisani pravilnikom da bi morao da stoji ovakav jedan znak“.

Kako bi pomogla potrošačima da naprave pravi izbor i da bi podstakla proizvodnju zdravijih i ekološki prihvatljivijih proizvoda, Evropska Unija je uvela dodatne oznake među kojima je i EU eko oznaka tj. EU Ecolabel.

Marija Aranđelović  ističe i:“Da bi jedan proizvod mogao da ima ovakvu oznaku on mora da ispunjava mnogo strožije kriterijume nego kriterijume koji su propisani zakonom i u Evropskoj uniji a i u Republici Srbiji.“

S09Ep16Pr1 Farbe Piktogrami ALHem.mpg_000086417

Kupili smo farbu sa oznakom EU Ecolabel na čijem pakovanju nema simbola koji upozoravaju na opasnost. Ispostavilo se da se ekološka vodena farba brže suši od klasične, da nema neprijatnog mirisa, niti je potreban razređivač. Nedostatak je to što je potrebno više veštine da se vodenom farbom postigne da farbana površina izgleda podjednako dobro kao kada se na nju nanese klasična farba. Ovo je posebno značajno ukoliko je površina neravna, jer izgleda da vodene farbe lošije popunjavaju neravnine.

„Ukoliko ste voljni da kupite  proizvod u Republici Srbiji koji ima EU Ecolabel oznaku, uključujući i da je to farba. Vi to možete proveriti na sajtu komisije Evropske unije, i sasvim biti sigurni da ovakav jedan proizvod ispunjava i strožije kriterijume nego one što su propisani zakonom”, zaključuje Marija Aranđelović iz Alhema.

Na sajtu www.ecolabel.eu pronašli smo preko 20 različitih proizvoda za farbanje koji se prodaju na tržištu Republike Srbije i imaju evropsku ekološku oznaku.Farba za drvo koju smo kupili jeste skuplja od standardnih, ali kada se uzme u obzir to da za njeno korišćenje nije potrebno kupovati razređivač, onda je razlika u ceni i nije tako velika. Iako je potrebno više novca, ali i vremena za pronalaženje adekvatnih ekološki prihvatljivih proizvoda, zbog zdravstvenih rizika koje sa sobom nosi upotreba klasičnih proizvoda za farbanje, dodatni trud se svakako isplati.

Podelite

Ostavite komentar