Kako je EU napravila probleme kupcima usisvača?

0

Od 2017. kada je Evropska unija, da bi podigla energetsku efikasnost, ograničila maksimalnu snagu motora usisivača na 900 W, potrošači se često žale da njihovi novi usisvači gube snagu, da ne mogu da usisavaju.

Dragan Begović kaže da se više puta obraćao servisu, ali da njegov novi usisivač i dalje ne radi kako treba.

Usisvač ne može da usisa paučinu na plafonu. Kad usisvam tepih posle moram da čistim četkom.

Međutim, po propisima ovo ne bi trebalo da se desi, jer po Evropskoj EcoDizajn direktivi, novi usisivači iako imaju slabiji motor, moraju da usisavaju jače nego što je to bio slučaj 2014.

Veliki broj žalbi potrošača da usisivači slabije usisavaju nego ranije, ukazuje da nešto nije uredu. Proizvođač usisivača Dajson je 2013. pokrenuo sudski spor protiv Evropske komisije, jer je propisala da se energetska efikasnost usisivača može meriti tako što se testira nov uređaj, sa potpuno čistim filterima i praznom kesom. Ovo nije adekvatno jer u stvarnom životu isti filter koristimo više meseci, pa usisivač preko 99% vremena radi sa zaprljanim filterom, a prljavština uđe u kesu čim počnemo da usisavamo.  Evropski sud pravde je 2018. doneo konačnu odluku da se:

Poništavaju propsi Evropske unije u vezi sa označavanjem energetske efikasnosti usisivača.

Tokom procesa je pokazano da neki usisivači se energetskom oznakom A posle par korišćenja  izgube efikasnost do te mere da rade kao uređaji G tj. najlošije klase.

Iz želje da poboljša kvalitet rada usisivača, Evropska unija je propisala i da od septembra 2017. usisivači ne smeju da izbace više od 1% usisane prašine. Zato su proizvođači morali da poboljšaju filtraciju.  

Nakon stupanja na snagu te odredbe, naglo je porastao broj prigovora potrošača koji se žale da njihov novi usisivač gubi snagu, da ne može da usisa prašinu.

U Gorenje servisu kažu da je rešenje ovog problema prilično jednostavno.

U 80-90% slučajeva uzrok problema je to što filteri koji služe za pročišćavanja vazduha zaprljani .

Zbog obaveze da usisivači izbacuju manje od 1% usisane prašine, današnji filteri „jače“ filtriraju pa su i podložniji začepljenju nego ranije. Ovo znači da moramo češće da ih čistimo i menjamo.

Problem je što često sami filteri na oko i ne izgledaju toliko prljavo da bi to usisivaču smetalo.

Napravili smo mali eksperiment.

U isti usisivač smo stavili filter koji je prljav, ali je istresen tako da na samom filteru nema prljavštine, dok su na sunđeru vidljivi tragovi prljavštine. U samom kanisteru nije bilo prašine.

Usisivač nije mogao da podigne i drži parče kartona. Potom smo stavili čiste filtere i sunđer. Usisivač je mogao da podigne i drži karton u vazduhu.

Problemi nastaju i kada korisnici operu HEPA filter vodom.

Kada se opere taj filter on posle toga je neupotrebljiv. Ta prašina se u dodiru sa vodom se slepi u filteru, protok vazduha je onda nikakav. Nema ga. Samim tim dolazi do pregrevanja aparata, neće da vuče što može dovesti do posledica da motor strada.

U servisu kažu da filtere treba čistiti samo mehanički, otresanjem ili vazdušnim kompresorom. Zanimljivo je  da se na izgled isti filter na tržištu prodaje i za Gorenje i za Beko usisivače. Na jednom ništa ne piše, a na drugom piše da može da se pere.

U Gorenju imaju jasnu poruku što se tiče pranja filtera koji se stavljaju u njihove usisivače.

Naš brend nema ni jedan aparat koji može da se pere filter.

Pri kupovini usisivača treba voditi računa o ceni i dostupnosti filtera. Za pojedine usisivače filteri koštaju i preko 5.000 dinara, a za neke samo oko 1.000. Prosečan korisnik mora filtere usisivača da menja dva do četiri puta godišnje.

Ako napravite dobar izbor, godišnji trošak zamene filtera može biti između dve i  četiri hiljade dinara.

Ako niste imali  sreće, samo za filtere svake godine morate da izdvojite između deset i dvadeset hiljada dinara.

No, tu nije kraj problemima. Za neke usisivače već posle godinu, dve dana na tržištu uopšte nema filtera, pa su kupci prisiljeni da kupe novi usisivač.

Zato, pre kupovine usisivača treba proveriti koliko koštaju filteri i da li ih ima uopšte na tržištu.  

Podelite

Ostavite komentar