Da li imamo pravo na produženje garantnog roka posle popravke?

0

Mali broj kupaca je upoznat sa činjenicom da nakon zamene ili popravke bitnog dela proizvoda, garantni rok počinje da teče ponovo od zamene, odnosno vraćanja stvari. Ovakvu situaciju prodavci često koriste da bi izbegli svoje zakonske obaveze. Milica Marinković je tokom studija prava naučila da potrošači imaju pravo na produženje garancije u slučaju popravke. Ispostavilo se da je to pravo malo teže ostvariti.

garancija laptop bez spikera 2 privatno [Full HD,1920x1080].mp4_000159679

Po rečima Milice Marinković:

„U martu 2013. godine sam kupila laptop u prodavnici „Uspon“ u Čačku i dobila sam garanciju dve godine. Međutim, u aprilu 2014. godine sam morala da ga ponesem na servis jer je prestao da radi.“

 Serviseri firme System One su tokom popravke morali da zamene bitan deo računara.

„Matična ploča je zamenjena i vratili su mi lap top.  Po onome što je pisalo na papirima koje su mi dali to je da garantni rok ističe u martu 2015. godine.“-Dodaje Milica.

 Dva meseca nakon isteka garancije Milica je elektronskom poštom od nadležnih u prodavnici Uspon zatražila produženje garancije. U svom dopisu je navela da to traži u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, u kome je navedeno: „..kad je zbog neispravnog funkcionisanja izvršena zamena stvari ili njena bitna opravka, garantni rok počinje teći ponovo od zamene, odnosno od vraćanja opravljene stvari...“

 „Oni mi na taj mejl uopšte nisu odogovirli, a kada sam otišla usmeno da ih pitam, gospodin mi je rekao da zna o kom se mejlu radi, ali da u Zakonu o zaštiti potrošača ne postoji član 503. i da oni koriste samo taj zakon, koji ne reguliše uopšte situacije kada se zameni bitan deo, nego reguliše samo situaciju kada se izdaje novi uređaj, tako da uopšte nije hteo da mi izađe u susre.“-Dodaje Milica Marinković.

 garancija laptop bez spikera 2 privatno [Full HD,1920x1080].mp4_000012440

Međutim, nadležni u prodavnici Uspon tvrde da nikad nisu odbili da Milici produže garanciju, već da je u pitanju nesporazum oko procedure.

„Kako dokument o garanciji izdaje uvoznik nismo ni bili u mogućnosti niti možemo da izdamo novi garantni list , jer je isti validan samo od uvozika ili od ovlašćenog servisa. Odmah po upitu smo prosledili zahtev za produžetak garancije, o čemu postoje pisani tragovi.“

 Rečeno nam je da je Comtrade, koji je uvoznik računara koji je Milica kupila, odobrio produženje garancije pa bi ona trebalo da uskoro dobije novi garantni list.U ovom slučaju problem je u tome što zakon potrošačima ne pruža praktičan način da zaštite svoja prava. Nadležni u Ministarstvu trgovine su nam saopštili da ako:

 „prodavac odbije da produži garanciju, potrošač se za zaštitu svojih prava može obratiti nadležnom sudu.“

 Jasno je da će se retko ko upustiti u sudski spor da bi produžio garanciju za računar ili televizor i da pravo potrošača na produženje garancije u slučaju popravke u praksi često postoji samo na papiru. Država bi trebalo da omogući potrošačima da na efikasniji način ostvare svoja prava. Jedan od načina je i da se tržišna inspekcija ovlasti da sankcioniše uvoznike i prodavce koji odbiju da produže garanciju.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

Ostavite komentar