Kako polica od 200 evra može da vas košta 1.000 evra?

4

Da na jeftinoj kupovini ne morate uvek i da uštedite pokazuje primer Radomira Pušice iz Beograda, kome je, kako tvrdi, viseća polica od 23.000 dinara, kupljena u „Formi Ideale“ srušila televizor od 200.000. Radomir kaže da se polica srušila sama od sebe jer su je majstori firme od koje ju je kupio loše zakačili.

U „Formi Ideale“ tvrde da njihovi majstori nemaju dozvolu da kače viseće elemente, zbog čega naš sagovornik sada ne može ni da dokaže ko mu je pričinio štetu, a prema „Formi Ideale“ ispada da je štetu pričinio sam sebi.
„Policu su nakačili njihovi majstori. Mi smo lepo pitali te ljude da li kače. Oni nisu ni jednog trenutka rekli da to ne rade ili da će uraditi na našu odgovornost“, objašnjava Radomir.

On smatra da je za jednu veliku firmu, poput „Forma Ideale“, odsustvo odgovornosti za svoje radnike nedopustivo.
„Oni su odgovorni za svoje majstore, a ne da rade šta hoće u toku radnog vremena“, kaže Radomir i dodaje da mu je najveća šteta pričinjena na televizoru.
„Kada sam pozvao firmu koja je generalni zastupnik za „Samsung“, rečeno nam je da je šteta više od 100.000 dinara“, objašnjava Radomir.

On je odlučio da istog dana podnese zahtev za naknadu štete „Formi Ideale“. Firma je, najpre, poslala radnika da pogleda o čemu se radi i napravi zapisnik.
„Kada je radnik pogledao kako je polica namontirana, kako je izbušena rupa, rekao je da je krajnje amaterski urađeno. Sačinio je zapisnik, ali bez konstatovanja štete na televizoru“, kaže Radomir.

U „Formi Ideale“ imaju svoje viđenje stvari koje se bitno razlikuje od onog što naš sagovornik tvrdi.
„Izlaskom na teren utvrdili smo da su nosači koji se nalaze na poluotvorenoj polici, preko kojih se ista kači na zid, ispravni, da nemaju nedostatke, a da je sama polica iščupana iz zida sa kompletnim tiplovima, koji su još bili pričvršćeni za istu“, objašnjavaju u toj firmi.

Radomirova reklamacija je, zapravo, odbijena jer ne može da dokaže da su radnici „Forma Ideale“ okačili policu u toku radnog vremena. Kada smo nadležne u „Formi Ideale“ pitali kako mogu da potvrde da njihovi radnici nisu obavili montiranje i kačenje visećih delova, rečeno nam je da:
„Služba za isporuke i montažu „Forma Ideale“ ne vrši kačenje visećih elemenata, mostova ili artikala na zid. Sva obaveštenja su vidno istaknuta u salonu, kao i na poleđini predračuna, koji kupci dobijaju prilikom kupovine u tipskom ugovoru o prodaji“, naglašavaju nadležni iz „Forma Ideale“.

U to smo se uverili i sami. Predračun, koji je Radomir dobio, kao jedan od opštih uslova prodaje robe sadrži i obaveštenje o tome šta obuhvata usluga montaže:
„Isporučena roba se u prostorijama kupca montira samo u položenom stanju. Iz tehničkih razloga, ekipe montažera prodavca ne montiraju ogledala, čiviluke, viseće kuhinjske elemente i slične delove, na zid u prostoriji kupca“.

Činjenica je da malo ko čita ono što se nalazi na poleđini ugovora ili računa i da će veliki broj kupaca pitati majstore, koji montiraju nameštaj da ujedno i okače viseće delove. U suprotnom, kupci bi morali da zovu drugog majstora, dok bi za to vreme delovi nameštaja bili na podu. Ovakvu situaciju majstori koriste kako bi zaradili koji dodatni dinar, a odgovornost za radove uvek ide na teret kupca. Radomirov slučaj nije redak i svima je zajedničko da ne mogu da dokažu ko je izvršio kačenje nameštaja, a samim tim ne mogu ni da traže naknadu štete. Jedini način da se ovakav problem izbegne je da majstor, pre nego što primi novac, potpiše da je izvršio kačenje i da se tom prilikom zapiše njegov jedinstveni matični broj i broj lične karte.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

4 коментара

 1. Milan Andrić -

  Mislim da Vam preporuka nije na mestu. Jasno je da je radnicima iz Forme Ideale zabranjeno da u ime firme kače elemente. Isto tako, jasno je da oni neće potpisati tako nešto. Ono što kupac može da uradi je da pozove majstora koji se time bavi i koji ćemo okačiti elemente, a ne ništa da dogovara sa radnikom firme koja je prodavac nameštaja. Čak i da radnik potpiše da je izvršio montažu, Forma Ideale i dalje nije dužna da nadoknadi štetu, jer je to možda majstor radio u svoje slobodno vreme. Iskreno, mislim da se kupac prešao, da nije pročitao uslove ugovora i da je zato loše prošao.

 2. Ana Bačić -

  Možda je kupac i pročitao uslove ugovora, ali je bio u našem srpskom fazonu „što da ne prođem jeftinije“.
  Kada smo kupovali kuhinju u Formi Ideale, prodavačica nam je vrlo lepo objasnila da montaža elemenata ne podrazumeva kačenje visećih elemenata na zid. To piše i na računu koji dobijete, nisu čak ni sitna slova, tako da verujem da svako ko iole pročita šta piše, to može da vidi.
  Biće da mu je majstor ponudio da to okači, dao mu dobru cenu, a da ovaj to ne prijavi centrali firme. Okačio i TV je kasnije pao. Nije problem u nameštaju dakle, nego u montaži na zid. Mogao je da pozove majstora koji se samo time bavi, plati malo više, ali sačuva TV.

 3. Kupovao sam 50 puta stvari u formi ideale, i nikada ali nikada, niko nije od majstora na terenu hteo da montira na primer kuhinske elemente na zid tako da ne verujem da su to uradili u ime firme vec ovaj treba da trazi one kojima je verovatno platio neku crkavicu da mu odrade posao.

  • Pre neki dan mi je Forma Ideale isporucila kuhinju, ponudjeno mi je kacenje gornjih elemenata koje nisam prihvatila

Ostavite komentar