Kako proveriti da li je stan kvalitetno sagrađen i energetski efikasan?

0

U Srbiji ne smete da verujete da je zgrada kvalitetno sagrađena čak ni kada Vam investitor pokaže dokumente koji to „potvrđuju“, a izdale su ih svetski poznate kompanije poput Henkela. Ispostavilo se i da Henkel izdaje dokumente koji predstavljaju da su zgrade mnogo kvalitetnije nego to jesu.

Ipak, dobro je to što zbog napretka tehnologije i dostupnosti informacija neke provere možemo i sami da uradimo. Na primer, termovizijsko snimanje je do skoro bilo skupo i nedostupno čak i stručnjacima, a danas postoje i telefoni sa termovizijskom kamerom.

Provera energetskih osobina zgrada

Pri kupovini stana, gotovo niko ne obraća pažnju na energetsku efikasnost, a to je pogrešno iz više razloga. Dva osnovna razloga su:

  • Da bi zgrada bila energetski efikasna ona mora i da bude kvalitetno sagrađena
  • Trošak grejanja, u zavisnosti od energetske efikasnosti može biti i 400% do 500% veći u lošijim zgradama.

Energetski pasoš se izdaje na kraju gradnje. Iako ne znači da je uvek energetski efikasnija zgrada i kvalitetnije sagrađena, energetski razred jeste solidan posredni indikator kvaliteta gradnje i upotrebljenih materijala.

Energetsku efikasnost zgrade bi trebalo da možete da sazante preko energetskog pasoša, dokumenta koji svaka novija zgrada mora da ima i u kojem je navedeno koliko je potrebno energije za grejanje zgrade. Pasoš pa i projekti su javno dostupni dokumenti. Za veći deo novih zgrada, energetski pasoši mogu da se nađu na sajtu crep.gov.rs, a ako nisu dostupni na sajtu, dostupni su u lokalnoj samoupravi. Napominjemo:

Ne možete da računate da su energetski pasoši ispravni

Na primer, investitor Dragan Božjak je tvrdio da su njegove zgrade toliko kvalitetne da pripadaju A+ energetskom razredu, a od Henkela je dobio pasoš A razreda. Ispostavilo se da je zgrada u najboljem slučaju tek ispunjava zakonski minimum.

Na snimku stolarije koji smo napravili telefonom CAT S61, vidi se da je ona osetno hladnija u odnosu na ostatak stana.

Jasno je da zgrada sa takvom stolarijom ne spada u A+ energetski razred, uprkos tvrdnjama investitora Dragan Božjaka.

Uz pomoć termovizije može da se vidi i gde su zidovi osetno hladniji u odnosu na ostatak stana. Na takvim mestima, osim toplotnih gubitaka može da se desi i nešto gore, da se pojavi buđ.

U stanu u kojem se buđ pojavljuje na  više mesta, jasno se na termovizijskom snimku vidi da su zidovi na mestima na kojima izbija buđ osetno hladniji.

Buđ: isto mesto snimljeno televizijskom kamerom koja se vidi na termovizijskom snimku.

Da je neko od kupaca snimio ili slikao zgradu sa telefonom, bilo bi mu jasno koja su problematična mesta i da zgrada ne spada u A+ razred.

Problem sa termovizijom je što ona može jasno da pokaže probleme kada se spoljna i unutrašnja temperatura osetno razlikuju. Jasno je da tokom dobrog dela godine kod nas ne postoje velike razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature.

Provera stručnjaka

Termovizijski snimci Vam svakao neće biti dovolji. Za bilo koju ozbiljniju proveru treba da angažueje nekog stručnjaka.

Srećom, rad inženjera kod nas je prilično jeftin. Osnovna provera uz priloženu dokumentaciju košta par stotina evra. Stručnjak može brzo da Vam kaže ako je recimo energetski pasoš lažiran.

Ono što Vi treba da uradite jeste da sami nabavtie dokumentaciju.

Svom dokumentacijom raspolaže investitor, u elektronskom obliku tako da može lako da Vam je prosledi.

Ako to ne želi, to Vam već dosta govori, a dokumentaciju možete nabavti i lokalnoj samoupravi.

Šta je osnovni uzrok loše kontrole

Država realno ne kontroliše da li su zgrade sagrađene kako treba, već je kontrolu prepustila licenciranim inženjerima. Problem je što investitori mogu da biraju sami ko će da ih kontroliše.

Inženjeri znaju da će ih retko ko angažovati ako dobro rade kontrolu.

Zato ne samo da inženjeri ne smeju javno da pričaju o problemima, već i omogućavaju svojim potpisima investitorima da varaju kupce i državu. Da inženjeri ne potpisuju i ne rade sve i svašta, investitori nikada ne bi mogli da prodaju ni jedan stan koji nije u skladu sa zakonima i propisima.

U slučaju Božjak, inženjeri koji su radili na izgradnji, znali su da zgrada neće biti A+ energetskog razreda, ali se, koliko znamo niko nije bunio što na građevinskoj tabli i reklamama Božjak iznosi tvrdnje koje nisu tačne. Da jesu, ostali bi bez prihoda. Ovako su svi pomalo doprineli da Vera i ostali kupci budu prevareni.

Podelite

Ostavite komentar