Kako se zaštiti od prevara majstora?

0

Kako se zaštiti od prevara majstora

Kada je Bogi Kujundžić iz Smedereva odlučio da uvede etažno grejanje oko izbora majstora se konsultovao sa sinom. Sin mu je preporučio majstor Batu, odnosno Milorada Šurbatovića iz Beograda, kome već godinama održava računar. Kujundžić je smatrao da, zbog poznanstva svog sina i majstora, nema potrebe da sa majstorom potpisuje ugovor i prihvatio je predlog da se posao realizuje preko preduzeća Onogošt invest čije je vlasnik Šurbatovićeva ćerka. Kujundžić je, kako tvrdi, uplatio 200 hiljada dinara na, kako se ispostavilo lični račun Šurbatovićeve ćerke, a nakon toga mu je „na ruke“, bez pisanih dokaza, dao još 100 hiljada. Od tog novca majstor je finansirao nabavku opreme koju je isporučilo preduzeće Džoni kom iz Svilajnca.

Već nakon isporuke opreme, Kujundžić je pomislio da je pogrešio kada je poslušao savet svog sina.
„Kad je kamion Džoni koma došao ispred naših vrata i istovario svu robu koju je majstor naručio, sve papire koje mu je dao vozač strpao je sebi u džep i meni ništa nije dao. Računao sam, ajde, daće mi papire da imam za sebe, ali ništa mi nije dao, ni račun ni garanciju“, rekao nam je Bogi.
Kujundžić tvrdi da za glavnu peć nije dobio čak ni odgovarajuće uputstvo za upotrebu, iako je više puta bezuspešno pokušavao da od majstora dobije sve papire. Ipak, to mu tada još nije bilo toliko sumnjivo budući da je majstor Bata imao spremne odgovore.
Kujundžić tvrdi da je majstor za sve vreme izvođenja radova boravio u njegovoj kući, a to je primetio i njegov komšija Vojislav Tomić.
„Čini mi se da sam dva tri puta dolazio i video sam ga. Tu je on bio desetak dana, doručkovao je, ručao tu, večerao, spavao, sve kod njih“, prenosi komšija Tomić.
Kujundžić tvrdi da je majstor najviše vremena proveo u gledanju televizije, surfovanju internetom i razgovaranju telefonom, a većinu radova je obavio poslednjeg dana i noći.
Smatra da su radovi gotovo u celini loši i da je majstor pokazao veliku nestručnost. Pokazao nam je loše izbušene rupe, neravno postavljene radijatore i slične greške. Libelom je, pred nama, proverio položaj jednog od radijatora, koji je zaista krivo postavljen. Glavna peć montirana u kuhinji, nije funkcionalna. Najveći problem zbog toga ima supruga Slobotka, koja u kuhinji provodi najviše vremena. Ona kaže da je, kada peć radi, prinuđena da otvara prozore.
„Ne sviđa mi se (peć), jer kad je založimo stvarno nenormalno dimi, previše, ne možemo ni vrata da joj otvorimo, cela kuća nam je kao da sušimo meso, kao da ne žive ovde ljudi“, jada nam se Slobotka Kujundžić.
Mi smo dim prvo osetili, a potom ga i videli. Slobotka ističe i da rerna u peći ne služi nameni, jer ne greje dovoljno. Pored toga, Bogi i Slobotka su nam pokazali i kanticu iza peći, punu vode. Tvrde da je ta voda rezultat curenja iz cevi. O svemu tome obavestili su majstora Batu.
Bogi Kujundžić objašnjava – „zvao sam ga 20. decembra 2013. rekao sam mu – molim te, Bato, da dođeš, u kuhinji mi kaplje mnogo. On je rekao – pa meni se ne isplati da dolazim za jedno stezanje. A dok je radio rekao mi je – ne sme čak ni da vlaži, mora sve da bude suvo.“
Majstor Milorad Šurbatović je, posle više pritužbi, odbio dalju komunikaciju sa Kujundžićem.
Bogi kaže da mu je poslao pismo sa povratnicom. „Vratilo mi se pismo, nije hteo da ga primi. Često puta telefonom neće da se javi. Imam dva njegova mobilna i jedan fiksni broj telefona. Neće ni na jedan da se javi. izbegava razgovor. Izbegava da se javlja, tako da je sve to bilo uzalud“, vajka se Bogi.
Peć je reklamirao i dobavljaču, firmi Džoni kom. Odgovor dobavljača je bio da je greška u dimnjaku, koji je, po njihovom mišljenju, začepljen. Kujundžić, opet, tvrdi da je dimnjak nov i da ga čisti dva puta godišnje.
Bogiju i Slobotki je ostalo samo da se pouzdaju u operativni šporet „smederevac“ koji su u okviru humanitarne pomoći dobili pre 15 godina, kada su izbegli sa Kosova. Sada se kaju zbog toga što su verovali majstoru. Slučaj su prijavili i tržišnoj inspekciji i centru za zaštitu potrošača u Nišu, gde su im rekli da bi trebalo da se obrate i policiji, ali nisu naveli na osnovu kog člana zakona.
Odlučili smo da proverimo sve ove navode, pa smo telefonom pozvali majstora Batu na broj sa vizit karte koju nam je Bogi dao.
Javio se gospodin koji se predstavio kao „savetnik“ u preduzeću Onogošt invest. Tvrdio je da Kujundžić nije platio ništa na ime ugradnje opreme i odbio kontakt sa njim, dok ovaj ne plati dugovanje. Izrazio je žaljenje zbog toga što nema ugovor kao dokaz, pa ne može da tuži Kujundžića. Kako nam je rekao, pred kamerama neće da priča, jer ne želi publicitet. Firmu Onogošt invest smo kontaktirali i pisanim putem.
Odgovor nam je stigao SMS porukom:
„Za vašu info. Preduzeće Onogošt invest je u slučaju Kujundžić samo isporučilac opreme koja nije plaćena. Kupac moze platiti isporučenu opremu na naš žiro račun ili je vratiti neoštećenu. Pozdrav.“
Na naše pitanje da li su voljni da izjavu daju pred kamerama, odgovor, takođe SMS-om, je glasio:
„Dobili ste informaciju i tu je kraj priče.“
Firmu Onogošt invest na adresi Surčinska 21, Novi Beograd, smo pokušali i lično da pronađemo. Posle dužeg traženja, s obzirom na to da su brojevi u ovoj ulici nasumično raspoređeni, našli smo broj 21, ali natpis sa imenom preduzeća nigde nismo videli.
Na sajtu APR-a smo saznali da je Onogošt invest nedavno ušao u postupak likvidacije.
Kontaktirali smo uvoznika i distributera peći „PRITY“. Rečeno nam je da im se Bogu Kujundžić obraćao zbog reklamacije, ali da po njoj nisu postupili. Objasnili su nam da Bogi nije imao fiskalni račun i overen garantni list sa datumom kupovine kao dokaz da je uredno kupio uređaj u Srbiji. Takođe, njegova reklamacija odnosila se na dimljenje proizvoda, što nisu mogli da priznaju zbog mnogih drugih faktora koji na to utiču. Smatraju da sam proizvod nije odgovoran za dimljenje. Dodali su da je firma „Džoni kom“ je jedan od njihovih poznatih kupaca sa kojim imaju izuzetno korektne poslovne odnose.
Predstavnik firme Džoni kom nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da je njegovo preduzeće opremu prodalo firmi Onogošt invest iz Beograda, sa svom pratećom dokumentacijom. On tvrdi da je predstavnik Onogošt investa opremu preuzeo iz magacina Džoni koma, i da oni nisu vršili isporuku. Za instalaciju opreme i za kvalitet preduzetih radova nije mogao da garantuje. Dodao je da je roba plaćena.
Iz svega navedenog, očigledno je da će Bogi Kujundžić teško moći da povrati svoj novac čak i ako tuži majstora.
Da se i Vi ne biste našli u sličnoj situaciji, obavezno zahtevajte da potpišete ugovor sa majstorima, kada od njih tražite da obave obimnije radove. Ako majstor nema registrovanu firmu, ugovor možete da overite u bilo kojoj opštini i sudu. Novac je uvek najbolje da uplatite na račun kako biste posle imali i dokaz da ste izvršili obaveze prema majstoru.
Ako to uradite, imate bar solidnu šansu da uz pomoć državnih organa ili suda zaštite svoja prava.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar