Koliko je skupa kupovina jeftinih televizora?

0

Vasa Vuković iz Pančeva i Gavril Miletijev iz Sremčice su nam ispričali da su se prilikom kupovine televizora nepoznate marke Fuego plašili da će imati problema ako se televizor pokvari, ali su ih prodavci Big Benga i Neptuna uspešno uverili da će sve biti u redu. Navodno su im rekli da je zakonska obaveza trgovca da im obezbedi popravku ili zamenu tokom prve dve godine, čak i ako proizvođač propadne. Pošto su Big beng i Neptun veliki i ugledni trgovinski lanci koji sigurno neće propasti, neće biti ni problema. Oko šest meseci nakon kupovine oba lanca su zatvorila svoje radnje u Srbiji, a Vasin i Gavrilov televizor više ne rade.

„Kad upalim TV neće da se aktivira, samo se pojavi ovo „Fuego“, i ništa, gori ova lampica ali gasi se i neće da se aktivira, neće da startuje, tako da ništa, otvori ekran i to je to.“-Žali se Vasa Vuković.

Gavril nam je pokazao svoj televizor koji ima isti problem:

„Dobijem samo sliku, Fuego piše. To u međuvremenu traje minut-dva i ugasi se… Kad prođe neko vreme opet se dobije samo piše Fuego, ništa više osim toga.“

Fuego TV Neptun.wmv_000071452

Gavril i Vasa su pokušali da odnesu svoje televizore u prodavnice u kojima su ih kupili. Tada su obojica saznali da te prodavnice više ne postoje. Vasa se ponadao da je zatvorena samo Neptunova prodavnica u Pančevačkom Aviv parku.

„Na tom garantnom listu sam video njihovu adresu, broj telefona, nazvao sam njih, tamo se niko nije javlja.“-Navodi Vasa Vuković.

Fuego TV Neptun.wmv_000142855

Nakon uzaludnog odlaska u prodavnice Vasa i Gavril su pokušali da televizore dostave ovlašćenom servisu „EISM“. Vasa je tada saznao da je Fuego zapravo Neptunov brend tj. da po zakonu Neptun odgovara za uređaje pod tim brendom, kao da ih je proizveo. U bivšem ovlašćenom servisu naši sagovornici su saznali i da od popravke neće biti ništa.

„Kažu mi da više nemaju ugovore sa Neptun electronicom, kaže morate da vidite ako ima neko predstavništvo njihovo ili veleprodaja to da vam reše“. Ističe Vuković.

Ni Vasa ni Gavril nisu uspeli da nađu predstavništvo firme Neptun Electronics, jer je sredinom 2015. godine sedište te kompanije prebačeno iz Omladinskih brigada 102 na prilično neodređenu adresu – Braće Krsmanović BB. Pitanje je zbog čega naša država dopušta da firma bude registrovana na adresi koju je nemoguće naći. Neptunu je omogućeno da naplaćuje robu prodatu na rate i da izbegava obaveze prema kupcima. Tokom januara 2016. godine proglašen je stečaj firme Neptun Electronics. Vasa i Gavrli više nemaju praktičan način da bilo šta naplate od Neptuna, iako taj lanac i dalje posluje i prodaje Fuego televizore u Makedoniji i Albaniji.

Fuego TV Neptun.wmv_000156531

U prethodnih 10 godina bilo je puno kompanija, čak i velikih trgovinskih lanaca koji su preko noći ugašeni. Brojnim kupcima jeftinih uređaja koji su se prodavali pod brendovima tih kompanija ostalo je samo da se nadaju da se ti uređaji neće uskoro pokvariti. Zbog toga bi, svakako, ako to možete, trebalo da izbegavate kupovinu jeftinih uređaja nepoznatih marki.

 

 

 

Podelite

Ostavite komentar