Nutelina slatka tajna

0

Mnogim od nas je hleb namazan Eurokremom ili Nutelom omiljena užina, ali u poslednje vreme sve više stručnjaka upozorava da ti premazi nisu prikladni za decu zbog previsokog sadržaja šećera.

U Nemačkoj i Sjedinjenim državama su protiv Ferera, italijanska kompanija koja proizvodi Nutelu, podnete tužbe jer reklame i etikete na pakovanjima pogrešno navode potrošače da misle kako je to zdrav i hranjiv proizvod.

Nutela_obmanjujuća_etiketa

Etiketa korišćena na Nuteli u Nemačkoj pre odluke suda

Sud u Frankurtu je nedavno naložio Fereru da promeni etikete jer su na njima informacije predstavljene tako da navedu potrošačke da misle kako je Nutela bogata vitaminima. Jarkom žutom bojom je odvojen deo etikete sa na kome piše da u 100 Grama Nutele ima 30% dnevnih potreba vitamina B12 i čak 78% vitamina E.

Ovo jeste tačno i deci ne bi bio problem da pojedu toliko Nutelle, ali na etiketi su propustili da navedu par sitnih detalja.

Recimo, roditeljima bi trebalo objasniti da se u tih 100 grama nalazi čak 47% dnevnih potreba masti i 60% šećera.

Umesto da jasno istaknu ove informacije, na etiketi Nutele je navedeno da 15 grama proizvoda zadovolji 7%  dnevnih potreba masti 9% šećera.

Dakle Fererovi stručnjaci za marketing su sve veoma lepo osmislili. Kad ističu koliko korisnih supstanci uneste zahvaljujući Nuteli, onda iznose podatak koji se odnosi na veću količinu proizvoda tj. 100 grama.

Kad su u pitanju supstance koje želimo što manje da unosimo u organizam, onda nam govore koliko ih ima u 15 grama.

Treba napomenuti da Ferero nije ovim prekršio zakon, ali po mišljenu Asocijacije nemačkih potrošačkih organizacija koja je i podnela žalbu sudu, proizvođač Nutele je suštinski obmanjivao kupce.

Sa ovim se i su složio jer, kako je navedeno u presudi, potrošači nemaju vremena da tokom kupovine analiziraju i preračunavaju podatke iz deklaracije na proizvodu, već odluke donose na osnovu navedenih procenata.

Ferero je prihvatio da uskladi etikete sa odlukom suda, a pod pretnjom kazne od 250.000€ za svako pakovanje koje nema etiketu u skladu sa odlukom suda.

Kakva je situacija kod nas?

Proverili smo kakve etikete imaju Nutela i slični premazima na našem tržištu i da li se potrošačima u Srbiji preznetuju iste informacije kao i kupcima u razvijenim zemljama.

Kupili smo pet različitih vrsta kremova. Ispostavilo se da našem tržištu Nutela, ne zbunjuje potrošače matematikom ali ipak na etiketi nije jasno napisano šta se nalazi u kremu.

Na našem pakovanju stoji da se u 100 grama nutele nalazi 57,3 grama ugljenih hidrata, a šta to tačno znači ostaje da nagađamo.

U Americi se na etiketi jasno ističe da od 22 grama uglenjenih hidrata, 21 gram otpada na šećer što ne zvuči baš zdravo. Na pakovanju sa Severnu Ameriku i Norvešku je jasno napisano i Nutela sadrži 0% vitamina A i C. Proizvođač ovo svakako nije uradio iz želje da informiše kupce.

Ni ostali proizvođači se nisu baš proslavili na našem tržištu.

Pakovanje Eurokreama nudi još manje razumljivih informacija, ali je zato dobar test za Vaš vidi.

Krem_namazi_Tango_Linolada_Juhu

Kremovi čije smo etikete analizirali

Etiketa na Podravkinom Linu, je siromašna inforamcijama, ali zato Vam jasno stave do znanja da je taj proizvod ima mleko, lešnike i kakao, a to je zdravo zar ne?

Baninijev Tango takođe ima etiketu prikladnu za test dioptrije, no sve i da vidite šta piše na njoj, verovatno ne bi saznali korisne informacije.

Jedino Bambijev Juhu krem ima informativnu etiketu. Jasno je napisano koliko proizvod sadrži šećera, koliko zasićenih masti.

Slobodno možemo da kažemo da je ova etiketa u skladu sa onim koje stoje na sličnim proizvodima u Nemačkoj. Ipak i etiketa ovog proizvoda može potrošače navesti na pogrešan zaključak.

Istaknuta je činjenice da 100 grama ovog proizvoda obezbeđuje oko 23,9% dnevnih potreba kalcijuma, a u isto vreme nije jasno stavljeno do znanja da unošenjem te količine proizvoda Vi uneste i preko 50% dnevnih potreba šećera i 40% masti.

ipak treba reći da se ta informacvija može naći na eitiketi.

Nameće se zaključak da su etikete u Srbiji mahom napisane tako da potrošači ne mogu da zaključe da li je proizvod korisan i dobar za njih i to izgleda nikom nije problem.

Sa druge strane u Americi, gde na etiketi jasno stoji da proizvod sadrži puno šećera i 0% nekih važnih vitamina, Ferero tuže jer njihove reklamne kampanje sugerišu kupcima da je Nutela zdrav proizvod

Dok nadležni organi i potrošačke organizacije ne prisile proizvođače da nas jasno i nedvosmisleno informišu o sadržaju njihovih proizvoda nama ostaje samo da pažljivo saslušamo savete stručnjaka, naročito kad kupujemo namernice za naše najmlađe.

Profesor dr Nedeljko Radlović ističe da:

„Nažalost, u težnji da hrana bude ukusna čovek je napravio brojne proizvode koji nisu zdravi ali  jesu ukusni i prihvaljivi (u smislu da konzumiranjem male količine tih proizvoda nećete ugroziti zdravlje). Slatki namazi poputi Eurokrema i sličnih se ne savetuju za ishranu deteta. Posledice su indetične kao i kod konzumiranja čokolade.“

Podelite

Ostavite komentar