Lekari kao promoteri proizvoda

0

U medijima se sve agresivnije prodaju lekovi, sirupi i druga sredstva koja bi trebalo da nam poboljšaju zdravlje i to kroz TV priloge, ili tekstove koji, na prvi pogled, izgledaju kao da ih je pripremio novinar. Vlastimir Otović tvrdi da je zbog teksta u Blicovom dodatku, u kojem je doktorka Badavi opisala prednosti magnetne terapije, prihvatio poziv za besplatni medicinski pregled i prezentaciju Impulser magnetnog dušeka.

„Počeo je tu sa spotovima koji nam je davao prvo. U maloj Sali gde je bila prezentacija, i onda nam je on nama govorio o tom aparatu, šta sve leči, za i pritisak i reumu i šećer i na sve moguće nabrojao je puno tih stvari šta on sve utiče i pokazao mi je“

Vlastimir nam je rekao da je na njega najviše delovalo to što je u promotivnom filmu video izjave brojnih lekara, iz kojih je zaključio da uređaj može da pomogne njegovoj supruzi da šećer u svom telu održi u okviru normalnih granica.

Vlastimir iz Beograda i Sreta Vla iz Novog Sada su zbog tekstova u novinama i izjava doktora koje su videli u promotivnom filmu kupili magnetni dušek za gotovo 186.000 dinara.

impulser

Vlastimir je mislio da taj iznos nije veliki za uređaj za koji mnogi doktori kažu da će rešiti problem koji već dugo muči njegovu suprugu.

 Rekli su da dijabetes… Jednostavno da će… Da je bilo slučajeva gde su, ljudi su odustali od lekova. Uz ovu zdravu hranu plus to… I ako se koristi Impulser, lekovi će biti nepotrebni.“

Nakon duže upotrebe do očekivanih rezultata nije došlo.

Isti je odnos, ista je doza, ovaj vraga… Procenat šećera u krvi kao što je bio. Ranije, znači ništa se nije promenilo. I šećera isti je, isto mora da pije ove lekove za šećer.“

Nakon što smo uputili dopis Ministarstvu zdravlja, Zdravstvena inspekcija je reagovala.

„Kako se radi o medicinskim sredstvima koja nisu upisana u Registar medicinskih sredstava koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, inspektor je zabranio promet istih“.

Pored Impulser magnetne terapije lekari, u svojim javnim nastupima, pomažu prodaju i mnogih drugih proizvoda. U medijima možete da vidite čak i primarijuse kako promovišu raznorazna sredstva, a i doktore koji prodaju sredstva koja leče čak i ćelavost.

Čak i veoma popularno rešenje za mršavljenje bez treninga – pilulu sa ekstraktom Zelene kafe, na tržište je izbacio najpopularniji lekar u SAD-u – Doktor Oz.

Preporuke koje daje doktor OZ imaju izuzetan efekat na prodaju.

Problem je to što doktor Oz promoviše sredstva koja baš ne izgledaju kao rezultat dugog naučnog istraživanja.

                          Promo tekst objavljen u Blicu i na sajtu B92

Za razliku od SAD-a gde su zakonodavci preduzeli mere kako bi doveli u red prodaju i promociju dijetetskih suplemenata, kod nas i dalje nesmetano mogu da se promovišu razna sredstva i to u formi navodno originalnih novinarskih tekstova ili TV priloga.

Kod nas je ovaj vid marketinga i veoma jeftin. Objavljivanje PR teksta u kategoriji Zdravlje na sajtu B92 košta samo 350 €, a na sajtu Blica 600 €. Kad se to zna onda je lako shvatiti kako se gotovo istog dana pojavio isti tekst na portalima Blica i B92 pod nazivom „Da li dete u slučaju prehlade odmah treba odvesti kod lekara?“. Već po ilustraciji je jasno da je u pitanju reklama za Prospan sirup.

Potrošači koji kritički analiziraju informacije koje im mediji plasiraju lako mogu da utvrde da su naši mediji preplavljeni plaćenim tekstovima.

Podrška Action SEE EU Kraljevina Švedska

Podelite

Ostavite komentar