Otkazano putovanje, a polisa osiguranja nevažeća

0

Milica Radovanović je jedna od više stotina građana koji su ostali i bez novca i bez putovanja jer je turistička agencija u kojoj je uplatila putovanje propala. Jedan od razloga za to što već duži niz godina više stotina nesuđenih turista ostaje bez novca je i loš sistem osiguranja agencija. Milica Radovanović je u decembru 2014. godine za petoro članova porodice uplatila letovanje u Grčkoj, jer su joj iz agencije Tomas company rekli da ima 30% popusta ako iznos isplati u celosti do Nove godine.

,,Mi smo celu svotu novca u celosti isplatili zato nas je aranžman koštao 48.700 dinara“, kaže ona.

Milica navodi da agenciju nisu odabrali slučajno.

,,Dobili smo preporuku da je dobra agencija, radila je 20 godina, odgovarao nam je smeštaj koji su oni nudili za tu cenu koju su nudili, uplatili smo“, kaže Milica.

Nekoliko dana pre dugo očekivanog letovanja u Grčkoj Milica je, kako kaže, svratila do agencije da se dodatno informiše o putovanju. Međutim, kako tvrdi, ,,zatekla sam zatvorena vrata, pomislila sam da kasnije otvaraju. Zatekla sam neku ženu ispred koja je bila vlasnica lokala koji je agencija iznajmljivala od nje i ona mi je saopštila onako kao grom iz vedra neba da su uhapšeni vlasnici i da od mog letovanja nema ništa“.

Milica se obratila turističkoj inspekciji. Odgovorili su joj da oni nemaju ovlašćenja da nalože povraćaj novca putniku i da mora da prijavi štetu osiguravajućoj kući čiju je polisu turistička agencija uzela. Ubrzo nakon što se ponadala da će od osiguranja novac dobiti nazad, Milica je saznala da je Tomas company imao polisu Takovo osiguranja, koje je u likvidaciji. Bila je sigurna da joj novac neće vratiti sve dok od Turističke inspekcije nije dobila dopis u kojem je navedeno da je Dunav osiguranje preuzelo Takovo i da je potrebno da ,,oštećeni putnici koji su ugovorili putovanja sa turističkom agencijom Tomas podnesu prijavu nastale štete kompaniji Dunav osiguranje“.

Milica kaže da se obratila predstavnicima Dunava, ali je od njih dobila neprijatnu informaciju da nema pravo da od njih traži odštetu, iako niko ne poriče da njeno putovanje koje je trebalo da počne 9. juna nije realizovano. Od Dunava je dobila i obrazloženje tog stava.

,,Dunav osiguranje pravda time što agencija nije bila osigurana posle 31. maja“, tvrdi Milica.

Nadležne u Dunav osiguranju smo pitali zbog čega Milica nema pravo na povraćaj novca budući da je cenu aranžmana isplatila još u decembru 2014. godine kada je polisa osiguranja još uvek bila važeća. Iz Dunava navode da je osigurani slučaj, u Miličinom slučaju, nastao tek 19. juna, jer je do tada turistička agencija, budući da nije realizovala putovanje, trebalo da vrati novac ili dostavi novu ponudu.

,,S obzirom na to da je ugovor o osiguranju bio na snazi do 01.06.2015. godine, a osigurani slučaj nastao 19.06.2015.godine, osiguravač nije u obavezi da nadoknadi štetu zbog nerealizovanog putovanja“, piše u odgovoru Dunava.

Iz Narodne banke Srbije su nam potvrdili da osiguravajuća kuća mora da isplati odštetu putniku samo ukoliko ,,osigurani slučaj nastane za vreme važnosti osiguranja“.

Međutim, čak i da Milica formalno ima pravo da naplati novac od osiguranja, pitanje je da li bi to pravo uspela da ostvari, budući da je Izabela Feješ, vlasnica agencije Tomas company, uhapšena, kako piše u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova, ,,zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo prevara“.

Do kakvih problema može da dođe zbog krivičnog postupka najbolje znaju putnici propale turističke agencije Conte, koji još od 2010. godine ne mogu da dobiju odštetu od Triglav osiguranja. Kako su nam rekli u toj kompaniji, ,,krivični postupak nije završen i Triglav osiguranje nema činjenični podatak neophodan za utvrđivanje osnovanosti odštetnog zahteva“.

Ukoliko sud utvrdi da su predstavnici turističke agencije izvršili krivično delo, putnici ne mogu da naplate odštetu od osiguravajućeg društva.

Ako sistem osiguranja turističkih agencija ostane isti i u narednim godinama, stotine građana će ostajati i bez novca i bez putovanja. Jedan od načina na koji država može da zaštiti putnike jeste da se, po predlogu nemačkih stručnjaka, uvede obavezno osiguranje svakog pojedinačnog putovanja koje bi funkcionisalo slično kao putno zdravstveno osiguranje. Putnici bi, pri kupovini aranžmana, dobijali i polisu. U slučaju da agencija ne može da realizuje putovanje, putnik bi mogao jednostavno da pozove broj call centra koji je naveden na polisi i da zatraži da osiguranje plati troškove putovanja. Dok se ovakav sistem ne uvede trebalo bi izbegavati kupovanje aranžmana znatno pre putovanja.

Podelite

Ostavite komentar