Platio 687.000 dinara za grejanje koje nije koristio!

0

Momir Mirković je platio preko 687.000 dinara za centralno grejanje iako, kako on kaže, niko ne spori da nije koristio grejanje.

Problem je nastao jer toplana u Negotinu nije dozvolila Momiru da se isključi sa sistema daljinskog grejanja iako to mora da učini po Zakonu o zaštiti potrošača.

Momir nam je rekao da je bio prinuđen da se isključi sa grejanja zbog nesrećnog spleta okolnosti.

Supruga i ja smo 2012. godine ostali bez posla. Žena i ja smo se dogovorili da zatražimo da nas komunalno koje vrši grejanje isključi. Mislili smo d anaće biti problema jer zanmo da je to odobreno komšiji isod nas. Zahtev za isključenje sam podneo pre grejne sezone.

Momir je shvatio da isključenje neće ići tako lako kada je od toplane dobio obračun. Na osnovu obračuna Momir je shvatio da JKP Badnjevo nije isključilo njegov stan.

Ja sam pozvao majstora koji radi u toplani. On je zavrnuo ventile na radijatoru, i obložio sa selotep trakom. U podrumu je zavrnuo ventile za vertikalu.

Kako Momir tvrdi od tog trenutka u svom stanu više nije imao centralno grejanje, već se grejao na druge načine, ali je toplana nastavila da šalje račune.

Kada su počeli da šalju račune za grejanje ja sam ponovo napisao drugi zahtev, pa onda još dva obaveštenje u kojima sam naveo da nemam grejanje da su mi radijatori hladni, isključeni. Ni na jedan dopius nisam dobio odgovor. – kaže Momir.

Momiru je ovo bilo veoma čudno jer, kako nam je rekao, njegov prvi komšija, Milutin Vučičević nije imao bilo kakvih problema kada je hteo da se isključi sa daljinskog grejanja. Milutin nam je reako da je njegov stan isključen sa grejanja više od 10 godina uz saglasnost JKP Badnjevo koje vrši grejanje. Milutin nam je potvrdio da je postupio praktično isto kao i Momirejne sezone i molio da me isključe.

Ja sam pre početak grejne sezone pisanim putem zamolio toplanu da me isključi.

Milutin nam je reako da je njegov zahtev prihvaćen praktićno odmah i da:

Došla je stručna komisija toplane, odvojilu su grejna tela od napojnih cevi i posle toga su me zadužili da plaćam 10,8% od grejne površine.

Tadašnji direktor JKP Badnjevo, Golub Rajić objasnio nam je zašto su prihvatili Milutinov, a odbili Momirov zahtev da isključe grejanje.

Mi smo do 2009. dozvoljavali isključenje sa sistema daljinskog grejanja. Tada je Upravni odbor doneo odluku da je, do ugradnje delitelja pojedinačno isključenje zabranjeno.

Ovo znači da u vreme kada je Momir podneo zahtev isključenje po odluci preduzeća nije bilo moguće. Problem je samo to što je Zakon o zaštiti potrošača iz 2010. godine predviđao mogućnost da se potrošači isključe, pa je odluka Upravnog odbora JKP Badnjevo i odluka opštine – nezakonita.
To što je Momir sam isključio grejanje u svom stanu, dovelo je do toga da je time isključio i grejanje u stanu svog komšije. Milutin, Momirov komšija, kaže da je zbog toga dospeo u apsurdnu situaciju.

Onog momenta kada je Momir isključio grejanje cevi napojne vertikale koje prolaze kroz prostor moga stan i idu ka njegovo stanu postale su hladne. – kaže Milutin.

Milutinov stan je ispod Miomirovog, a na njihovoj vertikali se ne nalaze drugi stanovi. Zbog toga je sigurno količina toplote koju Milutinov stan dobija od toplane, postala gotovo potpuno zanemarljiva.

Ja sam se tada pismeno obratio JKP Badenjvo sa molbom da konstatuju tu činjenicu i ako je to tako da prestanu da traže da plaćam to što sam plaćao.

Komisija je posetila njegov stan, ali kako nam je Milutin rekao, iako je konstatovala da je on u pravu, nije htela da mu da zapisnik, a JKP Badnjevo je nastavilo da šalje i dalje račune za istu površinu.
Milutin je tada, smatrajući da je pravda na njegovoj strani, uradio nešto što ga je dovelo u nepriliku.

Prestao sam da plaćam grejanje. Kada su ti računi narasli do 45.000 oni preko javnog izvršitelja tražili da platim. Na kraju mi je sudski izvršitelj uzeo više od 60.000 dinara.

Momir je u znatno lošijoj situaciji. Sud u Negotinu je na osnovu činjenice da je Momir sam isključio grejanje, presudio da je on postupio nezakonito i da treba da snosi posledice.
Sud je pri tome potpuno zanemario to što je i JKP Badnjevo postupalo nezakonito, što nije dozvoljavalo korisnicima da se isključe iako je to dozvoljeno još Zakonom o zaštiti potrošača iz 2010.
Čak ni odluka Opštine Negotin, eufemistički rečeno, nije bila usklađena sa zakonom, ali posledice nezakonitog postupanja lokanih službenika trpe samo potrošači.
Opština Negotin je, praktično, svojim nezakonitim postupcima naterala Momira da plati gotovo 700.000 dinara za uslugu koju nije koristio, što niko više i ne poriče.
Momiru je JKP Badnjevo prestalo da šalje račune tek kada je on podneo prijavu tržišnoj inspekciji koja ipak postupa u skladu sa Zakonima.
Problem je samo u tome što izgleda da zakoni ne važe za lokalne sudove i vlasti u Negotinu.

Podelite

Ostavite komentar