Praznično (ne)radno vreme inspekcije

0

Jedna od najčešćih žalbi potrošača na rad državnih organa je to što popodne, vikendom i tokom praznika ne mogu da stupe u kontakt sa inspekcijama. To je posebno osetljivo pitanje kada se radi o ispravnosti prehrambenih proizvoda. Ako neodgovorni trgovac u petak popodne počne da prodaje prehrambene artikle koji nisu ispravni, do ponedeljka ujutru, kada počnu da rade inspekcije, veliki broj građana već može da ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Miroslava Nikolić iz Beograda se desilo upravo to da inspekcija ne radi onda kada je najpotrebnija. Ona je, kako kaže, u petak, pre vikenda i državnog praznika, kupila osliće u ribarnici. Međutim, kako Miroslava tvrdi, odmah je uočila da je ,,jedna riba u redu, a druga je totalno trula, onaj unutrašnji deo je sav kao mleko, nema onih organa koji se izdvajaju kao što je mleča, creva“.

Miroslava kaže da je htela da ovaj slučaj prijavi veterinarskom inspektoru, ali joj je rečeno da toga dana nije na radnom mestu.

,,Pretpostavljam da je to zbog toga što je ovih dva-tri dana neradno vreme, pa su napravili neki manji odmor i da nema nikog na pijaci“, kaže Miroslava.

Ona navodi da se obratila i trgovcu i da je on ponudio da joj vrati novac za ribu, ali je ona odbila jer, kako kaže, hoće da prijavi inspekciji kako se to ne bi više dešavalo.

Iako je još u subotu, kako kaže, uočila da je oslić truo, morala je da čeka prvi radni dan posle vikenda i praznika, sredu, da to prijavi veterinarskoj inspekciji. Jasno da to u ozbiljnijim slučajevima može da bude prekasno, jer trgovac do tada može da proda veću količinu neispravnih namirnica. Mi smo u utorak 17. februara, na državni praznik, kada nam se Miroslava obratila, pokušali da kontaktiramo veterinarskog inspektora nadležnog za Grad Beograd putem broja telefona koji smo pronašli na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Niko nam se nije javio.

Na naše pitanje na koji način su osigurali da hrana koja je u prometu bude bezbedna tokom praznika i vikendom kada, izgleda, inspekcija ne radi, iz Ministarstva poljoprivrede nam nisu odgovorili.

Slično iskustvo, samo sa tržišnom inspekcijom, imao je Vladimir Mandić koji tvrdi da su mu u subotu, na benzinskoj pumpi u Borči, naplatili više goriva nego što može da stane u rezervoar njegovog automobila, odnosno, da mu je natočeno manje goriva nego što piše na računu. Međutim, kako kaže, sem trgovcu, nije imao kome da prijavi ovaj slučaj jer ,,tržišna inspekcija ne radi subotom i nedeljom što je nonsens“.

,,Nekada u ovoj državi, pre dvadesetak godina, mogli ste da pozovete tržišnu inspekciju u bilo koje doba dana i noći i da oni dođu i da utvrde da li vas je trgovac, ugostitelj ili prodavac na pijaci prevario ili nije“, kaže Mandić.

Vladimir smatra da je na ovaj način trgovcima omogućeno da potrošače varaju vikendom i za vreme praznika jer nema institucije koja tada vrši neplaniranu kontrolu na osnovu hitne prijave građana. U utorak, na državni praznik, pokušali smo da kontaktiramo i tržišnu inspekciju, pozivajući broj koji je naveden na sajtu Ministarstva trgovine, ali na naše pozive niko nije odgovarao.
Na pitanje da li tržišna inspekcija radi vikendom i tokom verskih i državnih praznika, iz Ministarstva trgovine su naveli da je zvanično radno vreme od 7,30 do 15,30 časova svakog radnog dana, a da se rad u popodnevnim časovima, vikendom i tokom praznika najčešće organizuje zbog, kako se u odgovoru navodi, ,,sprečavanja sive ekonomije i bespravnog rada, kao i kontrole onih vidova povremene prodaje koje se najčešće obavljaju u vreme vikenda i praznika ili kasnim popodnevnim i večernjim satima“.

Iz Ministarstva trgovine takođe dodaju da trenutno jedino Odeljenje tržišne inspekcije u Beogradu obavlja redovne inspekcijske kontrole u večernjim satima zbog velikog prometa koji se obavlja na teritoriji Beograda. Međutim, na pitanje kome građani mogu da prijave uočene nepravilnosti tokom vikenda i državnih praznika, nismo dobili odgovor.

Građani očigledno moraju da čekaju prvi radni dan kako bi inspekciji prijavili neki problem, a do tada, baš kako naši sagovornici sumnjaju, trgovac može da ispravi nepravilnosti, kako ih inspekcija ne bi pronašla. Ovakva praksa stvara niz problema kada je reč o ispravnosti hrane, jer bi inspekcija na eventualne prijave neispravnih namirnica trebalo da reaguje momentalno. Odlaganje inspekcijskog nadzora može da proizvede teške posledice po zdravlje ljudi.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar