Šta kad je cena na kasi veća od cene na rafu?

13

Često se dešava da je proizvod koji ste platili imao jednu cenu na rafu a sasvim drugu na kasi. U takvim slučajevima trgovac je dužan da vam nadoknadi razliku u ceni.

Potrošači nas često pitaju šta treba da urade kada vide da je cena na kasi viša od cene na rafu. Takve greške se najčešće dešavaju u prehrambenim prodavnicama zbog velikog broja artikala i česte promene cena zbog akcija.

Mirjana Kostić iz Beograda je u „Rodi“ nedavno kupila pastu za zube čija akcijska cena je iznosila 92,99 dinara. Tek po povratku iz radnje Mirjana je videla da joj je pasta naplaćena 129,99 dinara što je razlika od nezanemarljivih 37 dinara. Poslala nam je fotografiju paste za zube i računa, a njeno pitanje je bilo da li ima pravo da vrati proizvod trgovcu i traži novac natrag?

U slučaju kada je istaknuta cena na rafu niža u odnosu na onu koja Vam je naplaćena na kasi, trgovac je dužan da vrati razliku.

Po zakonu, trgovac je dužan da prodaju vrši po ceni koja se nalazi istaknuta uz proizvod na rafu ili koju navodi u katalozima, televizijskim reklamama ili nekom drugom obliku oglašavanja.

Ako se, ipak, desi da je cena na kasi veća od cene na rafu potrošač ima pravo na nadoknadu razlike. Proizvod  u tom slučaju, ne treba vraćati, već se treba obratiti poslovođi prodajnog objekta sa zahtevom da vrati razliku. U slučaju da ni tako ne rešite svoj problem možete prijaviti radnju tržišnoj inspekciji.


Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

13 коментара

  • Poštovani,
   za kontrolisanje rada menjačnica je nadležan sektor za menjačke i devizne poslove pri ministarstvu finansija.

 1. Umorni kupac -

  E bas cu da pocnem da primenjujem vas savet, bas me zanima kako ce to proci. Posto mi se cesto desava upravo to, i cena nikad na kasi ne bude niza od one u rafu, nego uvek nekako slucajno ispadne na stetu kupca. Da ne pominjem koje je gubljenje vremena dok svaki put proverim bar-kodove (da li se poklapa onaj na proizvodu i onaj na istaknutoj ceni), pa dok proverim rok trajanja, a na kraju i racun. (A to sa cenama koje su na kasi vece, objasnjenje bude „zaboravili su da skinu akcijsku cenu“ i na tome se zavrsi. Bez pardona. Sve zavisi od dobre volje onog ko stavlja i sklanja cene)

 2. Bezobrazluk je taj sto smo mi duzni da obracamo paznju na sve. Zasto nam se u Evropi takve stvari ne desavaju? Cak se i kusur vraca do poslednjeg centa. A ovde je sve problem. Znaci da neko ne radi svoj posao kako treba. Kao da je pa to neka novina kod nas

 3. Idea je na primer pocela da se ogradjuje do njenih masovnih problema sa cenama, tako sto je istakla da ukoliko cena nije kao sa rafa robu dobijate upola cene.
  Kakav bezobrazluk Idee a jos veci nasih trzisnih inspektora. Meni kao malom marketu iz ulice su pretili zatvaranjem ako nije uredu cena na rafu a Idea moze vec godinama da neregularno posluje.

  Da krivi su radnici koji slazu robu ali su krivi i menadzeri u toj poslovnici.

 4. To je ideja iz IDEAe, 😉 to se prvo desavalo u objektima IDEA a onda kad su kupili RODU poceli su i u ti objektima sa takvim obanama potrosaca. Skoro redovno je takva situacija sa nekim artiklima u RODI u shoping molu Stadion, vise puta sam imao problem, i nisu hteli da mi prodaju po istaknutoj ceni vec samo da vrate novac.
  Ne znam da li kupac ima pravo i da li moze da dobije nazad razliku u ceni jer je prevara vrlo perfidna, naime, niza cena se podmesti pod neki proizvod, ali bar kod je tacan. Ako bi kupac zagledao i trazio cenu po rafu mozda bi je i nasao na osnovu barkoda. Znaci ne radi se o zaostaloj akciji nego o podmestanju cene jeftinijeg artikla ispod nekog skupljeg.

 5. Sta da radim kada prodavac odbija da vrati razliku i kaze da samo cena u njegovom racunaru validna.

  Pozdrav

 6. Значи купим у Земуну а живим у Миријеву и треба да се враћам у Земун због 35 динара ?
  Мислим да се треба одмах обратити инспекцији, па нека их она лепо новчано казни па да видите како ће водити рачуну које цене лепе на рафовима, после нека се правно лице регресира од радника који је био дужан да води рачуну о ценама.

 7. U jednom trgovinskom lancu koji je reklamirao Djokovic, moja majka je htela da kupi neki set za koji je na rafu pisala cena 1500 din. Kada je ona rekla da ne stoji ista cena u rafu i da treba po toj ceni u rafu da plati, kasirka je otisla do to g proizvoda, uzela papiric na kom je stajalo 1500 din i jako drsko ga pocepala pred mojom majkom.

 8. Da li je dozvoljeno slikanje u Rodinim objektima.Čak su me prijavili policiji jer sam glasno protestvovao na upozorenje obezbeđenja u Rodi Valjevo.

 9. Dragoslav -

  Interesantno, sajt Potrosackog savetnika, a ni jednog njihovog komentara, saveta. A, pa da, ipak je ovo Srbija.
  Sto se tice Idea prodavnica , ni u Nisu nije bolja situacija. Konkretno na Bulevaru Nemanjica su 2 i ista je situacija po pitanju trikova sa cenama koje nisu ispod odgovarajuceg artikla, a to je pogotovu gde artikal ima isti naziv ali sa dve ili vise modifikacije, ala paste za zube, maslinova ulja, sapuni iste marke ali razlicite gramaze, a i ja sam imao slican slucaj da je na velikom crvenom bojom pisalo akcija ( konkretno banana) na kojem nije bilo istaknuto do kada traje te na moju reklamaciju jedan od radnika je prisao, potragao taj papir i bezobrazno rekao ,, Gde vidite da je akcija. Cena vam je dole istaknuta“, cena je bila na onom regularnom papiru-formatu za cene ali tek iznad poda, a banane na rafu iznad poda na nekih 1,5m. O problemima sa platnom Super karticom kada ne ukucaju da broj rata, iako naglasim da pazarim u ratama, da ne pricam, te nakon toga po 20-tak dana se dopisujemo mejlom sa filijalom.
  Obavestenje da ako naplate po drugoj ceni, a ne po ceni kako na rafu, kupac ima pravo da artikal kupi po upola ceni, su zakamuflirali portalom za dnevnu stampu na ulazu u sam objekat konkretno objekat Idea u ul. Blagoja Parovica 2 u Nisu. Poceo sam da idem u drugi trg.objekat iako mi nesto dalji, jer mene, a stekao sam utisak i radnike ove prodavnice izbijaju ospice kada me ugledaju.

 10. Isti problem imam svakodnevno u Disovim prodajnim objektima !
  i odgovor je uvek isti, kao nisu stigli da promene cene?
  Zivimo u vremenima gde je tehnologija itekako dostupna, pa situacija u kojoj radnice koje menjaju cene mogu otvorenom vezom preko mobilnog telefona da javljaju LIVE ,Operateru (koji menja cene proizvoda u sistemu) kada su i za koji proizvod zamenile cene (stare za nove), dati vremenski luft od 10 minuta da oni koji su vec kupili proizvod po staroj ceni stignu do kase i plate po starim cenama
  u tom slucaju nikada ne bi bilo problema, jer ni kupci u tom trenutku ne bi uzeli po starim cenama !

 11. Roda u Novom Sadu isto istaknuta cena za 3000 din za neku, a lutku na kasi 4800 din odbili da vrate razliku jedino ako hocu da mi vrate pare. Bio sam sa cerkom pa nisam hteo da je razocaram i platio. Ni „izvinte“ nisu rekli.

Ostavite komentar