Šta nam nude revolving kartice?

0

Besparica je mnoge od nas primorala da tražimo način na koji ćemo da odložimo plaćanje čak i osnovnih stvari. Banke su nam ponudile rešenje u vidu raznih kreditnih kartica, uz pomoć kojih koji možemo da odložimo plaćanje 40, 60, 90, pa čak i 120 dana i to bez kamate! Stara izreka kaže da sve što zvuči suviše dobro, verovatno nije istinito, a to izgleda važi i u ovom slučaju.

Bezkamatne revolving kartice sa kamatom i do 80 procenata [HD, 1280x720].mp4_000169288

Radica Dimitrijević iz Centra za zaštitu i edukaciju finansijskih korisnika pri Narodnoj banci Srbije kaže da:

„U tom slučaju vrlo je važno raspitati se kod banke kakve druge obaveze proizilaze za korisnika korišćenjem takvog proizvoda. Odnosno, korisnik mora biti obavešten o tome koliki su troškovi održavanja računa na osnovu koga je dobijena takva platna kartica.“

Jedna od obaveza koja ide uz korišćenje većine kartica je članarina. U zavisnost od banke i tipa kartice, članarina tokom otplate može da bude i celih 8.500 dinara. Ako Vam je kartica vezana za tekući račun, to verovatno znači i da plaćate mesečno održavanje računa što godišnje može da Vas košta od 1.200 do 4.200 dinara. Osim ova dva troška, postoji i sijaset drugih, a daleko najveći trošak nastaje ako na dan dospeća rate nemate dovoljno novca na računu.

„Ukoliko korisnik zakasni i ne plati svoju obavezu u datom roku njemu će banka računati kamatu, kaznene poene koji nisu nimalo mali, tako će se njegova obaveza uvećavati.“ –  Dodaje Radica Dimitrijević iz NBS.

U posebnom problemu su građani kojima plate kasne, pa kad im rata dospe, na računu nemaju sredstava, a banke im naplate kaznene kamate, koje su često znatno veće od zakonske zatezne kamate. Po pisanju Novosti, šest banka je za kašnjenje naplaćivalo kamatu od oko 60%, a jedna od gotovo 80%.

Bezkamatne revolving kartice sa kamatom i do 80 procenata [HD, 1280x720].mp4_000086140

Pored beskamatnih kartica banke nam nude i revolving kartice. Pomoću ovih kartica možemo da platimo samo 3 ili 5% našeg duga ili željenog proizvoda, a ostatak tokom naredna 52 meseca ili više. Ovo bi bilo odlično, kada pojedine banke ne bi naplaćivale kamate od bezmalo 40% za ovakvu uslugu.

Šta ovo znači vidi se iz činjenice da proizvod čija je cena 100.000 dinara, a koji je plaćen revolving karticom, na kraju može da Vas košta 146.000 dinara i to ako niste kasnili i ako se ne računaju članarine i ostale nadoknade.

Kod korišćenja revolving kartica bitno je znati da je, po pravilu, skuplje koristiti kartice sa kojima otplaćujete samo 3% duga, nego one sa kojima izmirite 5 ili 10% duga, čak i kad Vam izgleda da je kamata na karticu sa otplatom od 3% niža.

Kada se odlučujete da li želite da kupite, recimo, neki uređaj pomoću revolving kartice ili potrošačkog kredita, korisno je znati da je, prema podacima Narodne banke i u vašem slučaju verovatno najskuplje koristiti kartice.

„Što se tiče gotovinskih kredita i kretanja kamata na našem tržištu u poslednjem kvartalu posle godine zavisno da li je kredit podignut u evrima, odnosno indeksiran u stranoj valuti ili dinarima ta kamatna stopa se kreće od 10% do 18%, odnosno 15% do 27% za dinarske gotovinske kredite. A što se tiče kreditnih kartica, ta kamatna stopa je od 19% do 31%.“ – Zaključuje Radica Dimitrijević iz NBS.

Ipak, ne treba izbegavati posedovanje kartica, jer nam one nude i niz pogodnosti, među kojima je i kupovina robe putem interneta. Potrebno je samo da se dobro raspitate koje su koristi i koji troškovi korišćenja kartica.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

 

Podelite

Ostavite komentar