Stan prodat pre devet godina, a računi za struju i dalje stižu

4

Slađana Janjić iz Beograda doživela je neprijatno iznenađenje kada je saznala da duguje oko 115.000 dinara za električnu energiju utrošenu u stanu koji je prodala još 2005. godine. Problem je nastao zato što nije odjavila brojilo nakon što je stan prodala, a novi vlasnik nije sebe prijavio. Elektrodistribucija Beograd je stoga Slađanu i dalje zaduživala za utrošenu električnu energiju. Slađana je prilikom posete EDB-u saznala da je novi vlasnik struju koristio, ali je očigledno nije plaćao.

 

 

„Kada sam se obratila šalterskom radniku da se to prebaci na ime sadašnjeg vlasnika, gospodin mi je rekao da to mogu da uradim samo ukoliko platim!“, rekla nam je Slađana kada smo je posetili u njenom domu u beogradskom naselju Kumodraž.

Šalterski radnik je imao i savet za Slađanu kako da povrati novac za struju od novog vlasnika stana: „Da platim to i da odem da tužim osobu koja je kupila taj stan i devet godina nije isplaćivala svoje obaveze“, dodala je Slađana.

Važeći propisi zaista propisuju obavezu potrošača električne energije da u roku od 15 dana obavesti distribuciju o promeni vlasništva stana. Očigledno je međutim, da neki sugrađani o toj obavezi nisu obavešteni.

Pretražili smo internet prezentacije Elektroprivrede Srbije, Elektrodistribucije Beograd i EPS Snabdevanja, ali obaveštenja o ovoj obavezi nismo našli. Portparolka EDB-a, Sandra Alagić, nam je rekla da je obaveza prijave postojala i 2005. godine, kada je Slađana prodala stan. Gospođa Alagić međutim ne smatra da isporučilac električne energije ima obavezu obaveštavanja potrošača o neophodnoj odjavi brojila prilikom otuđenja stana.

„Ne, to nije naša dužnost da ih obavestimo, jer mi ne znamo ko je izvršio prodaju, a ko je izvršio prijavu. Tek kada se neko pojavi na šalteru sa kupoprodajnim ugovorom mi možemo da znamo da li je uradio prijavu ili odjavu. Prijava ili odjava mogu da se urade istovremeno, uz prisustvo i starog i novog vlasnika, a to može i svako od njih posebno da uradi, uz predaju kupoprodajnog ugovora “

Pored činjenice da ima veliki dug Slađani su radnici EDB-a saopštili još jednu neprijatnu novost.

„Dobila sam podatak da sam predata sudskom izvršitelju, na šta sam ja rekla – kako to da nisam ni na koji način obaveštena da sam predata sudskom izvršitelju. Uz molbu da dobijem ime i prezime, dobila sam – podatak da se radi o gospodinu Mihailu Dragoviću, čiji sam broj mobilnog telefona dobila , i kog sam pokušala da kontaktiram ali nisam uspela.“, rekla nam je Slađana.

I mi smo pokušali da stupimo u kontakt sa izvršiteljem, ali on nije bio raspoložen za razgovor. Slađana ga je posetila lično i uložila prigovor na zaključak o izvršenju. Da to nije učinila, plata bi joj u relativno kratkom roku bila opterećena administrativnom zabranom. Novim propisima je omogućeno da komunalna preduzeća i EPS snabdevanje, mogu da naplate svoja potraživanja bez obraćanja sudu, uz pomoć izvršitelja. To ipak, kako tvrdi advokatica Snežana Dunjić, ne znači da građani ne mogu da ospore ta potraživanja.

„Sva zainteresovana lica protiv kojih je taj zaključak faktički usmeren mogu podneti prigovor sudu u kome će obrazložiti svoje razloge iz kojih smatraju da im obaveza, koja im je tim zaključkom stavljena na teret, ne pripada.“, obavestila nas je advokatica Dunjić.

Za pomoć u ovakvim i sličnim situacijama, građani mogu pre svega da se obrate udruženjima za zaštitu potrošača koje finansira država. U tim udruženjima su angažovani pravnici i advokati koji su dužni da im pruže pomoć.

Konkretan slučaj u kojem se našla Slađana zaista je komplikovan. Stan je prodala izvesnom Igoru koji ga je zatim ponovo prodao. Slađana je kontaktirala i sadašnjeg vlasnika stana koji uprkos obećanju nije izmirio obaveze prema EPS-u. Inače Slađana živi u dvorišnoj kući pored trospratne zgrade u kojoj se nalazi njen bivši stan. Dakle, dugovanja su nastala između najbližih komšija.

Rešavanje konkretnog slučaja otežava i poslovna politika EPS-a.

U praksi se dešava da Elektrodistribucija, ukoliko postoji bilo kakav neizmireni dug pre podnetog zahteva za izmenu vlasnika električnog brojila, traži i uslovljava da se plati raniji dug, a tek onda prihvata da se promeni vlasnik električnog brojila.“, dodala je advokatica Dunjić.

Upravo je tako i u Slađaninom slučaju. EPS njoj ne dozvoljava da odjavi brojilo, iako je uz svoj zahtev priložila ugovor o kupoprodaji koji je overen u sudu. Slađana je revoltirana jer ne može da shvati zašto EPS, uprkos dokazima, ne želi da konstatuje: „Da ovo nije moj stan, da to brojilo nije moje brojilo, i da ta potrošnja nije moje dugovanje.“.

Smatramo da bi u ovakvim situacijama EPS trebalo da promeni svoju poslovnu politiku i prestane da zadužuje stare vlasnike. Naravno, samo u slučaju da je promena vlasništva na stanu nesporna, kao što je to kod Slađane.

Posle emitovanja našeg priloga na televizji novi vlasnik stana kome je gospođa Slađana Janjić prodala stan je izmirio svoje obaveze prema EPS-u i preneo vlasništvo strujomera na sebe čime je rešen problem gospođe Janjić bez dugog i skupog sudskog procesa.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

4 коментара

 1. 30-05-2018 dobio sam rešenje javnog izvršitelja da u roku od 8 dana izmirim dugovanje za struju za period novembar 2016. – januar 2018. Dug se odnosio na stan koji sam prodao putem notara 11. oktobra 2016. Sve opomene koje je EPS slala, odlazile su na adresu novog vlasnika. (znači da me nisu obavestili)
  Prodajom stana i iseljenjem iz nekretnine, odmah sam potpisao novi ugovor sa EPS za objekat na novoj adresi i tražio da se promeni ugovor na ime vlasnika objekta koji sam prodao. Važeći propisi propisuju obavezu potrošača električne energije da u roku od 15 dana obavesti distribuciju o promeni vlasništva stana. Odgovor nadležnih iz EPS je bio da je ne mogu da promenim vlasnika nego da on to mora da uradi, bez obzira što je račun tada bio na nuli.
  Novi vlasnik do danas nije sebe prijavio. Ja sam nakon prijema rešenja izvršitelja 30 maja 2018. posetio nadležnu službu EPS i saznao da novi vlasnik struju koristi i dalje, ali je ne plaća. EPS je nakon moje posete to brojilo prvo iskopčao sa mreže uz upozorenje, a nakon određenog perioda i skinuo. Sada je EPS ušao u parnicu sa mnom. Ne znam šta da radim?

  • Nenad Bumbić -

   Tužite osobu kojoj ste prodali stan, ako ne želi da preuzme dug. Ukoliko Vam treba besplatna pravna pomoć – advokat javite nam se.

 2. Marko Grujic -

  Ista stvar. Ovo definitivno nije normalno stanje u drustvu, a samim tim I politika koju vodi EPS. Prodali smo stan jos 2003. godine I sada nam stizu resenja od uterivaca dugova ( izvrsitelja ) da smo duzni za racune za struju od sredine 2019.godine. Ne mogu da verujem da ovako nesto moze da prodje skorojevicima koji su se negde informisali da ne moraju da placaju struju ako brojilo nije na njihov imenu! Zar nije normalan sled poteza ka vrlo efikasnom I brzom resenju da EPS odjavi brojilo sa starog vlasnika ( uz naravno dokaz o izvrsenoj kupoprodaji ), da potrazi potrazivanja od novog vlasnika I ako se to ne dogodi u nekom kratkom period da ga iskljuci sa mreze uz tuzbu sudu! Stvar je vrlo jednostavna, ali Srbija brale, zasto bi bilo jednostavno kada mora da bude komplikovano!
  Ako neko zna bilo kakvo resenje bio bih mu zahvalan.

Ostavite komentar