Vaša kuća, javna SBB UniFi mreža

5

SBB je započeo reklamnu kampanju u kojoj ističe da njihovi korisnici mogu besplatno da koriste bežični internet na preko 100.000 lokacija u Srbiji i regionu putem njihove UniFi mreže.

SBB je uspeo da uspostavi mrežu na tolikom broju lokacija tako što je počeo da emituje signal svoje bežične mreže uz pomoć uređaja koji se nalaze u kućama njihovih korisnika.

Bežični uređaji koje korisnici imaju u svojim domovima emitovaće dva odvojena signala. Jedan će biti rezervisan samo za korisnika, a drugi signal će biti javno dostupan.

SBB Unifi.wmv_000047744

Taj drugi signal je uključen bez izričite saglasnosti korisnika, pa se postavlja pitanje da li je to u skladu sa zakonom.

Pitanje je i da li će neko moći da pristupi Vašem računaru bez vašeg odobrenja preko javne mreže koju emituje uređaj u vašem domu..

U Sjedinjenim Državama su već pokrenute kolektivne tužbe protiv Comcasta koji je na isti način počeo da koristi uređaje svojih korisnika za uspostavljanje javno dostupne mreže.

Više o prednostima i potencijalnim opasnostima za korisnike nove SBB-ove usluge moći ćete da saznate u emisiji Potrošački savetnik, koja će se, u okviru Teme dana emitovati 3. novembra između 12 i 13 sati na programu radia Beograd 202.

SBB Unifi.wmv_000008058

Podelite

5 коментара

 1. Ovo je katastrofa. Sramota da sbb ovako krsi pravila i yloupotrebljava svoje korisnike.
  Licno sam mnogo ogorcen i cim mi istekne ugovor (2-3 meseca ) vracam opremu i necu vise da budem njihov korisnik.

 2. Немања -

  Колико ја знам у САД-у уколико неко почини неки злочин путем ваше wifi мреже ви сте одговорни, тако да је и то лоша страна овакве услуге.

 3. Pingback: Vaša kuća, javna SBB UniFi mreža | NisCaffe

 4. SBB su najveći lopovi, ne daj bože nikome. Koga god znam neće koristiti njihove usluge. Svi bivši potrošači treba da šire istu poruku dok se ne ugase.

 5. Od 1. januara 2016. godine, cena mesečnog održavanja kablovske televizije u Beogradu je 1245 dinara.
  Ovo je obaveštenje o povećanju cene usluge za 109 dinara mesečno. Šta je povećano u troškovima SBB u odnusu na decembar 2015. godine nije objavljeno. Jedino ako su povećali svoje plate za 10%. Kako to prolazi kod nadležnih koji odobravaju nije nikome jasno.

Ostavite komentar