Zašto hitna popravka cevi može da se odlaže mesecima?

1

Stanari pet zgrada u Beogradskom naselju Cerak su mesecima čekali da neko popravi cev koja ih snabdeva toplom vodom jer komunalna preduzeća nisu mogla da se dogovore ko treba da otkloni kvar. Gradska preduzeća nisu ni imala motivaciju da otklone kvar brzo jer stanari moraju da plate svu vodu koja je iscurela. Predsednik skupštine stanara jedne od zgrada Veljko Filipović kaže da su za problem saznali tek kad su dobili dopis od vodovoda u kojem je navedeno da je potrošnja tople vode u njihovim zgradama povećana za oko 15 kubika dnevno.

https://youtu.be/QCuySVEDTlE

Veljko kaže da je otišao da prijavi kvar, ali se, kako kaže, odmah javio problem ko je nadležan za taj problem.

Veljko Filipović se žali:

,,Zvali smo toplanu, rekli su da nije njihovo, hitne intervencije, rekli su da nije njihovo. Otišli smo u stambeno, oni su rekli da nije njihovo i pitali smo pa gde da se obratimo. Oni su rekli idite u komunalnu inspekciju čukarica. Mi smo otišli u komunalnu inspekciju čukarice oni su rekli da nije njihova nadležnost, idite u komunalnu inspekciju grada beograda, oni su rekli da prijavimo to preko beokom servisa“.

Topla Voda Cerak.wmv_000084428

Kako Veljko kaže nakon njihove prijave radnici firme ,,Rastošnica“, koju je angažovalo preduzeće ,,Gradsko stambeno“, došli su, raskopali cev i utvrdili da je pukla na nekoliko mesta, ali kako on tvrdi samo su otkopali cevi, došli do ploča, digli par ploča i ništa drugo nisu radili.

Veljko navodi da su stanari mogli mesecima svakodnevno da gledaju kako oko 15 kubika tople vode otiče u zemlju i da niko ništa nije preduzimao iako kvar uopšte nije mali. Naime kroz dotrajalu cev se snabdeva više zgrada:

,,Ta cev ide napaja toplu vodu iz zgrade 36 i ona napaja 36, 38, 40, 29, 31, pet zgrada napaja gde ima 263 stanovnika“.- Navodi Veljko Filipović

Računi za vodu su, kako Veljko objašnjava, već više meseci značajno veći nego ranije. Kako Filipović tvrdi, u zavisnosti od broja članova u domaćinstvu račun je uvećan:

,,Na primer, gde ima dva člana oko dve hiljade, gde ima 4 člana oko 7 hiljada“.

Budući da cev snabdeva zgrade toplom vodom iz podstanice u nadležnosti toplane, pitali smo Beogradske elektrane da li su dužni da otklone kvar na cevi. Iz ovog preduzeća su nam odgovorili sledeće:

„Beogradske elektrane nisu nadležne niti za vodovodnu cev koja ulazi u toplotnu predajnu stanicu, niti za unutrašnje vodovodne instalacije (u zgradi) već samo za ispravan rad toplotne predajne stanice u kojoj se vrši razmena toplote (zagrevanje vodovodske vode)“.

Topla Voda Cerak.wmv_000025492

Iz preduzeća ,,Gradsko stambeno“, pak, tvrde da se rešavanje problema napukle cevi odužio upravo zbog nejasnih nadležnosti. Te nam je odgovoreno sledeće:

,,U ovom slučaju nije bilo lako utvrditi da li je problem u nadležnosti našeg preduzeća ili JKP „Beogradske elektrane“,
pa je 7.10.2015. na terenu bio i komunalni inspektor. Problem je dodatno
otežavala činjenica da postoji podstanica za toplu vodu koju bi iz JKP
„Beogradske elektrane“ morali zatvoriti kako bi se potrebni radovi, odnosno,
defektaža zajedničkih instalacija tople vode, mogla obaviti.“

Posle višemesečnog natezanja ko je nadležan da otkloni kvar Gradsko stambeno je izvršilo popravku cevi. Kao pozitivnu stvar iz ovog preduzeća ističu da stanari neće morati da dodatno plaćaju popravku jer je to pokriveno nadoknadom koju redovno mesečno uplaćuju na ime održavanja zgrade ,,Gradskom stambenom“.

Ipak ostaje pitanje od koga stanari mogu da naplate odštetu zbog toga što su tri meseca plaćali visoke račune čekajući da se komunalna preduzeća dogovore oko nadležnosti. Nadležni u Gradskom stambenom i Beogradskim elektranama ističu oni nisu nadležni za obračun utrošene vode i napominju da je logično dase za sve reklamacije koje su u vezi sa potrošnjom vode i njenim plaćanjem stanari se mogu obratiti JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

Sa druge strane logično je i da Vodovod ne može da umanji račun stanarima jer je voda zaista iscurela iz cevi koje oni nisu dužni da održavaju. Problem u gotovo svim našim gradovima je to što ne postoji gradska služba koja suštinski koordiniše rad komunalnih preduzeća i koja može brzo i efikasno da izda nalog da se kvar otkloni. Gradovi su svoja preduzeća zaštitili i propisima u kojima nije nedvosmisleno navedeno u kom roku kvar mora da se otkloni, ali je zato jasno napisano da građani trebaju da plate vodu koja je iscurela. Ovim lokalne vlasti znatno umanjuju mogućnost građanima da odštetu dobiju na sudu.

Stanari su se obratili Vodovodu sa zahtevom da im umanji račune jer oni nisu krivi što komunalna preduzeća nisu mogla da se dogovore koje je nadležan za otklanjanje kvara. U nekoj od narednih emisija obavestićemo Vas da li im je zahtev uvažen.

 

 

 

 

 

 

Podelite

1 коментар

  1. Ta firma Rastošnica je jedna takva prevarantska firma da ja nemam reči. Skoro su kod nas menjali ventile na vertikalama zgrade, i posle toga je pritisak vode pao do te mere da je neupotrebljiv. Njihov odgovor je bio da je to zbog kamenca koji svaki stanar mora sam da reši, po ceni od, prava sitnica, 3000 dinara po intervenciji. Kada sam ja doveo svog majstora, kada je otišao da zatvori vodu, utvrdio je da voda curi na ventilima. Posle njegove intervencije čišćenja kamenca, zamene glavnog ventila u mom stanu, problem je i dalje ostao isti, jer se pretpostavlja da je negde sama cev zapušena. I tako, mi se ne kupamo već nedelju dana, smrdimo ko kolera, i to je sve ok, jer to tako izgleda funkcioniše u Srbiji.

Ostavite komentar