Čekom za odloženo plaćanje plaćate bez odlaganja

0

Trgovci privlače kupce tako što im nude da robu plate odloženo čekom za 180 pa čak i 366 dana. Ova praksa postoji iako po Zakonu o čeku, ček nije sredstvo odloženog plaćanja i banka ima pravo da pusti ček u trenutku kad ga dobije bez obzira na datum napisan na čeku.  

Đurađ Pantić je želeo da iskoristi takvu mogućnost pri kupovini u Amanu, pa je robu platio čekovima, a jedan od njih je realizovan dva meseca pre dogovorenog datuma. Zbog toga je njegov račun ušao u nedozvoljeni minus i morao je da plati zateznu kamatu.

„Obratio sam se Amanu i banci pismenim putem. Aman me je uljudno obavestio o svim razlozima koji su do toga doveli i ja sam shvatio da to preduzeće nije krivo što sam ja doveden u tu situaciju.“, objašnjava Đurađ.

Aman je uz odgovor pružio i „dokaze“ iz kojih se vidi da su čekovi „navodno“ poslati na naplatu u dogovorenom roku. Sa druge strane, Poštanska štedionica nije bila poslovna prema svom klijentu.

„Sačekao sam ne 15 dana koliko sam im ostavio rok da mi odgovore zašto je do toga došlo, već više od mesec i po dana sada od kad oni nisu našli za shodno da mene na bilo koji način obaveste šta je došlo do ovog stanja.“,  ističe naš sagovornik i dodaje:

Ček

„Takođe ja sam se zbog ovog slučaja obratio i Narodnoj banci Srbije. Nadam se da će ona preuzeti odgovarajuće korake prema mojoj banci Poštanskoj štedionici.“

Iz Narodne banke je Đurađu stigao odgovor koji nije očekivao.

„Zakonom o čeku propisano je da se ček plaća po viđenju, što znači da ček nije zakonsko sredstvo za odloženo plaćanje, iako pojedini trgovinski lanci odlažu naplatu čekova koje primaju od kupaca. Banka može da primi, odnosno naplati ček pre ili posle datuma koji je naveden kao datum dospeća. Rok za realizaciju čeka ne postoji i banke imaju pravo naplate ček u bilo kom trenutku.“

Ovo znači da datum koji napišete na čeku ne utiče na to kad banka može da skine novac sa vašeg računa. Ček je suštinski isto što i gotov novac. Đurađ nikad nije dobio odgovor od banke, ali je na narednom izveštaju o stanju na tekućem računu video da mu je Poštanska štedionica izašla u susret.

NBS

„Utvrdio sam da su izvršili storniranje tih knjiženja koja su bila prevremena i zbog kojih sam ja otišao u nedozvoljeni minus i ta knjiženja su izvršili na one datume koji su pisali na čeku. Oni to, ja sam svestan nisu bili dužni da urade, ali su to uradili, uvažili su moje razloge.“, objašnjava Đurađ.

Ovo nije jedini slučaj u kom su se potrošači žalili da je ček naplaćen prevremeno. Ček treba doživljavati kao zamenu za gotovinu. Kad lopovi ukradu čekove kao što se to desilo Peri Preočanin njihov vlasnik mora banci da nadoknadi vrednost tih čekova. Ovo važi i kad vlasnik čekova prijavi banci krađu pre nego što ih lopov pusti. Čak iako je na čeku falsifikovan potpis vlasnika banka donosiocu čeka mora da isplati iznos napisan na njemu. Kod nas je trenutno jedini zakoniti način plaćanja na odloženo kreditna kartica.

Podelite

Ostavite komentar