Kako kablovski operateri ratuju preko leđa korisnika?

1

Vlasnici kablovskih mreža pokušavaju da privuku korisnike uvođenjem ekskluzivnih sopstvenih TV programa kao što su SportKlub, Arena sport, Nova S i drugi. Do problema dolazi zbog toga što Telekom SBB-u ne dozvoljava da u svom kablovskom sistemu emituje Telekomove sportske programe Arena Sport i obrnuto, SBB ne dozvoljava Telekomu da svojim pretplatnicima reemituje SBB-ove SportKlub programe.

Selimir Vasojević se našao usred rata ova dva operatera, mada je mislio da sa tim nema ništa jer je bio pretplatnik IKOM-a. Do problema je došlo kada je SBB preuzeo IKOM, a zatim ukinuo Telekomove kanale. Selimira je posebno pogodilo to što je ostao bez svojih omiljenih kanala.

Ali Arenu 1 što su ukinuli, a oni prenose sve utakmice, ligu šampiona, ligu Evrope, naše prvenstvo, tenis i sada ništa od toga nemamo, ni deca da gledaju, ni mi. Pa evo ja bih im platio da vrate Arenu i da je plaćam posebno.

Pitali smo Selimira zašto ne otkaže uslugu.

Ne može, zato što je instalacija njihova. Kompletno ovo naselje je njihovo.

Selimir kao i mnogi građani zapravo ne može da bira čiju će kablovsku televiziju koristiti.

Zanimljivo je da Selimir smatra da bi sve bilo u redu da ga je SBB na vreme obavestio o predstojećim promenama.

Verovali ili ne, SBB, kao i svi drugi operateri, zaista obaveštava korisnike o izmenama i to čak 30 dana pre nego što se dogode.

Zakonom o elektronskim komunikacijama određeno je da je.

Operator dužan da pretplatnika, najmanje mesec dana unapred, obavesti na pogodan način o nameri jednostrane izmene uslova ugovora, kao i pravu pretplatnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen.

Problem je u tome što operateri zloupotrebljavaju zakonsku definiciju koja kaže da su dužni da pretplatnika obaveste na pogodan način. SBB  zaista obaveštava  svoje korisnike o izmenama, ali na takav način da većina korisnika ne vidi to obaveštenje, jer SBB to čini pre svega preko svog sajta.

Mi zaista verujemo da je Selimir bio „obavešten“ u skladu sa zakonom iako on uporno tvrdi suprotno.

Što je još najgore, oni su povisili pretplatu, bez obaveštenja, bez išta. Kaže to je naše pravo, zadržavamo pravo prema ugovoru. 

O ovom problemu je bilo reči i tokom razgovora o pristupanju Srbije EU.

Stav Evropske komisije je da obaveštavanje potrošača putem Internet stranice o promeni cene i opštih uslova ugovora nije dovoljno. Potrošač nije u obavezi da proverava svakodnevne promene, ukoliko postoje, putem Internet stranice, već je trgovac u obavezi da potrošača obavesti o važnim promenama kao što su promena cene i opštih uslova ugovora.

Uprkos stavu Evropske komisije kod nas se još uvek ništa nije promenilo. Po našim propisima trebalo bi svakodnevno da proveravamo sajtove svih operatera čije usluge koristimo da bismo videli da li su menjali uslove. Naravno, vlasnici kablovskih mreža na svojim sajtovima obaveštenja postavljaju tako da ona „baš i ne upadaju u oči“.

Većina nas postane svesna promena tek u trenutku kada se one dese ili kada dobijemo prvi uvećani račun, a tada je već istekao rok u kojem možemo da raskinemo ugovor.

Zbog toga se udruženja potrošača zalažu za to da potrošači imaju pravo da raskinu ugovor u roku od 30 dana od dana kada prime prvi račun nakon izmene opštih uslova.

Ako se to ne desi, za više od 99% korisnika, pravo na raskid ugovora usled izmene uslova biće samo prazno slovo na papiru.

Podelite

1 коментар

  1. Dosta godina sa korisnik usluga Orion telekoma, TV, internet i fiksni telefon i godinama imam probleme tehnicke prirode, bas cesto.Konacno sam odlucila da raskinem ugovor sa njima i to mesec dana pre isteka ugovora. Ugovor mi istice 20.07. o.g. a ja bih da ga raskinem 20.06. Traze mi da platim ceo mesec i ako bih da 20.06.promenim operatera i ako sam ih pismeno obavestila. Da li su u pravu da mi naplate ceo mesec punu cenu,

    pozdra i hvala 18.06.2020.

Ostavite komentar