Čizme su samo za suvo vreme

1

Svaka peta žalba potrošača u Srbiji odnosi se na obuću. Najveći broj žali dobijemo u periodu između početka hladnog i vlažnog vremena i nove godine, baš kada se obuća kupuje da bi nama i našoj deci noge bile suve tokom zime. Kupci se žale da im trgovci odbijaju reklamacije zimske obuće uz veoma kreativne odgovore kao što je naprimer: „Čizme za zimsko vreme su pravljene da se koriste samo tokom suvog vremena“. Takvo iskustvo je imala i Olivera Dogandžić Đoković kojoj je odbijena reklamacija za čizme za koje se ispostavilo da nisu namenje za vlažno vreme.

Kako Olivera Dogandžić Đoković kaže:„Cipele smo kupili jer smo hteli da se zaštitimo od vode i da nam noge budu suve“. Olivera tvrdi da je prodavcima tačko rekla kakva joj je obuća potrebna. Ona dodaje:„Od prodavca smo tražili isključivo obuću koja je vodootporna i ovo su nam prodavci preporučili“.

Olivera je bila sigurna da je za svoje dete kupila pravu obuću ne samo zbog kako tvrdi preporuke prodavca već i izgleda obuće kao i raznog reklamnog materijala proizvođača koji govori o karakteristikama obuće i materijala koji je korišćen u njenoj izradi. Na primer, na samoj obući se nalazi prikačena etiketa na kojoj piše da je pri izradi korišćena originalna zaštitna membrana Gritex, proizvođač tvrdi i da struktura membrane obezbeđuje veću zaštitu od vode i hladnoće, a na taj način obezbeđuje da su vam noge tople čak i tokom najhladnijih i najvlažnijih dana. Međutim Oliverin sin je ubrzo nakon kupovine obavestio da njegova obuća ne poseduje svojstva koja su ispisana na etiketi.

Kada je prva kiša pala noge su bile mokre. Olivera je smatrala da neće imati probleme prilikom zamene obuće pa je otišla do prodavnice u kojoj su je obavestili da oni ne odlučuju o reklamaciji već da obuću šalju Jugoinspektu, kompaniji koja ima akreditovanu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta obuće što je neophodno da bi se donela stručna procena da li je reklamacija opravdana ili ne. Iz Jugoinspekta je brzo stigao odgovor koji je Oliveru iznenadio.

cizme

„Zato što je to po njima obuća koja je za suvo vreme“. – Navela je Olivera Dogandžić Đoković.

Da li se Vama čini da je obuća koju je Olivera kupila svom sinu samo za suvo vreme, i da li bi ste Vi pomislili da je obuća samo za suvo vreme ako na njenoj etiketi piše da membrana koja je ugrađena u nju obezbeđuje veću zaštitu od vode i hladnoće, a na taj način obezbeđuje da su Vam noge tople čak i tokom najhladnijih i najvlažnijih dana.

Etiketa sa kojom se prodaju čizme u kojoj se navodi da je obuća vodootporna

Etiketa sa kojom se prodaju čizme u kojoj se obmanjujuće navodi da je obuća vodootporna

Lazar Ilić iz Jugoinspekta nam je objasnio kako korišćenjem raznih tačno odmerenih fraza marketing stručnjaci i pravnici proizvođača uspevaju da nas kupce navedu da donesemo pogrešne zaključke o osobinama obuće. Lazar Ilić tvrdi sledeće:

„Može da se desi da su naveli da je koža vodootporna, ali samo je deo obuće koji je od kože vodootporan dok cela obuća nije. Tako se deklariše i tkanina, ali se opet samo misli na nju kao deo obuće a ne na celu čizmu. Jedino u slučaju kada piše waterproof ili water resistant(vodootporno) ta obuća je namenjena za vlažno vreme, to jest kišu.“

Stručno mišljenje Jugoinspekta u kome se navodi da se reklamacija odbija jer su čizme namenjene za suvo vreme

Stručno mišljenje Jugoinspekta u kome se navodi da se reklamacija odbija jer su čizme namenjene za suvo vreme

Upravo to je i problem u Oliverinom slučaju jer na etiketi stoji da struktura Gritex membrana pruža veću zaštitu od vode i hladnoće. Dakle, ne piše da je obuća vodootporna već da je Gritex membrana kojom je obložena pruža veću zaštitu, a koliko je ta zaštita veća nije nigde definisano. Kako kupci ne bi bili žrtve ovakvih marketinških formulacija Lazar Ilić je dao par preporuka:

„Za hladno i kišovito vreme koje je sada preporučio bih da potrošači gledaju obuću gde na deklaraciji piše da je obuća za kišu, ne postoji obuća za sneg i vlažne uslove već mora konkretno pisati da je obuća za kišu. Takođe treba birati cipele i čizme na kojima stoji waterproof ili water resistant(vodootporna), svi drugi natpisi Vas mogu dovesti u zabludu.“ – Naveo je Lazar Ilić iz Jugoinspekta

Kako nam je Olivera rekla, i ona nas je pre nego što nas je nazvala videla na kutiji natpisi na osnovu kog je trebala da zna da je obuća za suvo vreme.„Na kutiji postoji jedna izuzetno mala deklaracija na kojoj je napisano da je u pitanju obuća za suvo vreme.“ –Izjavila je Olivera Dogandžić Đoković

Deklaracija čizama koja navodi da se radi o obući za suvo vreme bez obzira što se radi o čizmama koje svojim izgledom odaju utisak da im je namenai za kišno vreme

Deklaracija čizama koja navodi da je u pitanju obuća za suvo vreme bez obzira što se radi o čizmama koje svojim izgledom odaju utisak da su namenjene za kišno vreme

Olivera je zbog postojanja te male deklaracije bila svesna da njenim pojavljivanjem u našoj emisiji neće naterati kupca da joj vrati novac ili da joj zameni čizme. Ona je kako tvrdi želela da upozori druge potrošače da ne veruju na reč prodavcima jer njoj nije ni palo na pamet da proverava deklaraciju zbog samog nastupa prodavca za kojeg kaže sledeće:

„Prodavac je toliko bio ubedljiv i toliko je insistirao da se te čizme kupe jer su vodootporne, mada se na kraju pokazalo da ipak nisu vodootporne.“

Bez obzira na to koliko je prodavac ubedljiv u svojim tvrdnjama ili obuća izgleda da je napravljena za kišu jasno je da pre kupovine moramo da pogledamo deklaraciju, i ako ona ne sadrži jasnu napomenu da je obuća namenjena kišnom vremenu takvu obuću ne treba kupovati.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

  1. Jednostavno: Ne koristiti usluge agencija. Ja sam se u Argus uverio pre 10 godina kada su odbili da posetimo Troju iako je u aranzmanu stojalo da cemo na putu do letovalista u Turskoj svratiti u Troju na kratak oblizak. Rekli su samo „nemamo vremena sada“. Nikad vise sa njima posle toga niti sa bilo kojom agencijom. Sve radim u sopstvenom aranzmanu, a te lopove i prevarante iz agencija treba izbegavati.

Ostavite komentar