Da li će Evropska unija zabraniti prodaju elektronskih cigareta?

0

Baš kada su pušači pomislili da je pronađen bezbolan način za odvikavanje od nikotina, Evropska unija je donela novu direktivu koja bi trebalo da reguliše promet svih duvanskih proizvoda na tržištu. Iako proizvođači elektronskih cigareta tvrde da njihov proizvod ne šteti okolini niti korisniku, dokaza za takve tvrdnje nema jer, prema rečima evropskih zvaničnika, posledice korišćenja uređaja nikada nisu ozbiljnije istražene.

Elektronske cigarete, kao relativno nov proizvod, našle su put do potrošača preko atraktivnih reklama, nepotpunih deklaracija i aromatičnih ukusa. Iako su zabranjene u Australiji i Kanadi, bojazni da će one nestati i sa evropskog tržišta za sada nema.

„Suprotno onome što pojedine organizacije, naročito one koje su povezene s industrijom duvana, pokušavaju da predstave, nova direktiva ne sprečava niti zabranjuje pušenje ili upotrebu elektronskih cigareta. Ona ih samo reguliše“, kaže komesar EU za zdravstvo Tonio Borg.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Linda McAvan smatra da je mnogo toga rečeno o elektronskim cigaretama i da su ljudi uplašeni da će one nestati s tržišta.

„Evropski parlament je glasao da elektronske cigarete ostanu na tržištu kao potrošački proizvod“, kaže zastupnica u Evropskom parlamentu Linda McAvan.

Prema procenama u Evropi, elektronske cigarete koristi sedam miliona ljudi. Dozvoljena koncentracija nikotina u njima ograničena je na 20 mililitara, a katrana na dva mililitra. Do sada su elektronske cigarete tretirane kao medicinski proizvod, namenjen za odvikavanje od pušenja. Ukoliko zadrže ovu funkciju, moraće to i da dokažu. U naredne dve godine očekuju se izveštaji o tome da li su i ako jesu, koliko, cigarete koje simuliraju pušenje, u vidu vodene pare, zaista štetne po zdravlje.

„Kompanije će morati da donesu odluku koju licencu žele, da li će elektronsku cigaretu prodavati samo kao potrošački proizvod ili žele medicinsku licencu, posle čega bi mogle da na svoj proizvod stave „ za medicinske svrhe“. Ta odluka je na kompanijama“, objašnjava zastupnica McAvan. Ona dodaje da, sa stanovišta potrošača, osobe koja kupuje elektronsku cigaretu, neće biti većih promena, osim što će potrošač sada znati da je proizvod koji koristi testiran i bezbedan. Elektronske cigarete trenutno nisu regulisane.

Dogovor o kontroli ovog primamljivog proizvoda, kako za pušače, tako i za nepušače, naročito one mlađe, postignut je nakon što su vlade i Evropski parlament rešili spor o tome do koje mere treba regulisati rastuće tržište elektronskih cigareta. Pojedini analitičari očekuju da će ono za deset godina nadmašiti tržište duvanskih cigareta, koje trenutno vredi 700 milijardi dolara.

„Amerikanci imaju manje pušača od Evropljana. Brazilci imaju manje pušača od svih, svega 15 odsto. U Evropskoj uniji iznosi 28 odsto, a u pojedinim zemljama, zabeležen je rast broja dece koja puše, čak 40 odsto u Grčkoj. To je upozoravajući trend“, smatra zastupnica u Evropskom parlamentu. Ona kaže da starije generacije prestaju da puše, zbog čega su kompanije u potrazi za uređajima atraktivnog izgleda, pakovanjima u obliku ruževa za usne, pink cigaretama, cvetovima na pakovanjima, a sve to da bi namamili decu.

„Ovo je duvanski proizvod, ovo su cigarete koje je moguće kupiti u samom Evropskom parlamentu i kao što možete da primetite, imaju oblik parfema, a ne kutije za cigarete“, kaže komesar EU za zdravstvo Tonio Borg.

Da se ovo ne bi dešavalo, po prvi put u Evropskoj uniji na duvanskim proizvodima stajaće velika upozorenja, a proizvod će morati da liči na ono što zapravo jeste. Proizvođači će imati obavezu da se pridržavaju specifičnih pravila oglašavanja. Državama članicama će podnositi izveštaj o količini prodatih proizvoda na godišnjem nivou, vrsti potrošača i njihovim potrebama. Svako pakovanje na sebi će morati da sadrži informacije o proizvođaču, nikotinskoj dozi, procesu proizvodnje i izjavu da proizvođač preuzima punu odgovornost za kvalitet i bezbednost proizvoda prilikom normalne upotrebe. Ostaje da se vidi kada će ova direktiva doći i do Srbije.

Podelite

Ostavite komentar