Da li je parkiranje automobila u javnim garažama bezbednije od parkiranja na ulici?

1

Kada se Dejan Živanović, po povratku iz Rusije, parkirao u javnoj garaži na Oblićevom vencu u Beogradu, nije mogao ni da sluti koliko će ga, zapravo, koštati poslovni ručak. Prema Dejanovim rečima, iz vozila mu je ukraden kofer sa stvarima i 700 evra. Radnici „Parking servisa“ su mu rekli da štetu prijavi policiji.

U JKP „Parking servis“ poručuju vozačima, koji parkiraju svozila u njihovim garažama, da nemaju nikakvu odgovornost u slučaju krađe, obijanja vozila ili oštećenja koja mogu da se pojave dok je vozilo parkirano u njihovoj garaži. Dejan je zbog toga na gubitku.
„U koferu su bile lične stvari, garderoba i kuvarske uniforme od kojih svaka košta 50 do 100 evra. Bilo je i 700 evra. Napravio sam grešku što sam novac ostavio u koferu“, objašnjava Dejan.

On kaže da je vozilo parkirao u garaži jer je smatrao da je taj prostor obezbeđen, pa samim tim i sigurniji od ulice.
„Da smo parkirali vozilo na nekom drugom mestu, na primer na ulici, verovatno bih novac poneo sa sobom. Smatrao sam da u javnoj garaži treba da bude i neko obezbeđenje“, smatra Dejan.

Međutim, on je prevideo upozorenje, koje je stajalo na ulazu u javnu garažu, na kome je, između ostalog, napisano: „Ne ostavljajte parking karticu i vredne stvari u vozilu“.

Ipak, Dejan kaže da je bio prilično iznenađen:
„Ne mogu da razumem da javna garaža, koja ima preko 500 parking mesta, nema fizičko-tehničko obezbeđenje“, čudi se Dejan i dodaje da postoji samo jedan čovek, koji obezbeđuje deset spratova.

Na zvaničnom sajtu JKP „Parking servis“ našli smo obaveštenje da:
„Određenim sistemom zaštite i video nadzora, kao i 24-časovnim obezbeđenjem, uspostavljena je kontrola dešavanja na objektima“.

Shodno tome, postavili smo pitanje nadležnima JKP „Parking servis“ da li su sve javne garaže u Beogradu pod video nadzorom i da li korisnici mogu da dobiju video snimak, ukoliko im je naneta šteta dok je vozilo parkirano u garaži:
„Video nadzor kojim JKP „Parking servis“ trenutno raspolaže su kamere, koje pokrivaju samo ulaze i izlaze u 9 garaža i parkirališta, sa snimkom vozila sa prednje strane, dok u još 7 garaža i parkirališta postoje radnici na obezbeđenju.
Video zapise ne dostavljamo korisnicima, već isključivo policiji na njihov zahtev. Vreme čuvanja video zapisa je 7 dana“, kažu iz tog preduzeća.

Očigledno je da u javnim garažama ne postoji uvid, a ni odgovornost, za ono što se dešava na svim nivoima, izuzev na samom ulazu u parking prostor, gde kamere postoje radi kontrole naplate usluge. Za štetu veću od 15.000 dinara, jedino što Vam preostaje je da je prijavite policiji.
„U razgovoru s policijom, dok smo sačekali kriminalističku službu, rečeno mi je da se te krađe ponavljaju uzastopno već mesec dana“, kaže Dejan.

Naš sagovornik smatra da posle svega nema razlike u tome da li ćete auto da parkirate na ulici ili u javnoj garaži, osim što vas neće pokupiti pauk ili sačekati kazna. On smatra da je daleko bolje da usluga parkiranja bude skuplja, ukoliko će to značiti viši stepen bezbednosti.
„Što se tiče mojih stvari, meni je lično žao svega što se desilo, ali mi je bitno da skrenem pažnju da se takve stvari ne bi ponavljale“, kaže nam Dejan.

U „Parking servisu“ najavljuju delimične promene početkom sledeće godine.
„Planiramo da uvedemo osiguranje od opšte odgovornosti i nezgoda, odnosno sitnih šteta, najpre, u garažama sa rezervisanim parking mestima, a potom i u javnim garažama, a koje su nastale kao posledica odgovornosti preduzeća“, poručuju iz „Parking servisa“. Međutim, to osiguranje ne znači i da će vlasnici vozila moći da naplate štetu u slučaju da im neko obije automobil. Čak i da osiguravajuće društvo prihvati da isplati štetu, vlasnik oštećenog vozila ne može da dokaže koliko su vredele ukradene stvari i da li je, zaista, nešto skuplje, recimo laptop, bilo u vozilu.

Dejan kaže da je šteta koju je pretrpeo oko 1.500 evra. U slučajevima ukradenog ili oštećenog prtljaga, koje su nam do sada gledaoci prijavili, osiguravajuće kuće su isplaćivale nadoknade u visini od 5.000 do 40.000 dinara.

Jedino pravo rešenje ovog problema je da se podigne nivo bezbednosti u garažama uvođenjem video nadzora i više radnika obezbeđenja. Međutim, za „Parking servis“ to predstavlja samo trošak, pa nije verovatno da će biti i urađeno, što znači da nikada ne treba ostavljati vredne stvari u vozilu.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

  1. Meni su u garaži (Zeleni venac) udarili automobil i ista priča – nema video snimka. Zvala sam policiju, izašli su na uviđaj i Kasko mi je pokrio štetu ali sam bila očajna jer sam računala da kola ostavljam na obezbeđenom mestu.

Ostavite komentar