Da li su OMV MaxxMotion i ostala premijum goriva prevara ili stvarno koriste Vašem vozilu?

0

Veliki broj vozača u Srbiji tvrdi da kupuje gorivo na OMV pumpama jer „auto više pređe i lepše radi sa gorivom kupljenim na pumpama austrijske kompanije“. Međutim, bivši saradnik OMV-a tvrdi da je čista iluzija kupca da je gorivo na OMV pumpama kvalitetnije.

Marko Tasić, koji je dugo kao franšizer rukovodio OMV pumpama, tvdi da OMV zapravo kupuje NIS-ova goriva proizvedena u Pančevu, a prodaje ih pod drugim imenom. Marko nam je pokazao i otpremnice iz kojih se vidi da je na OMV pumpama izvršen prijem NIS-ovih goriva.

Po njemu, većina goriva prodatog na OMV pumpama uopšte nema dodatih aditiva i u pitanju je standardni NIS-ov Evro-premijum BMB i EvroDizel, pa čak i kada na OMV-u kupite najskuplja premijum goriva.

Imate situaciju da OMV u Srbiji prodaje MaxMotion dizel ili benzin, a da je to u stvari običan NIS-ov dizel ili benzin.

Napravili su takav marketinški trik da su tamo naveli neka aditive, neka silna čuda kojih zapravo nema, Vi sipate običan dizel i to je to, ili običan benzin kaže Marko Tasić.

Marko Tasić – bivši rukovodioc franšize OMV-a

Međutim, kada odete na OMV pumpu, po nazivima goriva, nikada ne biste rekli da su u pitanju NIS-ova goriva.

Čak se i standardno gorivo ne zove Evropremijum BMB ili EvroDizel, već se prodaje kao OMV dizel odnosno OMV Gasoline. Ako je verovati sajtu OMV-a, i ovo najjeftinije gorivo donosi korist vozačima.

OMV tvrdi i da su OMV dizel goriva:

Zbog ove tvrdnje pitali smo OMV:

U čemu se razlikuje standardno (najjeftinije) gorivo na vašim i na NIS-ovim pumpama?

Odgovor od OMV-a nismo dobili, ali jesmo od Marka.

To isto što Vi točite na NIS-ovim pumpama, apsolutno, pričam o običnim gorivima dizelu i benzinu, to je isto ono što dobijate na OMV-pumpama.

Najvećim delom nabavka se vrši preko NIS-a. To uključuje i ta premijum goriva MaxxMotion goriva i obična goriva dizel i benzin. TNG se isto nabavlja u NIS-ovoj rafineriji, a prodaje se na OMV benzinskim pumpama.

Marko nam je i rekao da ne bi bilo sasvim tačno reći da ne postoji nikakvo aditiviranje goriva na OMV-u. Pokazao nam je i dokumentaciju iz koje se vidi da OMV nabavlja aditive proizvedene u Austriji. Po njemu, problem je što nema garancije da je aditiviranje urađeno, a i kada se radi, ono se radi loše. Mi smo mislili da se aditiviranje radi u rafineriji, ili bar u nekom specijalizovanom postrojenju. Međutim, Marko Tasić kaže da to nije tako.

Procedura za aditiviranje goriva je sledeća. OMV-ov vozač odlazi na NIS-ovu instalaciju Rafinerije nafte Pančevo i tamo toči gorivo, puni cisternu.

Meni vozač dovozi određenu količinu običnog EvroDizela i u odnosu na srazmeru koja je propisana, on bi trebalo da istoči određenu količinu aditiva. S tim što ja nemam mogućnosti da proverim da li je taj aditiv istočen ili ne – pošto je to jedan zatvoren sud.

Iz priča vozača i samog iskustva, vozači imaju strah od manipulacije sa aditivom zato što je aditiv izrazito kancerogen, izrazito opasan.Samim tim, vozači se ustručavaju da aditiv sipaju u goriva jer dolazi do povreda, dolazi do opekotina, do raznih neprijatnih situacija.

Predložili smo OMV-u da nam pokažu kako se vrši aditiviranje goriva, kao i da pokažu da radnici koji to rade imaju adekvatnu zaštitnu opremu. Naš predlog je odbijen.

Pitanje je:

Da li vozači mogu adekvatno i bezbedno da izmešaju aditive sa gorivom tako da se dobije ujednačen rezultat? i –

Da li su vozači uopšte adekvatno obučeni za aditiviranje goriva?  

Da nešto nije baš kako treba, pokazuje i analiza goriva koju je uradio Jugoinspekt na osnovu zahteva Informerovog Zaštitnika potrošača.  Analizirano je i na kojoj temperaturi dizel mrzne. Stručnije se ova osobina dizela naziva filtrabilnost. Vozačima je poznato da se OMV već više zima unazad reklamira da OMV MaxMotion dizel ne mrzne ni do -38. Analiza je pokazala da mrzne na – 32, a NIS-ov običan EvroDizel mrzne na -30.

Ako OMV zaista aditivira dizel i reklamira ga da mrzne tek na -38, pitanje je zašto onda po Jugoinspektovoj analizi mrzne gotovo na istoj temperaturi kao i NIS-ov običan dizel?

Marko kaže da je ovo je logičan rezultat kada se zna kako se letnji dizel meša sa navodno zimskim, čija isporuka počinje tokom novembra.

Meni na pumpu dolazi opet vozač koji dovozi običan evro-dizel. Ja sam dužan da obustavim prodaju goriva. Da u tank gde se već nalazi običan MaxxMotion dizel  dospem, da mi tu izvrši isporuku zimskog MaxxMotion dizela. Tako pomešan taj dizel mi prodajemo odjednom kao zimski dizel koji odjednom ne mrzne do minus 38.

Markovo obrazloženje može da objasni recimo zašto tokom novembra OMV MaxxMotion dizel mrze na otprilike istoj temperaturi kao i NIS-ov običan dizel. Međutim, Jugoinspekt je uzorkovao gorivo 27. decembra. Do tada, u tankovima OMV-ovih pumpi trebao bi da bude čist zimski MaxMotion dizel.

U Zaštiti potrošača ne preporučuju vozačima da kupuju premijum goriva.

Postoji više razloga zašto verujemo da je kupovina premijum goriva, samo bacanje novca.

Prvo, Jugoisnpektov nalaz ukazuje na to da aditiviranje goriva u OMV mreži baš i ne funkcioniše najbolje.

Drugo, možda važnije, detaljna testiranja kako u laboratorijama, tako i u realnoj vožnji sprovedena od strane američkog pandana Auto-moto saveza i više američkih i zapadno-evropskih udruženja potrošača, pokazuju da nema koristi od premijum goriva.

Američka automobilska asocijacija je sprovela istraživanje sa ciljem da utvrdi da li, ako se koriste premijum goriva:

Motor daje više snage?

Troši manje goriva?

Manje zagađuje životnu okolinu?

Odgovor na sva pitanja je da nije primećena konzistentna razlika između premijum i običnih goriva.

Njihov izveštaj na engleskom možete preuzeti klikom ovde.

Nakon testiranja, ova američka asocijacija je saopštila da Amerikanci bespotrebno bacaju više milijardi dolara svake godine kupujući premijum goriva.

Slične rezultate su pokazale i druge studije.

Zbog toga, a i nedostatka transparentnosti na strani OMV-a mi smatramo da ne treba da kupujete premijum goriva. Takođe, ne treba da vodite računa ni da li standardna goriva kupujete na NIS-ovim ili OMV pumpama jer izgleda da se i na jednim i drugim pumpama se prodaje NIS-ovo gorivo.

Marko je pored problema kvaliteta goriva na račun OMV-a izneo i niz drugih optužbi. Pričao nam je o varanju kupaca u vezi sa svežinom i kvalitetom hrane, pokazao nam je izjave o seksualnom zlostavljanju radnika, tvrdi da OMV redovno podmićuje državne službenike na svim nivoima, pa i da na crno izdvaja novac kako bi finansirao rad stranaka, pa čak i stvaranje političkih afera. Kako sve ove pomenute teme nisu u domenu Potrošačkog savetnika, njima se nećemo baviti u ovom tekstu.

Podelite

Ostavite komentar